<DOCUMENT_START>Orientering om pelsdyrbekendtgørelsens krav til ræveproduktion

 

Justitsministeriet udstedte den 22. december 2006 en bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr (pelsdyrbekendtgørelsen). Formålet med bekendtgørelsen, der trådte i kraft den 15. januar 2007, er bl.a. at sikre, at Europarådets rekommandation om pelsdyr bliver gennemført i dansk ret.

 

Pelsdyrbekendtgørelsen indeholder en række generelle bestemmelser, der gælder for alle typer af pelsdyrhold i Danmark. Bekendtgørelsen indeholder endvidere i kapitel 12 (§§ 27-36) en række specifikke bestemmelser for rævehold.

 

Forud for bekendtgørelsens udstedelse orienterede Justitsministeriet flere gange Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om status for udarbejdelsen af bekendtgørelsen.

 

Som det bl.a. fremgår af Justitsministeriets brev til udvalget af 7. december 2006, var det Justitsministeriets vurdering, at det ville kunne rejse spørgsmål af væsentlig ekspropriationsretlig karakter, hvis en række af kravene i bekendtgørelsen om beskyttelse af pelsdyr fik virkning for pelsdyravlerne, uden at der samtidig blev indført en række overgangsordninger.

 

Overgangsordninger blev derfor fastsat for visse af bekendtgørelsens krav. Én af disse overgangsordninger følger af bekendtgørelsens § 51, stk. 5, hvorefter systemer med bure eller andre opholdssteder til ræve, der er taget i brug før bekendtgørelsens ikrafttræden, først den 31. december 2007 skal opfylde kravene om, at rævene skal have mulighed for at grave (§ 27), kravene om helårsredekasse og hylde (§ 31) samt kravene til burstørrelse og indretning af burene (§ 35). Overgangsordningen gælder kun i det omfang, at opfyldelse af bestemmelserne vil forudsætte væsentlige ændringer i buranlæggenes indretning og udstyr.

 

Herudover indeholder pelsdyrbekendtgørelsens § 51, stk. 5, en adgang for justitsministeren til i særlige tilfælde efter en konkret vurdering at forlænge fristen. Denne adgang for ministeren til at forlænge fristen skal ses i lyset af, at kravene om gravemulighed, redekasse og hylde samt kravene til burstørrelse og indretning af burene i forhold til f.eks. pelsdyravlere, der alene driver ræveavl, vil kunne ramme så økonomisk intensivt, at der efter omstændighederne kan være tale om et ekspropriativt indgreb.

 

Justitsministeriet har indtil videre modtaget 16 ansøgninger fra ræveavlere om forlængelse af fristen for opfyldelse af bekendtgørelsens § 27 (gravemulighed), 31 (redekasse og hylde) og § 35 (buranlæggenes indretning og udstyr). Det fremgår af de oplysninger og økonomiske overslag, som avlerne har fremlagt, at deres opfyldelse pr. 31. december 2007 af kravene til rævehold i pelsdyrbekendtgørelsen, herunder navnlig kravet om burstørrelse i bekendtgørelsens § 35, for langt de fleste vil indebære udgifter i millionklassen til ombygning og udvidelse af farmene.

 

Dertil kommer, at Ræveavlerforeningen og ræveavler Bjarne Mechlenborg, Sæby, der i foråret 2007 indrettede en række rævebure i overensstemmelse med pelsdyrbekendtgørelsens krav, på et møde i Justitsministeriet den 30. oktober 2007 har oplyst, at navnlig kravene om gravekasse og bundplade indebærer, at burene ikke kan renholdes for ekskrementer. Rævene vil som en konsekvens heraf gå på en fugtig – og i frostvejr endog iset – bund. Dertil kommer, at rævenes pels vil blive indsmurt i ekskrementer.

 

De omtalte krav medfører efter Ræveavlerforeningens og ræveavler Bjarne Mechlenborgs opfattelse en væsentlig dyrevelfærdsmæssig forringelse for rævene.

 

I lyset af de nye oplysninger, som er fremkommet siden pelsdyrbekendtgørelsens udstedelse i december 2006, herunder navnlig oplysningerne om de dyrevelfærdsmæssige forringelser, de fastsatte krav om gravekasse og bundplade vil kunne medføre, finder Justitsministeriet, at der kan være behov for en fornyet drøftelse med medlemmerne af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri af de specifikke krav til rævehold, som følger af pelsdyrbekendtgørelsens §§ 27, 31 og 35.

 

Med henblik på en sådan drøftelse vil Justitsministeriet foreslå, at der afholdes et møde om sagen

 

Onsdag den 9. januar 2008 kl. 10.30

 

i Justitsministeriet, Slotsholmsgade 10, Mødesal nr. 1, 1216 København K.

 

Afslutningsvis kan Justitsministeriet oplyse, at de ræveavlere, der har ansøgt ministeriet om dispensation fra pelsdyrbekendtgørelsens kapitel 12, foreløbig vil modtage underretning om, at de indtil videre ikke har pligt til at efterleve de krav, der følger af pelsdyrbekendtgørelsens §§ 27, 31 og 35, og som de pågældende avlere ellers som udgangspunkt skulle have efterlevet pr. 31. december 2007.

 

Denne opsættende virkning af dispensationsansøgningerne vil kun gælde, indtil Justitsministeriet har truffet afgørelse i sagerne, eller indtil reglerne eventuelt – efter en politisk drøftelse – måtte blive ændret.

 

Justitsministeriet har sendt en tilsvarende orienteringsskrivelse og invitation til Folketingets Retsudvalg.

 

 

 

Lene Espersen   

                                                   /  

                                                                        Cristina Angela Gulisano