18.12.2007

J.nr.: 2007-20-261-01653/TEJE

Fødevareberedskabsenheden

Vedr. opfølgning på ordførermøde d. 6. dec. 2007 om fødevareforliget

 

I forbindelse med ordførermødet den 6. december 2007 om fødevareforliget er der anmodet om statistik over hvor og hvor mange samt årsag til, at folk bliver syge af fødevarer.

 

I det følgende angives en kort statistisk oversigt for årene 2006 og 2007 indtil 1. november 2007.

 

Det skal bemærkes, at tallene ikke er absolutte. Tallene er taget fra indberetninger til Fødevareudbrudsdatabasen. I visse sager kendes de eksakte tal for antal syge ikke. Dette er fx tilfældet ved udbrud forårsaget af et produkt, der har været forhandlet fra butik eller leveret til mange virksomheder. Endvidere er det ikke alle mennesker, der søger læge eller indberetter en mistanke om fødevarebåren sygdom til læge, fødevarekontrolafdeling eller fx den restaurant, som de har besøgt.

 

Statistik for 2006

Fordeling på lokalitet.

Lokalitet

Antal udbrud

%

Antal syge

%

Butik

2

2,33

14

0,81

Hotel

4

4,65

94

5,42

Institution

3

3,49

13

0,75

Kantine

8

9,30

435

25,09

Privat fest

13

15,12

631

36,39

Privat hjem

16

18,60

149

8,59

Restaurant/catering/cafe/bar

27

31,40

293

16,90

Slagteri

2

2,33

12

0,69

Ukendt

9

10,47

51

2,94

SUM

86

 

1734

 

 

 

Fordeling på årsag

Ã…rsag

Antal udbrud

%

Antal syge

%

Bacillus cereus

3

3,49

6

0,35

Campylobacter

3

3,49

35

2,02

Cl. perfringens

3

3,49

31

1,79

E. coli

2

2,33

6

0,35

Grp. A Streptokokker

1

1,16

200

11,53

Lektin fra bønner

1

1,16

10

0,58

Histamin

2

2,33

6

0,35

Norovirus

21

24,42

656

37,83

Salmonella

17

19,77

197

11,36

Shigella sonnei

1

1,16

2

0,12

Staphylokokker

2

2,33

17

0,98

Ukendt

30

34,88

568

32,76

SUM

86

 

1734

 

 

 

Statistik for 2007 frem til 1. november

Fordeling på lokalitet

Lokalitet

Antal udbrud

%

Antal syge

%

Bageri

1

1,61

43

2,78

GÃ¥rd

1

1,61

6

0,38

Hospital

1

1,61

8

0,51

Hotel

4

6,45

144

9,17

Institution

2

3,23

60

3,82

Kantine

11

17,74

263

16,74

Leverandør

3

4,84

237

15,09

Marked

1

1,61

41

2,61

Privat fest

6

9,68

128

8,15

Privat hjem

7

11,29

35

2,23

Producent

1

1,61

45

2,86

Restaurant/catering/cafe/bar

21

33,87

390

24,82

Ukendt

2

3,23

26

1,65

Vandværk

1

1,61

145

9,23

SUM

62

 

1571

 

 

 

Fordeling på årsag

Ã…rsag

Antal udbrud

%

Antal syge

%

Bacillus cereus

1

1,61

3

0,19

Campylobacter

5

8,06

27

1,72

Cl. perfringens

5

8,06

234

14,89

Cucurbitacin (squash)

1

1,61

2

0,13

E. coli

2

3,23

63

4,01

Histamin

3

4,84

11

0,70

Norovirus

26

41,94

773

49,20

Salmonella

6

9,68

110

7,00

Shigella

2

3,23

208

13,24

Ukendt

11

17,74

140

8,91

SUM

62

 

1571

 

 

Lokaliteten ”ukendt” dækker over udbrud, som kan være fødevarerelateret, men hvor lokalitet ikke er kendt. Dette er tilfældet i sager, hvor Statens Serum Institut registrerer flere tilfælde end normalt for en periode af en given bakterie eller virus uden, at dette er relateret til et bestemt sted i landet.

 

For lokaliteten ”privat fest” skal det nævnes, at flere af disse selskaber har fået leveret mad fra enten en restaurant eller et cateringfirma.

 

Årsagen ”ukendt” dækker i denne fordeling alle udbrud, hvor det ikke har kunnet fastslås, hvad der var årsagen til sygdom.

 

Norovirus (Roskildesyge) tegner sig for en stor del af antallet af syge mennesker. I næsten alle disse tilfælde er der tale om, at maden er smittet fra mennesker, der udskiller virus. I nogle tilfælde er det kok eller serveringspersonalet, der overfører virus til maden, men i langt hovedparten af tilfældene er der tale om, at en syg spisegæst forurener maden, hvorefter smitten overføres til flere andre i selskabet. Det er således sjældent, at maden er den primære kilde til et norovirus udbrud.

 

For yderligere information om de forskellige årsager kan årsrapporterne fra DTU, Zoonosecentret være til gavn. De kan findes på dette link: http://www.food.dtu.dk/Default.aspx?ID=9202#74145