Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

23. november 2007

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i forbindelse med forelæggelsen den 20. september 2007 af Rådsmøde (Landbrug og Fiskeri) den 26. september 2007 udbedt sig en forklaring af forskellen mellem glufosinat og glyphosat.

 

Fødevarestyrelsen har indhentet følgende bidrag fra Plantedirektoratet om de to stoffer:

 

”Glufosinat sælges bl.a. under varemærkerne Basta®, Liberty®, Finale®, Rely® og Challenge®, medens glyphosat bl.a. sælges under varemærkerne Roundup®, Rodeo®, Accord®, Touchdown® og Glyfos®.

 

Majsplanter, som ved gensplejsning er gjort resistente overfor stofferne, vil ikke tage skade ved sprøjtning hermed.

 

Virkemåderne for de to stoffer er forskellig og kan beskrives som følger:

Glufosinat er et stof, som oprindeligt er blevet isoleret fra to svampe. Stoffet minder om den naturlige aminosyre glutamat, og virker ved at blokere for et enzym, der normalt er involveret i syntesen af aminosyren glutamin. Når en plante sprøjtes med glufosinat, bliver enzymet blokeret, så dannelsen af glutamin stopper. Samtidig sker der en ophobning af ammonium i plantens celler. Resultatet er, at cellernes membraner går i stykker, fotosyntesen ophører, og planten visner og dør.

 

Glyphosat er et stof, som minder om den naturlige aminosyre glycin. Stoffet virker ved at blokere et enzym, som er involveret i dannelsen af de såkaldte aromatiske aminosyrer. Enzymet findes kun i planter og mikroorganismer. En plante, der er blevet sprøjtet med glyphosat, kommer til at mangle disse aminosyrer, som bl.a. indgår som byggesten i dannelsen af plantens proteiner. Herved bliver planten udsultet, væksten stopper, hvorefter den visner og dør.”

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen

 

/Nanna Marklund