Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug

og Fiskeri

Den 20. juni 2008

 

 



 

 

Den 20. juni 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.       Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering ministerens talepunkt fra samrådet i Fødevareudvalget den 18. juni 2008, samrådsspørgsmål AC.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Jakob Munkhøj Nielsen

Ministersekretær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri        

Departementet

Den 18. juni 2008

3.1/KLIN

 

 

Ministerens tale ved samråd i Fødevareudvalget den 18. juni 2008

 

Det talte ord gælder

 

Spørgsmål AC:                                

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan hun vil implementere flertallet i fødevareudvalgets udtalelse om, at hun skal arbejde for et forbud mod azofarvestoffer, jf. FLF alm. del – bilag 276?”

 

Svar:                                                  

 

Baggrund:                                        

Udvalget har tidligere ved udvalgsspørgsmål Y stillet mig et lignende spørgsmål, om hvilke initiativer jeg vil tage for at få udfaset de seks såkaldte azofarvestoffer, der er mistænkt for at have en effekt på børns aktivitet og opmærksomhed.

 

Fødevareudvalgets udtalelse i FLF bilag 276 blev sendt til  Europaudvalget forinden Europaudvalgets drøftelser den 16. maj 2008 om den såkaldte 4-pakke om blandt andet tilsætningsstoffer.

 

I Europaudvalget fik jeg mandat til at fremskynde arbejdet med at få undersøgt om der er videnskabeligt belæg for et forbud mod azofarvestoffer – og der var i udvalget forståelse for, at der på nuværende tidspunkt ikke var fornødent videnskabeligt grundlag for et forbud. Jeg fik samtidig udvalgets opbakning til at gå ind for en mærkningsordning for azofarvestoffer, hvis der kunne opnås enighed i EU om en sådan.

 

Det er og har hele tiden været mit udgangspunkt, at vi skal arbejde for resultater, og at et forbud – eller påberåbelse af beskyttelsesklausulen – kræver videnskabelig basis.

 

Så jeg arbejder at få undersøgt om der kan tilvejebringes et videnskabeligt grundlag for at forbyde stofferne. Dette arbejde vil jeg fortsætte ihærdigt og ufortrødent. Det er i overensstemmelse med de tilkendegivelser udvalget er kommet med.

 

Såfremt EFSA’s revurdering af farvestofferne viser, at stofferne er sundhedsmæssigt uacceptable, skal jeg være den første til at kræve stofferne forbudt.

 

Ekspertmøde i EU                           

Jeg tager problemstillingen alvorligt, ikke mindst på grund af den utryghed, der er skabt hos forbrugerne. Den utryghed synes jeg, at man bør tage hånd om.

 

På ekspertmødet den 16. maj, som blev afholdt på dansk foranledning bad den danske delegation og andre medlemsstater om en fremskyndelse af revurderingen af farvestoffer. Revurderingen af azofarvestofferne forventes at være tilendebragt i slutningen af 2008. Kommissionen oplyste på mødet, at det vil være svært at fremskynde revurderingen, idet EFSA-panelet, som bl.a. vurderer tilsætningsstoffer, står over for en omorganisering, hvilket vil gøre det svært at afsætte de fornødne menneskelige ressourcer hertil.

 

Mærkningsløsning                           

I forbindelse med de aktuelle trepartsforhandlinger om 4-pakken er der lagt op til et kompromis, hvor der blandt andet indgår en mærkningsløsning for azofarvestoffer. Der ser ud til at være et flertal af medlemsstater, som går ind for dette – og jeg er også indstillet på at støtte forslaget, hvilket også er i overensstemmelse med det mandat, jeg har fået i Europaudvalget.

 

Såfremt EFSAs revurderinger senere skulle gå ind og give videnskabeligt belæg for et forbud, vil jeg naturligvis arbejde for dette.