Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Folketinget
Christiansborg

Frederiksberg 13. maj 2008

På grund af den akutte internationale fødevarekrise anmoder Schiller Instituttet om foretræde for udvalget hurtigst muligt.

Vi ønsker at fremlægge nødvendige tiltag, der kan håndtere den umiddelbare fødevarekrise og på sigt fordoble verdens fødevareproduktion.

Siden oktober 2007 har der været fødevareuroligheder i over 40 lande og det skønnes at to milliarder mennesker er alvorligt truet af fødevarekrisen. Schiller Instituttet har derfor iværksat en international kampagne for at diskutere hurtige tiltag overfor fødevarekrisen i forbindelse med FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO’s konference i Rom den 3-5. juni 2008. Blandt de nødvendige tiltag der må diskuteres er:

1.       Hurtig nødhjælp til finansiering af sÃ¥sæd, kunstgødning og landbrugsmaskineri til fattige nationer, sÃ¥ vi øger fødevareforsyningen allerede næste høst.

2.       Et stop for at bruge fødevarer til biobrændsel

3.       Stop for WTO’s angreb pÃ¥ nationale programmer for fødevareforsyningssikkerhed og sikring af produktionspriser til landmændene.

4.       En ny grøn revolution til øgning af landbrugsproduktiviteten.

5.       Programmer i fattige nationer for at øge fødevareforsyningen gennem investeringer i infrastruktur, fødevareindustri og vandprojekter.

6.       Indgreb imod den globale spekulation i fødevarer og olie, der er medansvarlig for de stigende fødevarepriser, og etableringen af et nyt Bretton Woods-finanssystem inden det nuværende finanssystem bryder helt sammen.

7.       Langsigtede investeringer i opbygningen af Den eurasiske Landbro, som vil reducere transporttiden, øge energiproduktionen og fremme udviklingen af underudviklede omrÃ¥der.

Med Venlig Hilsen

Tom Gillesberg

Formand for Schiller Instituttet i Danmark

Tlf.: 35 43 00 17; 35 43 00 33

[email protected]

 

Bilag 1: Uddrag af Schiller Instituttets nyhedsbrev Prometheus fra maj 2008

Bilag 2: “Instead of Wars of Starvation, Let Us Double Food Production” af Helga Zepp-LaRouche, international formand for Schiller Instituttet