Kulturministeriets Administrationscenter                                                        Helsingør 25. oktober 2007                                                  

H.C.Andersens Boulevard 2

1553 København V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Re.: Ansøgning om tilskud til Skibsbevaringsfonden for 2008/2009

 

 

Skibsbevaringsfondens formål er:

·        At bidrage til bevaring og restaurering af kulturhistorisk værdifulde, danske fartøjer.

·        At søge, herunder undtagelsesvis ogsÃ¥ ved køb, at bevare ejendomsretten til sÃ¥danne skibe i Danmark.

·        At øge sÃ¥vel skibsejeres som den øvrige befolknings forstÃ¥else for de kulturhistoriske værdier som skibe og maritime miljøer repræsenterer.

 

Denne opgave har fonden varetaget i 20 år, og i 2007 udkom fondens rapport ”Vision og Strategi 2006-2011”, hvori der både gøres status og ses fremad. Resultater og forslag fremgår af s.27-29 i den vedlagte rapport.

 

Som det fremgår af rapporten, er Fartøjsbevaring i Danmark afhængig af, at skibenes ejere fagligt og økonomisk er i stand til at vedligeholde skibene, således at disse fine vidnesbyrd om vor maritime kulturarv fortsat kan ses i danske farvande og hjemlige havne.

Det er derfor yderst foruroligende, når det af rapportens bilag 5. fremgår, at der er tydelige tegn på, at den gennemsnitlige og generelle vedligeholdelsesstandard er faldende, og at forfaldet er hurtigere end en realistisk reparationstakt.

 

I det vedlagte budgetforslag for 2008/2009 for Skibsbevaringsfonden er der taget højde for denne situation idet der ansøges om en pristalsregulering af fondens driftsbudget, samt om en egentlig forhøjelse af de midler der anvendes til lånetilsagn til skibene.

 

 

 

 

Skibsbevaringsfonden ansøger om, at beløbsrammen til den egentlige drift pristalsreguleres, idet det beløb Fonden i de seneste år har modtaget, kun ligger lidt over niveauet for 1995. Udviklingen i det generelle pris- og lønniveau har, sammen med den reduktion af statens tilskud til Skibsbevaringsfonden, der gennemførtes efter 2001/2002, gjort Fondens midler stadig mindre værd, idet driften år efter år optager en stadig større del af det samlede budget. Det har betydet en væsentlig forringelse af de midler, det har været muligt at kanalisere videre til skibene.

 

I Skibsbevaringsfonden søger vi desuden at fremtidsorientere arbejdet med bevaring af skibene, således at de ikke kun får en betydning som kulturvidnesbyrd om den fortid, som nutiden bygger på, men også således at de bidrager til udviklingen af nutidens og fremtidens samfund og søfart.

Søfartserhvervet har, på trods af mange kampagner, haft svært ved at tiltrække de unge til en karriere indenfor søfarten. Da nutidens fragtskibe ikke ses i havnene; dels fordi de for manges vedkommende sejler ude i verden; dels fordi fragthavne i dag ligger uden for byerne og i indhegnede og overvågede områder; er oplevelsen af de bevaringsværdige skibe ofte den inspiration, gennem hvilken mange unge kommer i kontakt med det internationale søfartserhverv, og det er derfor af stor betydning for søfartserhvervets udvikling, at de bevaringsværdige skibe fortsat er synlige i nutidens samfund.

For at tilgodese dette behov har Skibsbevaringsfonden gennem de seneste par år samarbejdet med den professionelle søfart, hvor de kulturhistoriske skibe spiller en nøglerolle, når det gælder rekrutteringen af unge mennesker, der vil til søs.

Af samme årsag er Skibsbevaringsfonden endvidere medlem af organisationen European Maritime Heritage, der i forhold til EU har givet værdifulde input om kulturhistoriske skibes betydning for udviklingen af nutidens søfart i forbindelse med processen “Towards a future Maritime Policy for the Union: A European vision for the oceans and seas”.

 

Med Visionsrapportens dokumentation af en desværre stigende forfaldstakt, samt med et ønske om i endnu højere grad at kunne synliggøre den maritime kulturarv – ikke mindst overfor ungdommen, der søger uddannelse og karriere, skal jeg anmode om, at beløbsrammen til lånetilsagn ligeledes forhøjes.

 

På denne baggrund søger Skibsbevaringsfonden for 2008/2009 om 6,0 millioner kr.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Hans Jeppesen, formand for bestyrelsen

 

 

 

 

 

 

Bilag: Rapport ”Vision og Strategi 2006-2011” og Budgetforslag 2008/2009