Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 14. juli 2008

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål 1 ad KOM (2008) 0331 vedrørende fiskebestande i EU.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Hanne Lauger


 

 

 

Folketingets Europaudvalg

 

København, den

Sagsnr.: 369/404969

FVM 564

 

 

 

 

 

 

Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 25. juni 2008 (KOM (2008) 0331) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes - i forlængelse af drøftelsen på Europaudvalgets møde den 20. juni 2008 - redegøre for de nyeste oplysninger fra ICES angående fiskebestandene i de vigtigste fiskerier i EU. Herunder bedes ministeren redegøre for, om fiskebestandene nogle steder er gået frem, og hvorvidt der kan påvises en sammenhæng mellem denne fremgang i fiskebestandene og de tiltag til at beskytte bestandene, som er vedtaget i EU-regi?”

 

Svar:

Der henvises til vedlagte notat af 11. juli 2008.


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Departementet

Kontor/initialer: 2.4./CHMO

Sagsnr.:  369/404968

Dato: 11. juli 2008


 

Notat

 

Redegørelse for de nyeste oplysninger fra Det Internationale Havundersøgelses-råd (ICES) angående fiskebestandene i de vigtigste fiskerier i EU

 

ICES bestandsvurderinger er baseret på data fra fiskeriet og havundersøgelsestogter, hvorfra der laves analyser af bestandenes historiske udvikling og aktuelle tilstand. Analysen resulterer i en beskrivelse af bestandenes udvikling med hensyn til rekruttering, fiskeridødelighed og gydebestand. Er gydebestanden over Bpa (den minimale gydebestand fastsat i henhold til forsigtighedsprincippet) og fiskeridødeligheden mindre end Fpa (den maksimale fiskeridødelighed fastsat i henhold til forsigtighedsprincippet) betegnes bestanden som værende inden for sikre biologiske grænser.

 

Der er i ICES rådgivning for 2009 positive indikationer for flere bestande i Nordsøen, herunder torsk, sej, rødspætte, sperling, torsk, tobis, jomfruhummer, tunge, samt tunge og jomfruhummer i Kattegat og torsk i østlige Østersø.

 

Følgende oversigt omfatter bestande af betydning for Danmark, hvor der er en positiv udvikling i fiskeridødeligheden. Reduktionen i fiskeridødeligheden må antages at være et resultat af reguleringen af fiskeriindsatsen samt andre regulerings- og kontrolforanstaltninger. Tiltagene må antages at have medført en generel reduktion af fiskerindsatsen, som har bidraget til at fiskeriindsatsen i højere grad er tilpasset fangstmulighederne. Det kan ikke udelukkes, at også andre forhold kan have haft betydning for en reduceret fiskeriindsats, herunder høje brændstofpriser.

 

 

.


Art

ICES-rådgivning for 2009

Torsk (Nordsøen, Skagerrak)

Fiskeridødeligheden (F) er blevet estimeret til at være reduceret til 0,64 i 2007, hvilket er under Fpa. Gydebestanden har været svagt stigende siden 2005. I henhold til EU’s forvaltningsplan kan TAC forøges med 15 %. ICES har dog ikke godkendt den eksisterende forvaltningsplan og rådgiver derfor ud fra forsigtighedsprincippet. ICES anbefaler 0 TAC for 2009.

Sej (Nordsøen og Skagerrak)

Bestanden er stor og fiskeritrykket lille. Gydebestanden har været over Bpa siden 2001, og fiskeridødeligheden er under Fpa siden 1997. ICES har i år godkendt forvaltningsplanen for sej vedtaget i 2004 af Norge og EU.

Kuller

(Nordsøen og Skagerrak)

Gydebestanden er over Bpa, og fiskeridødeligheden er under Fpa.. Der er vedtaget en forvaltningsplan, som ICES har godkendt som værende i overensstemmelse med forsigtighedsprincippet.

Rødspætte (Nordsøen)

Gydebestanden er steget svagt og er nu lige over Bpa  og fiskeridødeligheden er mindsket siden 2003 og er nu under Fpa.

Tunge (Nordsøen)

Gydebestanden er øget, men stadig under Bpa. Fiskeridødeligheden har generelt været faldende i de sidste 10 år, men er stadig over Fpa.

Sperling (Nordsøen/Skagerrak)

Bestanden af sperling er tilbage på ”normalt” niveau efter historiske lave rekrutteringer i 2003 og 2004 og gydebestanden er over Bpa. Fiskeriet var lukket i 2005, første halvår af 2006 og i hele 2007. Fiskeriet blev genåbnet i 2008.

Tobis (Nordsøen)

Bestanden er stigende og forventes at være langt over Bpa i 2008. TAC’en fastsættes på baggrund af et moniteringsprogram, således at bestanden forvaltes inden for sikre biologiske grænser.

Jomfruhummer i Nordsøen

Bestandssituationen er stabil med det nuværende fisketryk og intet tyder på nedgang i bestanden.

Jomfruhummer (Skagerrak/Kattegat)

Bestandssituationen synes at være stabil. De samlede landinger har gennem mange år ligget på 4-5.000 tons, hvilket synes at være et bæredygtigt niveau.

Tunge

(Skagerrak/ Kattegat )

Bestanden er indenfor sikre biologiske grænser og udnyttes bæredygtigt. Gydebestanden er øget siden 1998 og er i 2008 betydeligt over Bpa. Fiskeridødeligheden er siden 2006 mindsket og ligger i 2007 betydeligt under Fpa.

Torsk (østlige Østersø)

Fiskeridødeligheden er reduceret til 0,5 i 2007. Bestanden fiskes bæredygtigt i forhold til Fpa. Gydebestanden er stigende, og vil næste år kunne forvaltes inden for sikre biologiske grænser med en forøgelse af TAC med 15 %.