Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 21. april 2008

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 14. april 2008.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Hanne Lauger


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1 Kontoret for europapolitik og internationale relationer/MLFN

Den 21. april 2008

FVM 531

 

 

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 14. april 2008

 

 

1. Tilpasning af torskekvoter, der skal tildeles Polen i Østersøen fra 2008 til 2011

Rådet vedtog med enstemmighed forslaget om tilbagebetaling af den polske kvoteoverskridelse for torsk i den østlige del af Østersøen i 2007. Sverige, Danmark og Tyskland understregede, at der ikke måtte ske en gentagelse af situationen i 2007. Sverige og Danmark bad Kommissionen bekræftede, at det polske fiskeri ville blive lukket, hvis der var risiko for en kvoteoverskridelse. Polen forsikrede, at man ikke ville tillade en kvoteoverskridelse i 2008. Kommissionen understregede, at Polen selv havde forpligtet sig til at lukke fiskeriet – som en sikkerhedsforanstaltning allerede, når 70 % var nået - og bekræftede, at man nøje ville følge udviklingen og at man ville lukke fiskeriet, hvis det blev nødvendigt.

 

2. Forslag om ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri - IUU

Rådet havde en første drøftelse af forslaget om ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri på baggrund af formandskabets tre spørgsmål. Til det første spørgsmål om, i hvilket omfang overtrædelser af EU-fartøjer i EU-farvand bør være omfattet af forslaget, var en række medlemsstater imod at inkludere EU-fartøjer i IUU-forslaget, blandt andet fordi det ville overlappe med kontrolforordningen. Kommissionen fremhævede i den forbindelse, at det er nødvendigt at omfatte EU-fartøjer af hensyn til tredjelande, da EU ikke kunne diskriminere tredjelandes fartøjer.

 

Til det andet spørgsmål om hensigtsmæssigheden af den foreslåede verifikationsprocedure af alle importerede fiskeprodukter, ønskede flere medlemsstater generelt et mere enkelt forslag særligt i forhold til systemet med fangstattester og at man baserede sig på allerede eksisterende systemer for import/eksportkontrol og hygiejnekontrol.

 

Endelig til det tredje spørgsmål om omfanget af harmonisering af sanktionsbeføjelser, var der udbredt skepsis overfor en harmonisering af sanktioner.

 

3. Forslag om genopretning af torskebestande

Kommissionen præsenterede forslaget om tilpasningen af genopretningsplanen for torsk. Medlemsstaterne var generelt positive, men visse medlemsstater var skeptiske overfor at inkludere det Keltiske Hav, og en række medlemsstater ønskede at undtage fartøjer, der ikke fiskede efter torsk. Der var endvidere generel opbakning til princippet om at gå over til en kW-dageordning. Fra dansk side fandt man det vigtigt, at man fik en ny og mere enkel model for reguleringen af fiskeriindsatsen, og at man savnede en mekanisme, der på EU-plan sikrede, at man kunne belønne fiskere, der fisker skånsomt.

 

 

 

4. Meddelelse og forslag om beskyttelsen af sårbare marine økosystemer i det åbne hav

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

5. Fiskeriaftale for det sydlige Indiske Ocean

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

6. Forslag om fødevarehygiejne

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

7. Forenklingsforslag på veterinærområdet

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

8. Forslag om overførsel af tobaksstøtte til Fællesskabsfonden for Tobak for 2008 og 2009

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

 

Under eventuelt drøftede Rådet blandet andet kemisk dekontaminering af fersk fjerkrækød, hvor der var bred enighed om, at det videnskabelige grundlag for Kommissionens eventuelle beslutning herom skulle være fyldestgørende. Kommissionen redegjorde for status i WTO-forhandlingerne, hvor der var sket fremskridt på landbrugsområdet med en aftale om følsomme produkter. Der vil eventuelt blive afholdt en WTO-ministerkonference i midten af maj 2008. En lang række medlemsstater var fortsat skeptiske overfor forhandlingernes forløb, da disse medlemsstater var bekymrede for en ubalanceret aftale, hvor europæisk landbrug skulle betale for en samlet aftale. Endelig under orientering om den kommende FAO-konference om verdensfødevaresikkerhed og udfordringerne i forbindelse med klimaændringer og bioenergi, fremhævede Frankrig, støttet af flere, vigtigheden af problemerne med den globale fødevareforsyning, idet man mente, at emnet burde drøftes grundigere på det kommende rådsmøde.