Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 26. maj 2008

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat om Kommissionens afgørelse K (2008) 2168 af 23. maj 2008 af Danmarks anmodning om anvendelse af ”miljøgarantien” overfor tilladte mængder af nitrit som tilsætningsstof i medfør af direktiv 2006/52/EF af 5. juli 2006.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Nanna Marklund


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

23. maj 2008

FVM 540

 

 

Notat til Folketinget Europaudvalgs orientering

 

om Kommissionens afgørelse K (2008) 2168 af 23. maj 2008 af Danmarks anmodning om anvendelse af ”miljøgarantien” overfor tilladte mængder af nitrit som tilsætningsstof i medfør af direktiv 2006/52/EF af 5. juli 2006

 

Ved notat af 15. august 2007 orienterede det tidligere Ministerium for Familie- og Forbrugeranliggender Folketingets Europaudvalg om Danmarks påberåbelse af miljøgarantien overfor tilladte mængder af nitrit som tilsætningsstof.

 

Kommissionen har nu truffet afgørelse i sagen. I afgørelsen bekræfter Kommissionen, at Traktatens miljøgaranti kan bruges til at opretholde de danske særregler for tilsætning af nitrit til kødprodukter – i første omgang i yderligere to år. Kommissionen har indsat tidsbegrænsningen fordi det ikke kan udelukkes at situationen på det danske og europæiske marked vil ændre sig over tid – og derfor har man fundet det passende at foretage en revurdering af sagen efter to år.

 

Kommissionen fastholder i sin afgørelse, at EU-reglerne er skrappe nok, men anerkender ogsÃ¥, at de danske regler er i overensstemmelse med den videnskabelige rÃ¥dgivning, og har vist sig at være effektive for at opnÃ¥ den fornødne konserverende effekt. Samtidig medgiver Kommissionen, at Danmark vurderet ud fra den forelagte dokumentation har godtgjort, at det ikke kan udelukkes at gennemførelsen af EU-reglerne i Danmark vil kunne medføre en yderligere eksponering af den danske befolkning overfor kræftfremkaldende stoffer. Kommissionen konkluderer pÃ¥ den baggrund, at de danske regler midlertidigt kan accepteres.Â