|
||||
|
Koncept............................................................................................................................... Side 3
Kontrol................................................................................................................................. Side 3
Hvem kan levere................................................................................................................... Side 3
Nye leverandører.................................................................................................................. Side 3
Kvalitetskrav og Afregning.................................................................................................... Side 4
Praktiske oplysninger:
- Offentliggørelse af Frilandstillæg.......................................................................................... Side 5
- SÃ¥dan kommer du i gang..................................................................................................... Side 5
- Praktiske forhold ved levering............................................................................................. Side 5
- Nybyggeri.......................................................................................................................... Side 5
- Tilmelding af dyr................................................................................................................. Side 5
- Leveringserklæring.............................................................................................................. Side 5
- Tatovering.......................................................................................................................... Side 5
- Indtransport / slagtesvin...................................................................................................... Side 6
- Returdyr............................................................................................................................. Side 6
- Smågrise............................................................................................................................ Side 6
Frilandsgris – Vejledning til fastsættelse af smågriseprisen....................................................... Side 7
Specifikation (koncept) for Frilandsgris primærproduktion...................................................... Side 9
Enhver producent der ønsker at levere under konceptet skal indgå aftale /kontrakt herom med Friland A/S og opnå godkendelse til produktion af Frilandsgris fra den uvildige kontrolinstans.
Kontrol                               Kontrollen i relation til primærproduktionen pÃ¥ gÃ¥rden bygger pÃ¥ en komÂÂbiÂnaÂtion af producentens egenkontrol, den til enhver tid gældende beÂsøgsrapport fra den uvildige kontrolinstans og ekstern kontrol i henÂhold til gældende lovgivning.
                                          Kontrollen på slagteriet hører under slagteriets egenkontrol.
                                           Kvalitetskontrol hører under Friland A/S’s egenkontrol.
                                          Egenkontrol
                                           Producenten er ansvarlig for, at konceptet efterleves i primærprodukÂtioÂnen, og at egenkontrollen i primærproduktionen udføres i overensÂstemÂmelÂse med konceptet, kontrakten og det til enhver tid gældende egenkonÂtrolprogram.
                                          Kontrolbesøg
Den uvildige kontrolinstans er ansvarlig for kontrolbesøg i priÂmærÂproÂdukÂtionen.
Friland A/S er et datterselskab i Danish Crown koncernen. Friland A/S har ikke eget slagteri, men fÃ¥r dyrene slagtet hos DaÂnish Crown. For leÂveÂrandøÂrer, der fÃ¥r slagtet hos Danish Crown gennem Friland A/S, er det sÃ¥ledes et krav, at man er andelshaver i Danish Crown og har underÂskrevet Danish Crown’s Code of Practise.
Nye leverandører               Nye leverandører skal være opmærksom pÃ¥, at der i perioder kan væÂÂre venÂÂteliste. Af hensyn til den langsigtede planlægning er det derÂfor ekstra vigÂtigt, at svineproducenter i god tid søger om at leÂvere.
                                         SÃ¥fremt der er venteliste, vil ventelisten som hovedregel blive afÂvikÂÂlet i den rækkefølge, producenterne er skrevet op. Dog vil proÂduÂcenÂter, der ikÂke kan pÃ¥begynde leverancerne inden for en given tidsÂhoÂrisont, kunne sprinÂÂges over.
Kvalitetskrav                     Race: Alle slagtedyr skal være krydsningsdyr hvor der indgår min 50% Duroc. Undtaget fra dette er slagtedyr fra kernebesætning, zig-zag krydsninger eller tilbagekrydsninger.
                                         Frilandsgrise slagtes normalt i Herning, hvor der foretages en kvaÂlitetsÂsorÂtering af grisene. PÃ¥ grundlag heraf skelnes der mellem “kvalitets-godÂkendte†og “ikke-kvalitets-godkendte†grise. Sidstnævnte afregnes til en lavere pris.
For at et Frilands slagtesvin kan godkendes, skal følgende krav væÂÂre opÂÂfyldt:
· Grisen skal være inden for vægtintervallet 77,0 kg til 92,9 kg (slagtet vægt).
· Der skal være en kødprocent pÃ¥ min. 56,0% total i slagtekroppen. DesÂÂuden skal kødprocenten i midterstykket være minimum 59,0%.
· Der skal være min. 10 mm og max. 22 mm spæk ved kam.
Grisene kan endvidere frasorteres ved en manuel bedømmelse pÃ¥ slagÂteÂriet for følgende:
                  a:                   Hvis dyrlægen fraskærer dele af grisen
                  b:                   Farvede hårsække
                  c:                   Hudlidelser og sygdom
                  d:                   Han- og ornegrise
Vægtintervallet kan ændres i forbindelse med f.eks. jul og pÃ¥ske. ProÂduÂcenten fÃ¥r skriftlig besked.
Afregning                            Alle grise afregnes efter Danish Crowns basisnotering for slagÂteÂsvin.
Dog er der ingen overvægtsfradrag i vægtÂinÂterÂvalÂlet 77,0 kg – 92,9 kg.
