Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Departementet

Kontor/initialer: 3AFD_1KT

Sagsnr.:  12646

Dato:  4. august 2008


 

Notat om styrket indsats mod Salmonella og Campylobacter

Den eksisterende indsats mod Salmonella og Campylobacter er udmøntningen af en række ambitiøse initiativer iværksat af regeringen i samarbejde med Dansk Folkeparti i november 2006. Aktuelt kan der peges på følgende tiltag til fornyet styrkelse af indsatsen:

 

Tiltag rettet mod importen

-         Styrket importkontrol

Der iværksættes en øget kontrol med importørerne. Det betyder, at fødevareregionerne vil give påbud om, at importører skal forhåndsanmelde, inden et parti fødevarer bringes i omsætning, hvis der er fundet salmonella i et tidligere parti, eller fødevareregionen vurderer, at det er nødvendigt at kontrollere, at importørens egenkontrol er bragt i orden, før nye fødevarer bringes i omsætning/anvendes. Påbud om anmeldelse af de efterfølgende partier kan meddeles for 3 efterfølgende partier, således at der kan analyseres for Salmonella. 

Påbuddene vil blive anvendt, når fødevareregionen har konstateret væsentlige problemer som følge af manglende/mangelfuld egenkontrol hos importøren.

Fødevarestyrelsen vil evaluere initiativet ved årets udgang med henblik på en vurdering af om systemet fungerer efter hensigten.

 

-         Møde med importørerne

Fødevareministeren afholder møde ultimo august 2008 med fødevareimportører og detailhandlen med henblik på at drøfte branchens muligheder for at stille krav til deres leverandører om niveauet for salmonella eller campylobacter i fersk kød.

 

Tiltag rettet mod borgerne

-         Styrket borgerinformation og offentliggørelse af kontrolfund 

Når fødevarekontrollen finder et parti kød, der vurderes farligt, offentliggør Fødevarestyrelsen navne på de danske og udenlandske virksomheder, der har leveret kødet på sin hjemmeside. Fødevarestyrelsens hjemmeside vil nu blive udbygget med mere tilgængelig information til borgerne om kontrolfund de enkelte virksomheder og således, at resultaterne fra kontrollen fremover oplyses fordelt på de lande, der importeres fra.

 

Tiltag rettet mod myndighedernes handlingsplaner

-         Evaluering af indsats

Fødevarestyrelsen iværksætter i forlængelse af sommerens salmonellaudbrud en evaluering af den eksisterende indsats mod Salmonella og Campylobacter i samarbejde med Statens Serums Institut og Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet. Denne evaluering skal afdække om der er behov for nye initiativer eller justeringer i den eksisterende indsats.

 

-         Nye handlingsplaner for salmonella i kvæg og svin

Salmonella og svin: Erhvervet og FVST har forhandlet en model for ny salmonellahandlingsplan for svin. Handlingsplanen er den 4. i rækken og den skal gælde fra 2009-13. Målet med handlingsplanen er en yderligere reduktion af salmonella i fersk svinekød i den nævnte periode. Midlerne er en øget oplysningspligt om Salmonella i hele produktionskæden, inkl. en skærpet indsats i avlsbesætninger. Desuden skal der ske en skærpet indsats på slagteriet med henblik på reduktion af salmonellaforekomst.

Salmonella og kvæg: Erhvervet og FVST forhandler p.t. en plan for bekæmpelse af den særlige kvægtype Salmonella Dublin. Planen forventes klar senere på efteråret. Målet er en reduktion til nær-nul i besætninger i 2014. Midlerne inkluderer frivillig sanering, indførelse af branchemæssige sanktioner, og afsluttende lovgivningsmæssige tiltag.

 

Tiltag på EU-niveau

-         Skrappere EU-lovgivning

Danmark vil arbejde for, at der i EU fastsættes fødevaresikkerhedskriterier for salmonella i fersk kød, således at fersk kød ikke kan sælges til forbrugerne, medmindre kødet overholder de fastsatte kriterier.

For så vidt angår Campylobacter vil Danmark tage initiativ til følgende:

·        fastsættelse af EU-mÃ¥l for Campylobacter i slagtekyllinger,

·        at muligheden for kontroltiltag i besætningerne undersøges, samt

·        at der etableres fødevaresikkerhedskriterier for Campylobacter i kyllingekød.

 

-         Særstatus

Som følge af den store indsats i Danmark for at nedbringe salmonellaindholdet i kød og æg, er Danmark nu på et niveau for konsumæg og kyllingekød, hvor særstatus på linje med Sverige og Finland kan blive en realitet. Danmark søgte i september 2007 om at opnå særstatus for konsumæg og for fersk hønse- og kyllingekød. Ansøgningen er under behandling i Kommissionen. Der forventes en endelig afgørelse inden udgangen af 2008.