Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 28. november 2007

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering Samlenotat, Rådsmøde (EPSCO) den 5.-6. december 2007.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


 

19. november 2007

 

                                                                                                                               

 

 

SAMLENOTAT

Rådsmøde (EPSCO) den 5. –6. december 2007

______________________________________________________

 

 

16.

Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer i relation til ernæring, overvægt og fedme

- Drøftelse

- Vedtagelse af rådskonklusioner

 

KOM (2007) 279

Side 2

 


 

Forslag til rådskonklusioner for så vidt angår EU-Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer i relation til ernæring, overvægt og fedme - forslag til rådskonklusioner

 

Nyt notat.

 

1. Baggrund

Baggrunden for forslaget til rådskonklusioner er Kommissionens hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer i relation til ernæring, overvægt og fedme (KOM (2007) 279) af 30. maj 2007.

 

Hvidbogen er udarbejdet med udgangspunkt i den stigende forekomst af overvægt og fedme blandt alle befolkningsgrupper i EU – især blandt børn og unge. Med hvidbogen peger Kommissionen på en række initiativer, der kan medvirke til at forebygge og bekæmpe livsstilssygdomme. Hvidbogen har karakter af et policydokument og indeholder således ikke konkrete forslag til ny lovgivning.

 

Rådskonklusionerne opfordrer medlemsstaterne og Kommissionen til at tage diverse initiativer vedrørende problemstillingerne indeholdt i hvidbogen.

 

2. Nærhedsprincippet

Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant, da der ikke er tale om stillingtagen til konkrete forslag.

 

3. Formål og indhold

Formålet med rådskonklusionerne er at gøre strategien i Hvidbogen om en EU-strategi om sundhedsproblemer i relation til ernæring, overvægt og fedme operativ.

 

I konklusionerne hilser Rådet hvidbogen velkommen og slår fast, at fællesskabets politikker og aktiviteter skal skabe fundamentet for et højt niveau inden for sundhed i medlemslandene. Konklusionerne fremhæver områder, hvor en fælles EU-indsats er fordelagtig. Heriblandt arbejdet med at skabe fælles europæiske overvågningssystemer i forhold til data omhandlende tiltag til fremme af sunde spisevaner, fysisk aktivitet m.v.

 

Rådskonklusionerne opfordrer medlemslandene til at arbejde for øget tilgængelighed i forhold til sund og ernæringsrigtig kost – blandt andet på skoler og arbejdspladser. Endvidere opfordres medlemslandene til at støtte kampagner m.v. og sikre, at budskaber i forhold til sundhed når ud til de relevante befolkningsgrupper. Herudover opfordres medlemslandene til aktivt at arbejde for reducering af salt, sukker, transfedtsyrer m.v. i fødevarer og arbejde for forhold, der sikrer øget fysisk aktivitet. Konklusionerne berører også alkohols betydning for sundhed og kost, og opfordrer medlemslandene til at oplyse om alkohols virkning i den forbindelse.

 

Rådskonklusionerne opfordrer Kommissionen til at sikre overensstemmelse mellem arbejdet i ”The High Level Group” på området og andre organisationer – særligt WHO og EU’s fedmeplatform. Herudover opfordres Kommissionen til at arbejde videre med næringsdeklarationer i overensstemmelse med udmeldingen i hvidbogen. Kommissionen opfordres yderligere til at fremsætte sit planlagte forslag om promovering af frugt og grønt støttet finansielt af EU – i regi af den fælles markedsordning, samt medvirke til at udvikle forskning på områderne ernæring, forbrugeradfærd og fysisk aktivitet. Afslutningsvist opfordres Kommissionen til at foretage en evaluering af området i 2010 og i den forbindelse komme med forslag til fremtidige tiltag.

 

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres.

 

5. Gældende dansk ret

Ikke relevant.

 

6. Konsekvenser

Vedtagelse af rådskonklusionerne har ikke umiddelbart statsfinansielle, lovgivningsmæssige eller samfundsøkonomiske konsekvenser, da der ikke er tale om lovgivning.

 

Vedtagelse af rådskonklusionerne vurderes heller ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

7. Høring

Det rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg har afgivet følgende bemærkninger:

 

3F finder, at Kommissionen skal opfordres til at tage initiativer til at fremme en sundere livsstil på arbejdspladserne og at dette sker ved inddragelse af arbejdsmarkedsparter.

Landbrugsraadet bemærker, at der bør sondres mellem transfedtsyrer i forhold til opfordringen om på EU-niveau at minimere transfedsyreindholdet i fødevarer. Opfordringen bør formuleres således, at det tydeligt fremgår, at der er tale om at minimere indholdet af de industrielt fremstillede transfedtsyrer i fødevarer.

 

8. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen forholder sig generelt positivt til udkastet til rådskonklusioner og arbejder i den forbindelse for, at følgende punkter fremgår af konklusionerne:

 

9.  Generelle forventninger til andre landes holdninger

 

Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.

 

10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Rådskonklusionerne har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.