- Frilandstillæg                 For godkendte grise er der i forhold til slagteriernes øvre vægtÂgrænse et tilÂlæg, som varierer i forhold til udbud og efterspørgsel.
                                          Â
- Efterbetaling                  Dertil kommer evt. efterbetaling fra slagteriet.
- Smågrisepræmie             Fra september 2007 udbetales der smågrisepræmie, det er en præmie der udbetales direkte til soholderen, der producerer smågrise.
Præmien udbetales kvartalsvis og afregnes pÃ¥ baggrund af det antal Frilandsgrise, der er slagtet det pÃ¥gældende kvartal (hangrise, kasserede grise og salmonella niveau 3 grise tæller ikke med i opgørelsen). For hver solgt gris vil præmien blive kr.15,00 x gnsn. godkendelsesprocent i kvartalet. (Med den nuværende godkendelsesprocent vil dette betyde ca. kr. 10,50 pr. gris)Â
Offentliggørelse                  Frilandstillægget fastsættes ugentligt og offentliggøres på Frilands hjem-
af Frilandstillæg                  meside www.friland.dk og i Landbrugsavisen.
Størrelsen af frilandstillægget vil kunne variere afhængigt af marÂkedsÂsiÂtuationen.
Sådan kommer                    Hvis du er interesseret i at levere til Friland A/S, skal du kontakte vores
du i gang                             landmandsafdeling i god tid.
Praktiske forhold                Du kan ikke begynde at levere, før din besætning er godkendt, og du har
ved levering                        fået et leveringstilsagn fra Friland A/S.
Nybyggeri:                          Ved nybyggeri/investeringer anbefales det, at man på forhånd rådfører sig med Friland A/S.
Den endelige godkendelse vil dog altid skulle foretages af Dyrenes BeÂskyttelses uvildige kontrolorgan (DB Kontrol) i forbindelse med et beÂsøg pÃ¥ ejendommen.
Den første gang bedes du dog henvende dig i ekstra god tid, for at fÃ¥ de prakÂtiske formaliteter i orden.
Leveringserklæring              Det er producentens ansvar, at gældende LeveÂringsÂerklæring medfølger, nÃ¥r Frilandsgrise leveres til slagtning.
Det er vigtigt at være meget omhyggelig med skinÂkeÂtaÂtovering (der skal bruges sværte). Hvis leverandørnummer/FF ikke er læsbart, kan man ikke anÂvende kødet som Frilandskød, og derfor bortÂfalÂder alle tillæg, og griÂsen afÂregÂnes som traditionel.
Hvis grise, der medicineres p.g.a. sygdom, ikke vil kunne slagtes som FriÂlandsgrise p.g.a. reglen om 2 x lovbefalet tilbageholdelsesfrist, kan proÂÂducenten vælge i stedet at benytte den lovbefalede tilbageholdelÂsesÂfrist. I sÃ¥ fald skal grisene slagtes traditionelt, og mÃ¥ derfor ikke tatoÂveÂres med FF-nummeret. Â
I sÃ¥danne tilfælde skal grisene naturligvis ikke skrives pÃ¥ LeveringserÂklæÂÂrinÂgen.
Indtransport/Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â For slagtesvin er der central indtransport.
slagtesvin
                                          Fra leverandører i Jylland og på Fyn:
                                          Indtransporten varetages af vognmandsfirmaet Bent og Erik Pedersen, Føvling
                                          Tlf: 75 39 83 18
Returdyr                             Hvis du skal have en gris retur fra slagteriet, skal det altid aftales med slagÂteriet og vognmanden.
SmÃ¥grise                            Hvis du køber smÃ¥grisene fra en smÃ¥griseproducent er det vigtigt at sikÂre, at ogsÃ¥ smÃ¥griseproducenten er godkendt af Dyrenes Beskyttelse.
                                          Køb/salg af smÃ¥grise aftales indbyrdes mellem de to producenter og er FriÂland uvedkommende. Da vi pÃ¥ trods heraf har haft en del henvendelser omkring smÃ¥griseprisen har vi foranlediget udarbejdet en vejledning, som producenterne er velkommen til at benytte som en rettesnor, sÃ¥fremt de ønsker det.
Frilandsgris - vejledning til fastsættelse af smågriseprisen
(opdateret 24-04-2007)
Institution:      Landsudvalget for Svin, Den rullende Afprøvning
Type:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Notat
Forfatter:Â Â Â Â Â Â Â Â Udesen, Finn K.
Notatet viser, hvor meget meromkostningerne er på hhv. den fravænnede gris, smågrisen og slagtesvinet ved at producere grise ud fra det koncept, der foreligger på Frilandsgrisen. Forholdet mellem omkostningerne til at producere en fravænnet gris, en gris fra fravænning til 30 kg, samt en gris fra 30 kg til slagtning kan anvendes til at fordele den merbetaling Friland A/S yder i forhold til Danish Crown’s almindelige slagtesvinenotering.
