Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

13. maj 2008

 

2. UDKAST

 

Udtalelse over Kommissionens hvidbog om en strategi om sundhedsproblemer i relation til ernæring, overvægt og fedme

 

Europaudvalget opfordrede i brev af 31. marts 2008, jf. FLF alm. del – bilag 193, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til at behandle Kommissionens hvidbog om en strategi om sundhedsproblemer i relation til ernæring, overvægt og fedme, KOM (2007) 0279, og på baggrund heraf at komme med en udtalelse til Europaudvalget med henblik på, at Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Europaudvalget kunne afgive et høringssvar til Kommissionen. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri blev særligt bedt om at tage stilling til eventuelle problemstillinger for så vidt angår transfedtsyrer og mærkning.

 

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har behandlet sagen på 2 møder.

 

Et mindretal i udvalget (SF og RV) udtaler herefter, at det er vigtigt som hvidbogen gør det, at sætte fokus på forekomsten af overvægt og fedme. Ikke mindst for børnene. Det skønnes, at ca. 30 % af alle børn i EU er overvægtige i 2006, og tallet er stigende.

 

Vedrørende opbygning af partnerskaber for indsats inden for ernæring, overvægt, fedme og sundhedsproblemer i relation hertil noterer RV med tilfredshed, at der opbygges partnerskaber for indsatsen på EU-plan.

 

Vedrørende hvidbogens afsnit om ”Mere velinformerede forbrugere” vil SF og RV lægge vægt på, at der i EU-systemet bliver en holdning til ernæringsmærkning, der tilsiger at al ernæringsmærkning skal relatere sig til 100 g eller 100 ml. Det synspunkt er der flertal for i Danmark, og SF og RV vil opfordre til at samme synspunkt bliver fremmet i resten af EU.

 

Vedrørende hvidbogens afsnit om forskellige tiltag bemærker SF og RV, at skolefrugtordningen er et rigtig fint tiltag.

 

Vedrørende hvidbogens afsnit om udvikling af overvågningssystemer, bemærker SF og RV, at intentionen er at få overblik over data i forbindelse med fedmeproblematikken. SF og RV mener dog, at det muligvis et for bureaukratisk tiltag, som bør drøftes nærmere.

 

Vedrørende hvidbogens bemærkninger om, at kommissionen vil kortlægge og vurdere nationale og regionale tiltag og offentliggøre resultaterne på hjemmesiden, er det Kommissionens intention på højt plan at fremme formidlingen af bedste praksis. I den forbindelse skal der sikres kendskab til offentliggørelsen af resultaterne.

 

SF og RV finder det endelig allervigtigst, at de 6 meget skadelige farvestoffer, der tilsættes fødevarer, som er omtalt i The South Hampton Rapport 2007, bliver forbudt, og SF og RV opfordrer til aktivt arbejde for reduktion af transfedstsyrer i fødevarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jørn Dohrmann,

formand