Beretning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 0. maj 2008
UDKAST
Beretning
om
forbud mod azo-farvestoffer
1. Indledning
En engelsk undersøgelse fra 2007, Southamton studiet, har sået tvivl om sikkerheden af de såkaldte azo-farvestoffer. Undersøgelsen antydede, at børn blev mere hyperaktive af stofferne, også selv om de kun fik doser under den anbefalede grænseværdi.
2. Udvalgsarbejdet
Møder
Udvalget har behandlet beretningen i <> møder.
Samråd
Fødevareudvalget har under udvalgets behandling af sagen stillet 1 spørgsmål til fødevareministeren til mundtlig besvarelse, som denne har besvaret i et samråd med Fødevareudvalget den 7. maj 2008.
Spørgsmål
Fødevareudvalget har under udvalgets behandling af sagen stillet 3 spørgsmål til fødevareministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.
En oversigt over bilag, spørgsmål og fødevareministerens svar herpå, som har relevans for beretningen, er optrykt som bilag til beretningen.
3. Politiske bemærkninger
<>
Et flertal i udvalget (S, DF, SF, RV, EL) noterer sig, at fødevareministeren ikke ønsker at forbyde ej heller arbejde for et europæisk forbud af 5 sundhedsskadelige azo-farvestoffer samt farvestoffet Quinolin gult (E104) i fødevareproduktionen. Det mener flertallet er stærkt kritisabelt.
Flertallet ønsker, at regeringen skal arbejde for et forbud mod disse farlige farvestoffer hurtigst muligt.
For det første er farvestofferne unødvendige, da de udelukkende er kosmetiske og nemt kan udfases eller erstattes af andre farvestoffer.
For det andet har Southampton studiet vist, at mix af farvestofferne og konserveringsmidlet natrium benzoat kan gøre raske børn hyperaktive, hvilket har negative konsekvenser for bl.a. deres indlærings- og koncentrationsevne. Det har længe været kendt, at azo-farvestoffer kan forårsage allergi-lignende symptomer såsom høfeber, nældefeber og astma.
For det tredje er en række danske og internationale virksomheder allerede i gang med en udfasning af stofferne.
Og for det fjerde så ønsker forbrugerne ikke azo-farvestofferne.
Alt i alt mener flertallet derfor, at regeringen skal arbejde for et europæisk forbud af farvestofferne og i mellemtiden benytte sig af forsigtighedsprincippet, så Danmark kan gennemføre et forbud.
P. u. v.
Jørn Dohrmann
udvalgsformand
Bilag 1
Bilag, samrådsspørgsmål og spørgsmål/svar på Fødevareudvalgets alm. del, som har relevans for beretningen
Bilagsnr. |
Titel |
FLF alm. del - samrådsspm. Y |
Samrådsspm. om udfasning af de seks såkaldte azo-farvestoffer, der er mistænkt for at gøre børn hyperaktive, til fødevareministeren |
FLF alm. del – spm. 242 |
Spm. om ny viden vedrørende sammenhængen mellem hyperaktivitet, børn og farvestoffer i forbindelse med reevalueringen af azofarvestofferne i EFSA, til fødevareministeren og ministerens svar herpå |
FLF alm. del – spm. 243 |
Spm. om EFSAs vurdering af azofarvestofferne i forbindelse med hyperaktivitet og børn, til fødevareministeren og ministerens svar herpå |
FLF alm. del – spm. 244 |
Spm. om videnskabelig usikkerhed om farvestoffernes sikkerhed, når EFSA selv opsumerer et antal usikkerheder, til fødevareministeren og ministerens svar herpå |
§ 20 – spørgsmål nr. S 1108 |
Om ministeren vil sikre, at det danske forhandlingsmandat på mødet i DG SANCO 11/4-2008, hvor man skal diskutere en suspension af 6 farlige farvestoffer (azo-farvestofferne + E 104), bliver baseret på forsigtighedsprincippet, til fødevareministeren og ministerens svar herpå |