Forudsætningerne for beregningen kan findes i notat nr. 0605 Omkostninger ved specialproduktioner.
Tabel 1. Omkostninger ved frilandsproduktion, kr. pr. gris og procentuelfordeling |
||
|
Kr. pr. gris |
Procent |
Omkostninger til fravænning ved 9 kg |
235 |
28,4 pct. |
Omkostninger fra 9 kg til 30 kg |
142 |
17,3 pct. |
Omkostninger fra 30 kg til slagtning |
449 |
55,3 pct. |
Samlede omkostninger pr. gris |
827 |
100 pct. |
Den fravænnede gris’s andel udgør 28,4 pct. Smågrisens andel af omkostningerne udgør 17,3 pct. En producent, der sælger grisene ved fravænning, bør derfor have 28,4 pct. og en producent, der sælger grisene ved 30 kg, bør have 45,7 pct. af det gennemsnitlige tillæg, der udbetales til slagtesvineproducenten.
Hvis Friland A/S feks betaler 2,20 kr. i tillæg pr. kg ved en gennemsnitlig godkendelsesprocent på 70,5 bliver det gennemsnitlige tillæg 1,55 kr. pr. kg, ved en slagtevægt på 85 kg, i alt 132 kr. pr slagtesvin.
Med udgangspunkt i fordelingen af omkostningerne viser nedenstående beregningseksempler hvor stor en del af merbetalingen, der bør tilfalde den fravænnede gris samt grisen fra fravænning til 30 kg.
Tillæg pr. fravænnet gris = 85 kg x 1,55 x kr. x 28,4 pct. = 37 kr.
Tillæg pr. smågris           = 85 kg x 1,55x kr. x 45,7 pct. = 60 kr.
Smågriseproducenten der sælger grisen ved fravænning bør have et tillæg på 37 kr. pr. gris, og slagtesvineproducenten beholder 95 kr. pr gris. Smågriseproducenten der sælger grisen ved 30 kg bør have et tillæg på 60 kr. pr gris, og slagtesvineproducenten beholder 72 kr. pr. gris af de samlede beløb.
Hvis grisene sælges ved en anden vægt kan tillægget beregnes på følgende måde.
Regulering af tillæg i vægtintervallet 9-30 kg beregnes således:
Tillæg for den fravænnede gris på 37 kr. + et tillæg pr. kg grisen vejer mere end 9 kg, hvilket beregnes således (60 kr.-37 kr.)/21 kg. De 21 kg er tilvæksten fra fravænning til 30 kg, og de 60-37 kr. er tillægget i den samme periode.
Hvis grisen er 15 kg ved salg bliver tillægget følgende: 37 kr. + (1,09 kr. pr. kg x 6 kg) = 44 kr.
Regulering af tillæg i vægtintervallet 30-110 kg beregnes således:
Tillæg for 30 kg grisen på 60 kr. + et tillæg pr. kg grisen vejer mere end 30 kg (132 kr.- 60 kr.)/80 kg
Hvis grisen er 45 kg ved salg bliver tillægget følgende: 60 kr. + (0,90 kr. pr kg x.15 kg) = 74 kr.
I tabellen kan tillægget pr smågris til Den beregnede Smågrisenotering aflæses, udfor den aktuelt gældende tillæg til noteringen samt smågrisenes vægt.
|
Tillæg pr kg til noteringen |
|
Tillæg pr kg til noteringen |
||||||||||
Vægt |
1,80 |
2,00 |
2,20 |
2,4 |
2,60 |
2,8 |
Vægt |
1,80 |
2,00 |
2,20 |
2,4 |
2,6 |
2,8 |
9 |
31 |
34 |
37 |
41 |
44 |
48 |
31 |
50 |
56 |
61 |
67 |
72 |
78 |
10 |
32 |
35 |
39 |
42 |
46 |
49 |
32 |
51 |
56 |
62 |
68 |
73 |
79 |
11 |
32 |
36 |
40 |
43 |
47 |
50 |
33 |
51 |
57 |
63 |
69 |
74 |
80 |
12 |
33 |
37 |
41 |
44 |
48 |
52 |
34 |
52 |
58 |
64 |
70 |
75 |
81 |
13 |
34 |
38 |
42 |
46 |
49 |
53 |
35 |
53 |
59 |
65 |
71 |
76 |
82 |
14 |
35 |
39 |
43 |
47 |
51 |
55 |
36 |
54 |
60 |
66 |
72 |
78 |
84 |
15 |
36 |
40 |
44 |
48 |
52 |
56 |
37 |
54 |
60 |
67 |
73 |
79 |
85 |
16 |
37 |
41 |
45 |
49 |
53 |
57 |
38 |
55 |
61 |
67 |
74 |
80 |
86 |
17 |
38 |
42 |
46 |
50 |
55 |
59 |
39 |
56 |
62 |
68 |
75 |
81 |
87 |
18 |
39 |
43 |
47 |
52 |
56 |
60 |
40 |
57 |
63 |
69 |
75 |
82 |
88 |
19 |
40 |
44 |
48 |
53 |
57 |
61 |
41 |
57 |
64 |
70 |
76 |
83 |
89 |
20 |
40 |
45 |
49 |
54 |
58 |
63 |
42 |
58 |
65 |
71 |
