Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 28. januar 2008

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering foreløbigt nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer og om ændring af forordning (EF) nr. 258/97 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Fødevarestyrelsen/3.1/2.1

Den 23. januar 2008

FVM 497

 

 

 

 

Foreløbigt nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

 

om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer og om ændring af forordning (EF) nr. 258/97 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser

 

KOM(2007) 872 endelig

 

Baggrund

Kommissionen har ved KOM (2007) 872 af 14. januar 2008 fremsat forslag om Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer og om ændring af forordning (EF) nr. 258/97 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser (novel food forordningen).

Forslaget er oversendt til Rådet den 21. januar 2008 og forelå i dansk sprogversion den 22. januar 2008.

 

Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 95 og skal behandles efter proceduren for fælles beslutningstagen i TEF artikel 251.

 

Formål og indhold

Reglerne om novel food er fuldt harmoniserede i EU i novel food forordningen og Kommissionens forordning (EF) nr. 1852/2001 om udførlige regler for offentliggørelse af visse oplysninger og for beskyttelse af de oplysninger, der fremlægges i henhold til forordning (EF) nr. 258/97.

 

Kommissionens overordnede formål med revisionsforslaget er at garantere fødevaresikkerheden, beskytte menneskers sundhed og sikre, at det indre marked kan fungere efter hensigten. Det forslås at novel food reglerne samles ét sted, gøres klarere samt opdateres. I det øjemed sigter forslaget på at strømline godkendelsesproceduren for nye fødevarer, at udforme et bedre tilpasset system til sikkerhedsvurdering af traditionelle fødevarer fra tredjelande, som betragtes som nye fødevarer i henhold til den eksisterende forordning, og at præcisere definitionen for nye fødevarer.

 

 

Kommissionens vurdering af nærhedsprincippet

Kommissionen fremfører i sin begrundelse, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet, fordi målene i forslaget ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne. Ifølge Kommissionen vil en centraliseret godkendelsesprocedure gøre godkendelse af nye fødevarer mere effektiv, samtidig med at den vil garantere det indre markeds funktion og beskytte forbrugernes sundhed og interesser. Dertil kommer, at der vil gælde harmoniserede fødevaresikkerhedsbestemmelser.  

 

Regeringens foreløbige vurdering af nærhedsprincippet

Regeringen er enig i Kommissionens vurdering af nærhedsprincippet, idet regeringen vurderer, at det er nødvendigt, at reglerne om markedsføring af nye fødevarer er harmoniserede, og at godkendelse af nye fødevarevarer sker på fællesskabsplan.