|
|
J.nr.: 2007-20-261-01653/TEJE |
Vedr. opfølgning på ordførermøde d. 6. dec. 2007 om fødevareforliget
I forbindelse med ordførermødet den 6. december 2007 om fødevareforliget er der anmodet om statistik over hvor og hvor mange samt årsag til, at folk bliver syge af fødevarer.
I det følgende angives en kort statistisk oversigt for årene 2006 og 2007 indtil 1. november 2007.
Det skal bemærkes, at tallene ikke er absolutte. Tallene er taget fra indberetninger til Fødevareudbrudsdatabasen. I visse sager kendes de eksakte tal for antal syge ikke. Dette er fx tilfældet ved udbrud forårsaget af et produkt, der har været forhandlet fra butik eller leveret til mange virksomheder. Endvidere er det ikke alle mennesker, der søger læge eller indberetter en mistanke om fødevarebåren sygdom til læge, fødevarekontrolafdeling eller fx den restaurant, som de har besøgt.
Fordeling på lokalitet.
Lokalitet |
Antal udbrud |
% |
Antal syge |
% |
Butik |
2 |
2,33 |
14 |
0,81 |
Hotel |
4 |
4,65 |
94 |
5,42 |
Institution |
3 |
3,49 |
13 |
0,75 |
Kantine |
8 |
9,30 |
435 |
25,09 |
Privat fest |
13 |
15,12 |
631 |
36,39 |
Privat hjem |
16 |
18,60 |
149 |
8,59 |
Restaurant/catering/cafe/bar |
27 |
31,40 |
293 |
16,90 |
Slagteri |
2 |
2,33 |
12 |
0,69 |
Ukendt |
9 |
10,47 |
51 |
2,94 |
SUM |
86 |
|
1734 |
|
Ã…rsag |
Antal udbrud |
% |
Antal syge |
% |
Bacillus cereus |
3 |
3,49 |
6 |
0,35 |
Campylobacter |
3 |
3,49 |
35 |
2,02 |
Cl. perfringens |
3 |
3,49 |
31 |
1,79 |
E. coli |
2 |
2,33 |
6 |
0,35 |
Grp. A Streptokokker |
1 |
1,16 |
200 |
11,53 |
Lektin fra bønner |
1 |
1,16 |
10 |
0,58 |
Histamin |
2 |
2,33 |
6 |
0,35 |
Norovirus |
21 |
24,42 |
656 |
37,83 |
Salmonella |
17 |
19,77 |
197 |
11,36 |
Shigella sonnei |
1 |
1,16 |
2 |
0,12 |
Staphylokokker |
2 |
2,33 |
17 |
0,98 |
Ukendt |
30 |
34,88 |
568 |
32,76 |
SUM |
86 |
|
1734 |
|
Lokalitet |
Antal udbrud |
% |
Antal syge |
% |
Bageri |
1 |
1,61 |
43 |
2,78 |
GÃ¥rd |
1 |
1,61 |
6 |
0,38 |
Hospital |
1 |
1,61 |
8 |
0,51 |
Hotel |
4 |
6,45 |
144 |
9,17 |
Institution |
2 |
3,23 |
60 |
3,82 |
Kantine |
11 |
17,74 |
263 |
16,74 |
Leverandør |
3 |
4,84 |
237 |
15,09 |
Marked |
1 |
1,61 |
41 |
2,61 |
Privat fest |
6 |
9,68 |
128 |
8,15 |
Privat hjem |
7 |
11,29 |
35 |
2,23 |
Producent |
1 |
1,61 |
45 |
2,86 |
Restaurant/catering/cafe/bar |
21 |
33,87 |
390 |
24,82 |
Ukendt |
2 |
3,23 |
26 |
1,65 |
Vandværk |
1 |
1,61 |
145 |
9,23 |
SUM |
62 |
|
1571 |
|
Ã…rsag |
Antal udbrud |
% |
Antal syge |
% |
Bacillus cereus |
1 |
1,61 |
3 |
0,19 |
Campylobacter |
5 |
8,06 |
27 |
1,72 |
Cl. perfringens |
5 |
8,06 |
234 |
14,89 |
Cucurbitacin (squash) |
1 |
1,61 |
2 |
0,13 |
E. coli |
2 |
3,23 |
63 |
4,01 |
Histamin |
3 |
4,84 |
11 |
0,70 |
Norovirus |
26 |
41,94 |
773 |
49,20 |
Salmonella |
6 |
9,68 |
110 |
7,00 |
Shigella |
2 |
3,23 |
208 |
13,24 |
Ukendt |
11 |
17,74 |
140 |
8,91 |
SUM |
62 |
|
1571 |
|
Lokaliteten â€ukendt†dækker over udbrud, som kan være fødevarerelateret, men hvor lokalitet ikke er kendt. Dette er tilfældet i sager, hvor Statens Serum Institut registrerer flere tilfælde end normalt for en periode af en given bakterie eller virus uden, at dette er relateret til et bestemt sted i landet.
For lokaliteten â€privat fest†skal det nævnes, at flere af disse selskaber har fÃ¥et leveret mad fra enten en restaurant eller et cateringfirma.
Ã…rsagen â€ukendt†dækker i denne fordeling alle udbrud, hvor det ikke har kunnet fastslÃ¥s, hvad der var Ã¥rsagen til sygdom.
Norovirus (Roskildesyge) tegner sig for en stor del af antallet af syge mennesker. I næsten alle disse tilfælde er der tale om, at maden er smittet fra mennesker, der udskiller virus. I nogle tilfælde er det kok eller serveringspersonalet, der overfører virus til maden, men i langt hovedparten af tilfældene er der tale om, at en syg spisegæst forurener maden, hvorefter smitten overføres til flere andre i selskabet. Det er således sjældent, at maden er den primære kilde til et norovirus udbrud.
For yderligere information om de forskellige årsager kan årsrapporterne fra DTU, Zoonosecentret være til gavn. De kan findes på dette link: http://www.food.dtu.dk/Default.aspx?ID=9202#74145