77 |
84 |
90 |
21 |
41 |
46 |
50 |
55 |
60 |
64 |
43 |
59 |
65 |
72 |
78 |
85 |
91 |
22 |
42 |
47 |
52 |
56 |
61 |
66 |
44 |
60 |
66 |
73 |
79 |
86 |
93 |
23 |
43 |
48 |
53 |
57 |
62 |
67 |
45 |
60 |
67 |
74 |
80 |
87 |
94 |
24 |
44 |
49 |
54 |
59 |
64 |
68 |
46 |
61 |
68 |
75 |
81 |
88 |
95 |
25 |
45 |
50 |
55 |
60 |
65 |
70 |
47 |
62 |
69 |
75 |
82 |
89 |
96 |
26 |
46 |
51 |
56 |
61 |
66 |
71 |
48 |
62 |
69 |
76 |
83 |
90 |
97 |
27 |
47 |
52 |
57 |
62 |
67 |
73 |
49 |
63 |
70 |
77 |
84 |
91 |
98 |
28 |
48 |
53 |
58 |
63 |
69 |
74 |
50 |
64 |
71 |
78 |
85 |
92 |
99 |
29 |
48 |
54 |
59 |
65 |
70 |
75 |
51 |
65 |
72 |
79 |
86 |
93 |
101 |
30 |
49 |
55 |
60 |
66 |
71 |
77 |
52 |
65 |
73 |
80 |
87 |
94 |
102 |
Specifikation
(koncept) for Frilandsgris primærproduktion
Dette regelsæt er udarbejdet i et samarbejde melÂÂlem Dyrenes Beskyttelse og Friland A/S. Dyrenes Beskyttelse anbefaler Frilandsgris, og slutproduktet mærkes med â€anbefalet af Dyrenes Beskyttelseâ€. Det er DyÂrenes BeskytÂtelÂse der godkender producenÂter til at produÂcere Frilandsgrise og som løÂbende kontrolleÂrer at regelsættet overholdes.
Basisprincipperne i dette regelsæt er koncenÂtreret omkring grisenes velfærd i produktion, transport og ophold pÃ¥ slagteriet.
Principperne kan skitseres i 5 punkter:
1. Grisene skal altid have frihed til at kunne bevæge sig frit og have mulighed for at udÂvise normal adfærd.
2. Grisene må ikke lide overlast fysisk eller psykisk.
3. Grisene mÃ¥ ikke sulte, men skal have fri adÂgang til foder og vand, sÃ¥ledes at de kan opretholde god sundhed og vigør.
4. Grisene mÃ¥ ikke udsættes for unødig smitÂte eller lide anden overlast.
5. Grisene mÃ¥ ikke pÃ¥ nogen mÃ¥de skræmÂmes eller stresses.
I praksis betyder disse punkter, at grisene alÂtid skal have mulighed for frit at bevæge sig omkring. De skal altid have adgang til stier elÂler anden form for opholdsareal, som er strøet med halm, spÃ¥ner, flis eller lignende, samt haÂve fri adgang til udeareal.
Dagslys skal der væÂre i videst muligt omfang, og grisene skal holdes forsvarligt adskilt for at undgÃ¥ sammenblanding med deraf følgende slagsmÃ¥l.
Alle grise, der leveres som Frilandsgrise, skal være født i hytter på friland.
Grise, som bliver holdt i udendørssystem Ã¥ret rundt, skal have adgang til hytter eller andet, som giver fuld beskyttelse for vind, varme, kulÂÂde og nedbør.
Desuden skal grisene have adgang til mudÂderÂbad for at kunne beskytte sig mod solen.
Der forbeholdes ret til ændringer i regelsættet, hvis det skønnes nødvendigt.
Ændringer foretages i et samarbejde mellem ForÂÂeningen til Dyrenes Beskyttelse og Friland A/S. Der kræves enighed mellem parterne.
Til disse forhandlinger er der nedsat et regelÂudÂvalg med repræsentanter for producenter, DyÂrenes Beskyttelse og Friland A/S.
Ved ikrafttræden af nye regler er disse gælÂdenÂde for sÃ¥vel nye som gamle producenter.
NÃ¥r der vedtages nye regler skal der sikres pasÂsende overgangstider for allerede godÂkendÂÂte producenter, sÃ¥ producenterne fÃ¥r muÂlighed for at udvikle produktionen i overÂensÂstemmelse med de nye krav, og at nye regler ikke indføres med det resultat, at der bliver en konkurrenceforvridning mellem proÂducenter.
Læseren bør sikre sig, at man har den sidste nye version af regelsættet. Kan eventuelt henÂtes pÃ¥ landmandssiderne pÃ¥ vores hjemÂmeÂside www.friland.dk
Brud pÃ¥ reglerne i nærværende specifikation medfører auÂtoÂmaÂtisk eksklusion og omgÃ¥ende ophør af leveÂring til Friland A/S.
