Skuldersår i svinebesætninger.                                            21 05 08

Der er betænkeligt gang på gang at læse, at nu er der nedsat et udvalg og nu er den og den højtuddannede person blevet bedt om at undersøge, hvad hver eneste svineavler og hver eneste medarbejder i en stald allerede ved.

Hvis alle disse undersøgere blot opholdt sig i en svinestald kort tid ville svaret være åbenlyst for alle.

            Når en gris, og for den sags skyld mange andre dyr vil lægge sig ned, gør de følgende, som er let at iagttage. De trækker benene  oftest forbenene først op under sig hvorefter de ruller om på siden.

            Når de atter vil rejse sig ruller de igen om til lodret med benene under sig hvorefter de strækker benene ud og står så op. Sådan er de skabt og har aldrig lært andet. 

            I moderne staldanlæg kan der imidlertid ikke placeres dyr nok pr m2 til at sikre profitten, og så  kan man ikke længere tage hensyn til dyrenes tåbelige medfødte vaner.  Derfor opstår skuldersårene fordi følgende sker.        

Når dyret vil lægge sig ned i en bås mellem nogle jernrør, hvor afstanden ikke er meget større end dyrets bredde i oprejst stilling, kan det kun ske ved at dyret må glide ned samtidig med at benene skal ind under er jernrør til den ene side. Det giver en del slidpåvirkninger på skulderen, men den virkelige skade sker når dyret atter vil rejse sig.

For at komme op foretager dyret nogle voldsomme bevægelser med forbenene og dermed med skulderbladet, idet  det skal, uden at kunne få fodfæste, kæmpe sig skråt op imellem jernrørene indtil det atter kan få benene ind under sig og derefter rejse sig op.                 Der sker skaden. Alle ved det, og det ville ske for alle andre dyr, hvis man fratog dem muligheden for naturlig adfærd. Stop flere værdiløse og ganske overflødige undersøgelser og spild af skattekroner.  Enten accepter mishandlingen eller gør noget der virker.

Bøden for skuldersår bevirkede jo kun at 170 000 søer bliver aflivet. Det er billigere at skyde dem end at blive afsløret, og det jo kun ” produktionsdyr ”.

Syge personer i branchen har foreslået at man skulle evt. bortoperere dele af for høje skulderblade og en anden ( hr. Poulsen ) foreslog at hvis der blev produceret for mange grise måtte man destruerer en del af kødet. Hvem talte om etik.

Landbrugets topfolk ved udemærket, hvad der foregår, men de skulle jo gerne genvælges til gode vellønnede job, så de gør ingen ting. Er det det samme problem der forhindrer politikere i at tage affære. Fremtiden vil give svaret.

Det er lidt kedeligt at det aldrig er fra Venstre og Konservative der lyder kritiske røster om den måde man behandler dyr på. De skal vel for øvrigt snart hen og stemme for hvalfangst.

Mvh.  A. P. Findsen, ”Skovgaard ”, Blangstrupvej 19, DK-5610 Assens                                Â