Kære

 

Jeg vil godt henlede din opmærksomhed på udbruddet af fugleinfluenza i Polen og specielt det faktum at myndighederne dernede slet ikke har styr på udbruddet.

 

Men det værste er næsten at EU (og dermed de danske myndigheder) siger god for de polske myndigheders håndtering af situation

 

Her er der kommet et udbrud af fugleinfluenza i 3 besætninger. (og nok flere, det ser ud til at brede sig) Kødet fra kalkuner med H5N1 er også endt i forretninger og blevet solgt. Og når man tager i betragtning at ca. 1/5 af Danmarks import af kalkuner (og kalkunkød) kommer fra netop Polen er det temmelig foruroligende.

 

Fakta er at den polske kontrol (løbende overvågning) har været helt utilstrækkelig. I mindst 2 uger har der været syge fugle uden at myndighederne har opdaget det/gjort noget ved det. Der er leveret syge dyr til slagtning, og kødet er leveret til varehuse og videre til detailforretninger og langt det meste er solgt videre. Overvågningen af fjerkræ skulle jo netop forhindre dette, men er altså også i dette tilfælde fejlet.

 

Forskellige kilder snakker om 480 kg /770 kg. Andre snakker om 5500 kalkuner der blev leveret, hvoraf 8% var døde eller meget syge og der er konstateret

H5N1 i dem.

 

Da Polen er medlem af EU, så er det ikke de danske myndigheder der kontrollerer importen af fjerkræ fra Polen, men er nødsaget til at stole på de polske myndigheder. Det er derfor helt uforståeligt, at de danske myndigheder via EU accepterer at kontrollen i Polen er så elendig. Faren for at fugleinfluenza kommer til Danmark via polske kalkuner er overhængende. Det var netop på den måde at fugleinfluenza kom til England i starten af 2007, via importeret kalkunkød fra Ungarn. Vi risikerer med den mangel på kontrol fra de polske myndigheder side at komme i samme situation.

 

Det er på høje tid at FVST (og EU's myndigheder) vågner op fra deres tornerosesøvn.

 

Som det er nu, så er FVST åbenbart ligeglade med forbrugernes sikkerhed og bekæmpelse af fugleinfluenza, bare de ikke skader salget af fjerkræ i Polen.

 

Set i det lys, så virker det fuldstændig vanvittigt at kræve overdækning af hobbyfjerkræ i Danmark, når FVST samtidig accepterer denne risiko for at fugleinfluenza kan importeres fra Polen ved at sige god for de polske myndigheders helt åbenbare utilstrækkelige indsats for at bekæmpe fugleinfluenza dernede. Det er hovedrystende.

 

Jeg vil meget se frem til at du tager denne sag op i Fødevareudvalget, hverken forbrugerne, hobbyfjerkræavlerne eller for den sags skyld det danske fjerkræerhverv kan være tjent med at vi på den måde risikerer at få fugleinfluenza til Danmark via import af kalkuner fra Polen.

 

Finn Jensen

Dansk Fjerkræ Forum