ProÂduÂcenten er ansvarlig for overÂholÂdelse af loÂve, regulativer og myndigÂhedsÂkrav, der finÂder anvendelse pÃ¥ produktionsÂomÂrÃ¥det. Hvis der ved kontrolbesøg af DB Kontrol konÂÂÂstaÂteÂres brud pÃ¥ gældende lovgivning pÃ¥ produkÂtionsomrÃ¥det, er DB kontrol berettiget til at indÂberette dette til Friland A/S, hvilket kan bliÂve betragtet som en misligholdelse, der kan bringe konceptet i fare og som i givet fald vil kunne give anledning til eksklusion fra konÂceptet.
§ Godkendelse og kontrol
For at blive leverandør til Friland A/S – det gælder af såvel smågrise som slagtesvin – skal man have en autorisation.
En sÃ¥dan autorisation opnÃ¥s, nÃ¥r bedriften er blevet godkendt af Dyrenes Beskyttelses uvilÂdige kontrolorgan.
I forbindelse med autorisationen skal hver enÂkelt producent skriftligt anerkende at ville proÂducere efter de af Friland fremlagte proÂdukÂÂtionsregler.
Bedriften skal autoriseres i god tid inden førÂste levering.
Bedriften vil herefter mindst én gang Ã¥rligt modÂtage et uanmeldt kontrolbesøg.
Følgende dokumenter skal være til rÃ¥dighed for inspektion af Dyrenes Beskyttelses uvilÂdige kontrolorgan (DB Kontrol):
§ Ajourført staldblok
§ Markplaner (ved udegående dyr)
§ Indlægssedler (fodersedler) og følgeÂsedÂler
§ Staldoversigt med mÃ¥l og arealer (indÂvenÂÂdige mÃ¥l)
§ Dyrlægerapporter og journaler
§ Tilbageholdelsessedler
§ Fakturaer fra foderindkøb og dyrlæge
§ Erklæringer (med Friland logo)
§ Kvartalsvis udskrift over flytning af griÂse
Kontrollen kan være uanmeldt.
Der skal endvidere kunne tages stikprøver af foÂÂder til anaÂlyse.
Desuden kan der rettes henvendelse direkte til besætningens dyrlæge.
Til dækning af udgifter i forbindelse med godÂkendelses- og kontrolbesøg opkræves der et kontrolgebyr.
Kontrolgebyret opkræves ogsÃ¥ selv om godÂkenÂdelsesbesøget skulle resultere i, at besætÂningen ikke kan godkendes.
Kontrolgebyret for 2008 er fastsat til 2.700 kr.
SÃ¥vel smÃ¥griseproducenten som slagtesvineÂproÂducenten skal være godkendt.
For at borteliminere risikoen for import af smitÂÂte til vore besætninger er det forbudt at imÂÂÂportere levende grise.
Betingelserne for at acceptere en besætning under frilandssystemet er, at gyltene befinder sig i frilandssystemet senest 1 mÃ¥ned før faÂring. Fra dette tidspunkt skal alle beÂtingelser i nærværende regelsæt være opÂfyldt.
Hos slagtesvineproducenten skal der foreligge doÂkumentation for oprindelse af indkøbte smÃ¥ÂÂÂÂÂÂgrise i form af en sÃ¥kaldt salgserklæring med sælgers underskrift.
Alle Frilandsgrise skal være født i hytter pÃ¥ FriÂland.
Søer og gylte skal i god tid, og senest 5 dage, før faringen flyttes til det område, hvor de skal fare. Her skal søerne tilbydes individuelle farehytter.
En passende mængde halm skal tilbydes soen, således at hun har mulighed for at bygge rede og derigennem holde varmen ved smågrisene.
Det strøede liggeareal skal være minimum 3,8 m² pr. so.
Minimumsarealet for en so med smågrise er 300 m².
Der anvendes 5-ugers fravænning. FravænÂningsÂÂalderen er afhængig af forholdene i den enkelte besætning. Der mÃ¥ dog ikke fravænÂnes grise under 30 dage gamle.
Søerne mÃ¥ ringes. Ringning kan være nødÂvenÂdig af hensyn til miljøet, for at søerne ikke skal ødelægge græsset, som binder kvælstof fra dyrenes gødning.
Tandklipning er forbudt. Slibning af patteÂgriÂses hjørnetænder mÃ¥ ikke foretages rutineÂmæssigt. Dog kan tandslibning tillades i henÂhold til gældende lovgivning.
Haleklipning er ikke tilladt.
Ved udbrud af halebid kan der ved anmodning til Dyrenes Beskyttelse gives dispensation til at halekupere i en periode pÃ¥ 60 dage. Behandlingen skal ordineres af en dyrlæge, og der skal igangsættes en handlingsplan for at løse problemerne med halebid. DB-kontrol gennemfører i dispensationsperioden minimum 1 kontrolbesøg, som betales af producenten. Â
Kastration skal ske med et skarpt og rent værkÂtøj. Kastration skal ske inden for 2.-7. levedøgn. Grisen kastreres for at forÂhindre parÂring og slagsmÃ¥l og for at kødet ikÂke skal fÃ¥ ornelugt.
Drægtige søer, gylte og orner skal holdes pÃ¥ friÂland eller i løsÂdrift. Det indendørs areal kan enten være i form af hytter eller løsÂdriftsÂstalÂde.
§ Totalarealet pr. so skal være min. 2,8 m²
§ Totalarealet pr. gylt skal være min. 1,9 m²
§ Totalarealet pr. orne skal være min. 6,0 m²
Det strøede liggeareal skal minimum være:
Drægtige søer:                     1,25 m² pr. so
Gylte:                                  0,95 m² pr. gylt
Orner (alene): 3,00 m² pr. orne
Orner (sammen med søer):  2,00 m² pr. orne
Søer og gylte skal have fri adgang til et udeÂareal, enten i form af Ã¥ben græsmark eller løÂbeÂÂgÃ¥rd. Der er ikke krav om udendørs løÂbeÂgÃ¥rde til avlsorner.
§ Udendørsareal pr. so skal være minimum 1,1 m²
§ Udendørsareal pr. gylt skal være miniÂmum 0,75 m²
LøbegÃ¥rden skal dog altid mindst have et areÂal pÃ¥ minimum 20 m².
Indendørs løbning accepteres. I praksis betyÂder det, at søerne kortvarigt (i perioden fra fraÂvænning til brunstens ophør – højst 6 dage) kan holdes pÃ¥ stald uden adgang til udenÂdørsÂarealer.
Stier til opstaldning af søer enkeltvis i løÂbeÂafÂdelingen skal have et areal pÃ¥ mindst 4,0 m² og et strøet areal pÃ¥ mindst 2 m².
Løbeboks tillades.
Slagtesvin kan opstaldes i strøede stier, hvis de hele året har fri adgang til udendørsarealer.
Følgende arealkrav skal da som minimum væÂre overholdt:
Gnsvægt pr. gris |
Totalareal pr. gris m² |
Strøet hvileareal pr. gris, m² |
Udeareal pr. gris, m² |
Op til 25 kg |
0,40 |
0,18 a) |
0,17 b) |
25-35 kg |
0,52 |
0,24 |
0,22 b) |
35-45 kg |
0,60 |
0,28 |
0,25 b) |
45-55 kg |
0,72 |
0,33 |
0,30 b) |
55-65 kg |
0,82 |
0,38 |
0,34 b) |
65-75 kg |
0,90 |
0,41 |
0,38 b) |
75–85 kg |
1,00 |
0,46 |
0,42 b) |
85-95 kg |
1,10 |
0,50 |
0,46 b) |
95-110 kg |
1,20 |
0,55 |
0,50 b) |
Over 110 kg |
1,30 |
0,60 |
0,54 b) |
a) I perioden efter fravænning kan det strøÂede hvileareal tilpasses grisenes størrelse for at skabe det ideelle miljø for grisene. Dog minimum 0,18 m² pr. gris ved 25 kg.
b) Udearealet skal dog altid mindst have et areÂal pÃ¥ minimum 20 m². SmÃ¥grise op til 40 kg dog minimum 10 m².
Der skal altid være et velstrøet hvileareal, hvor grisen kan ligge tørt og trækfrit.
Hytter skal jævnligt inspiceres, så det sikres at de altid er velstrøede og tørre indvendigt.
Spaltegulv tillades ikke i dyrenes hvilearealer.
Der skal være tilstrækkeligt med frisk luft og dagslys i staldene.
Staldene skal være naturligt ventilerede, løbeÂafdeling dog undtaget. Mekanisk ventilation tillades i løbeafdeling.
Der er for eksisterende bygninger mulighed for dispensation fra kravet om naturlig ventilation.
Udearealerne skal være indrettet, sÃ¥ de tilgoÂdeÂÂser dyrenes krav om frisk luft og samtidig er miljømæssigt forsvarlige.
Udearealet kan være overdækket med et halvÂtag. En eventuel overdækning skal kunne opÂfylde 45º reglen.
Forværket skal være sÃ¥ Ã¥bent, at grisene kan kigge ud. I praksis vil det sige, at den lukkede del af forværket højst mÃ¥ være 60 cm højt. Der skal som hovedregel være 10 m fra forÂværket til andre bygninger.
Vi henviser til afsnittet Vejledning for defÂiÂniÂtion af udeareal sidst i reÂgelsættet.
Udearealet skal være med fast gulv, godkendt membran eller lignende, sÃ¥ næringsstoffer kan opsamles. Derudover kan udearealet være dybÂÂstrøelse eller strÃ¥flow.
For at kunne opsamle regnvand og gødning, som grisene typisk afsætter pÃ¥ udearealet, tilÂlades det, at en del af udearealet er med dræÂnet gulv eller spalter. Der mÃ¥ maksimalt være spalter i 50% af udearealet.
Dispensation:
Der kan normalt opnÃ¥s dispensation til etabÂlering af drænet gulv i hele udearealet til slagÂtesvin. Ved en kombination af drænet gulv (Ã¥bÂning mellem lamellerne/bjælkerne er unÂder 10%) og spalter (Ã¥bning mellem lamelÂlerne/bjælkerne er over 10%) i udeÂareaÂlet, mÃ¥ arealet med spalter maksimalt udgøre 30% af udearealet. Der skal i begge tilfælde indÂsenÂdes en skriftlig ansøgning.
Dispensationen vil være tidsbegrænset og udÂløbet senest 31. december 2020. Der arbejdes pÃ¥ sigt hen imod, at grisenes udeareal giver mere plads ude end inde, er med meget halm og med meget begrænset brug af spalter.
4.1   Udendørsfolde
Der skal sikres god og effektiv hegning af udenÂÂdørsfolde, sÃ¥ledes at forbipasserende ikÂke kan komme ind i foldene eller fodre dyÂreÂne.
Alle svin over 20 kg skal have adgang til et søleÂhul, hvori de kan regulere deres kropsÂtemperatur og beskytte sig mod solskoldning, nÃ¥r den gennemsnitlige dagtemperatur overÂstiÂger 15º C.
Krav om udearealer kan kortvarigt (max 3 dage) fraviges i forbindelse med udlevering af grise til slagtning.
Fiksering af grisene eller opstaldning i boks er ikÂke tilladt undtagen meget kortvarigt i forÂbinÂÂdelse med sygdom, behandling, inseÂmiÂneÂring eller identifikation af et dyr.
Alle grise skal grundigt efterses hver dag for at holde øje med eventuelle skader, sygÂdomsÂtegn eller stress.
Sobesætningen skal kunne identificeres v.hj.a. øremærke.
Alt inventar og fodringsanlæg m.m. skal holÂdes rent og jævnligt inspiceres, sÃ¥ledes at det altid er velholdt og i god stand. Desuden forÂventes det, at hele ejendommen fremtræder ryddeligt.
En meget høj standard af driftsledelsen er væÂsentlig. Eventuelle medarbejdere skal være velÂinstruerede.
Hele besætningen skal fodres dagligt efter norÂÂÂÂmer, der svarer til deres behov. FoderÂraÂtionen skal være af god kvalitet og indeholde alle de nødvendige næringsstoffer, mikroÂmiÂneÂÂraler og vitaminer, som gældende brancheÂnormer foreskriver.
Det er forbudt at bruge vækstfremmer, antiÂbioÂtika eller andre lægemidler, farvestoffer og lignende i foderet. Antibiotika mÃ¥ ikke bruges kontinuerligt pÃ¥ noget sted i produktionen.
Der må ikke anvendes kød- og benmel.
Der må ikke anvendes animalsk fedt i foderet.
Fiskemel og lignende må ikke anvendes til slagtesvin efter en vægt på 40 kg.
Der mÃ¥ ikke indgÃ¥ rÃ¥varer i foderet, der kan haÂve negativ indflydelse pÃ¥ grisenes sundhed, kødkvaliteten (herunder afsmag) eller slutproÂduktets sundhed og sikkerhed.
Kun deklarerede fodermidler kan godkendes. Følgesedler, mærkningssedler m.v. skal arÂkiÂveÂres systematisk. Dokumentation skal gemÂmes i mindst et Ã¥r (dog altid siden seneste konÂÂtrolbesøg). Dette kontrolleres ved besætÂningsbesøg.
Tildeling af grovfoder som en del af foderÂrationen kan anbefales.
Drægtige søer skal tildeles grovfoder af god kvalitet som en del af foderrationen, for at de skal føle sig mætte. Halm accepteres ikke som grovfoder til søer, dog accepteres frøgræshalm.
Grisene skal have fri adgang til frisk og rent drikkevand.
Et sygdomskontrolprogram skal følges for at forebygge sygdomme, skab, lus og parasitter.
Det er et krav, at der er indgÃ¥et en sundhedsÂrÃ¥dgivningsaftale.
Medicin må ikke gives forebyggende.
Ved brug af sÃ¥vel receptpligtig medicin som hÃ¥ndkøbsmedicin skal man tilbageholde beÂhandÂlede dyr to gange sÃ¥ længe som lovÂbeÂfaÂlet.
Vaccinationer for soholdet mÃ¥ bruges som sygÂÂÂÂdomsforebyggelse afhængigt af lokale forÂhold samt dyrlægens rÃ¥d og anvisninger.
Jerninjektion er tilladt for at undgÃ¥ blodÂmanÂgel hos smÃ¥grisene.
Der skal føres journal over al anvendelse af veÂterinær medicin samt enhver anden anÂvenÂdelse af sygdomsbekæmpende midler jf. beÂkendtgørelse om sundhedsrÃ¥dgivningsaftaÂle. Af jourÂÂnalen skal bl.a. fremgÃ¥ følgende:
§ Hvilke lægemidler der er udleveret af dyrÂlægen med angivelse af dato, præpaÂratÂnavne og mængder.
§ Hvilke dyr der er behandlet, diagnose, navn og mængde af anvendt præparat, dato for tildeling og tilbageholdelsesfrist.
Der skal forefindes logbog med dyrlægens beÂsøgsrapporter og lignende.
Det er producentens ansvar at gøre dyrlægen opmærksom på, at dette regelsæt følges.
Den ansvarlige i besætningen skal have modÂtaget instruktion i injektionsteknik.
PÃ¥ samtlige ejendomme skal forefindes boltÂpistol. I forbindelse hermed skal lovgivningen om, at alle dyr skal afblødes efter bedøvelse med boltpistol overholdes. Ejer og medhjælÂpeÂre skal være instrueret i sÃ¥vel brug af boltÂpistol som aflivningsmetode.
Syge eller tilskadekomne grise skal behandles omgÃ¥ende: Hvis det er nødvendigt, skal syge grise flyttes til en separat sygesti. For arealÂkrav til sygestier gælder samme krav som er gældende for dyrene generelt.
Ingen sygesti mÃ¥ være under 3,5 m². Hvis der i sygestien er adgang til flere klimazoner kræÂves ikke adgang til udeareal.
PÃ¥ grund af troværdighed, administration og kontrol er det ikke muligt at have intensiv- og frilandsproduktion pÃ¥ samme ejendom. Dog kan der som led i en omlægning, og som konÂsekvens af et vigende marked, opnÃ¥s dispenÂsation til parallelproduktion.
Hvis en slagtesvineproducent ikke har muÂlighed for at skaffe smÃ¥grise fra en godkendt Frilandsgris besætning, kan der midlertidigt giÂÂves dispensation til produktion af tradiÂtioÂnelÂle grise.
Der kan under ingen omstændigheder indÂsætÂtes traditionelle grise i stalden, før leveranÂcerÂne af Frilandsgrise er stoppet.
Inden leverancerne af Frilandsgrise kan genÂopÂtages, skal det i forbindelse med et konÂtrolÂbesøg pÃ¥ ejendommen kunne dokumenteres, at der ikke længere gÃ¥r traditionelle grise i stalden.
Der skal forefindes egnede udlæsningsÂfaciÂliÂteÂter pÃ¥ ejendommen.
Elektrisk drivstok eller andre lignende inÂstruÂmenter mÃ¥ ikke bruges til flytning eller af- og pÃ¥læsning af grise.
Svin fra forskellige stier mÃ¥ ikke sammenÂblanÂdes i udleveringsstalde eller –vogne med mindre det først sker umiddelbart før pÃ¥læsÂning pÃ¥ transportvognen.
Transport til slagtning skal foregÃ¥ direkte fra producent til slagteri, det vil sige ikke via marked eller lignende. Opsamling fra flere beÂsætninger undervejs er tilladt.
Transporttiden må ikke overstige 8 timer.
Transporttiden for smågrise der transporteres fra sælger til køber må dog højst være 4 timer.
Transportvogne til slagtesvin skal være forÂsyÂnet med lift, og gulvet (inkl. liften) skal have gummibelægning eller lignende belægÂning med samme isolerende, støjdæmpende og skridÂÂsikre egenskaber.
Transportvognen skal have fuld luftaffjedring.
Transport i containere accepteres ikke. Ved conÂÂÂtainertransport forstÃ¥s transport i en conÂtaiÂÂner, der læsses før den stÃ¥r pÃ¥ transÂportÂvogÂnens lad, og hvor containeren derefter trækkes op pÃ¥ ladet.
Bemærkning
Alle grise som skal flyttes og transporteres, skal behandles, køres og transporteres med stor omtanke og opmærksomhed.
Frilandsgrise skal på slagteriet opstaldes i de grupper, de er transporteret i.
Frilandsgrise skal slagtes samme dag, de er leÂveÂret.
Frilandsgrise og søer skal opfedes og slagtes i DanÂmark.
|
|
|
|
||||||||
Til denne staldtype kræves et separat udeareal.
Udearealet kan overdækkes med et halvtag.
En eventuel overdækning skal kunne overholde 45º reglen (se tegning til Stald med åben langside for definition af 45º reglen).
Underkant tag   Â
B
D C A
Denne staldtype er så åben, at den yderste del af stien kan regnes som et overdækket udeareal.
Af ovenstående tegning (ikke målfast) fremgår det, hvordan man ved hjælp af 45º reglen beregner hvad der er udeareal. I praksis vil det svare til, at man måler højden fra jord til underkant tag (A-B). Er den f.eks. 3,5 m kan ligeledes 3,5 m ind i stalden (A-C) regnes som udeareal.
Forværk:
|
Generelt for forværk i forbindelse med udearealer gælder, at den nederste lukkede del maksimalt må være 60 cm høj. Den øverste del af forværket skal være så åbent, at grisene kan kigge ud.