|
|
J.nr.: 2008-20-30-00154/LRA |
|
Fødevarestyrelsen vil i 2008 og 2009 gøre en særlig indsats for at oplyse om Campylobacter. Indsatsen vil bestå af fire dele:
· Et site med facts på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
· En pjece med råd om køkkenhygiejne.
· Nyhedsbrev med grillråd.
· Oplysning om forekomst af Campylobacter i dansk og i udenlandsk kyllingekød. Budskabet vil blive bredt ud i form af artikler, nyhedsbreve mv.
Notatet beskriver de fire oplysningsindsatser i kronologisk rækkefølge.
Fødevarestyrelsen vil i foråret 2008 sætte særligt fokus på det site om Campylobacter, der allerede er på styrelsens internet hjemmeside. Indgangen til sitet er: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevaresikkerhed/Mikrobiologi_og_zoonoser/Campylobacter/forside.htm)
MÃ¥lgruppen er bred – bÃ¥de forbrugere, fagpersoner, journalister, andre myndigheder mv. Sitet indeholder en lang række facts om Campylobacter. Fx oplysninger om antal syge, hvilke fødevarer der har givet sygdommen â€campylobacterioseâ€, symptomer pÃ¥ sygdommen, fokusomrÃ¥der i den nye handlingsplan, rÃ¥d til forbrugerne om hvordan man undgÃ¥r at blive syg af Campylobacter, links til rapporter mv. Sitet bliver jævnligt opdateret.
Fødevarestyrelsen vil fremhæve indgangen til sitet allerede pÃ¥ forsiden af www.fvst.dk og med en særlig genvej til sitet. Styrelsen vil ogsÃ¥ gøre mere ud af at uddybe importproblematikken med udgangspunkt i handlingsplanen. Endvidere vil sitet blive udvidet med tal for, hvad der bliver fundet i kødet ved case-by-case kontrollen, samt hvor mange partier, der bliver vurderet farlige. For importeret kød vil oplysningerne fremgå fordelt pÃ¥ lande. Â
Det fremgÃ¥r af handlingsplanen for Campylobacter, at Fødevarestyrelsen i forÃ¥ret 2008 udsender en pjece med rÃ¥d om køkkenhygiejne. Pjecen skal være med til at forebygge, at forbrugerne bliver syge af bl.a. Campylobacter. MÃ¥lgruppen er forbrugerne, og pjecen vil blive distribueret via supermarkederne. Hovedbudskabet er varm op, køl af og undgÃ¥ spredning af bakterier. Det sidste rÃ¥d er særlig vigtigt for at undgÃ¥ at blive syg af Campylobacter. Der skal nemlig kun fÃ¥ Campylobacter-bakterier til, at man kan risikere at blive syg. RÃ¥det gÃ¥r pÃ¥ at holde rÃ¥t kød adskilt fra spiseklar mad, som ikke skal opvarmes.    Â
Før sommerferien 2008 vil Fødevarestyrelsen udsende et nyhedsbrev/pressemeddelelse med hygiejnerÃ¥d om grillning.Â
Fødevarestyrelsen har jævnligt udsendt pressemeddelelser og nyhedsbrev med grillrÃ¥d lige før grillsæsonen om sommeren. RÃ¥dene har fokus pÃ¥, hvordan man undgÃ¥r at sprede Campylobacterbakterier fra rÃ¥t kød til spiseklar mad, nÃ¥r man griller udendørs. MÃ¥lgruppen er bred. Pressemeddelelsen plejer at blive citeret i artikler i lokalblade, indslag i lokalradioer etc.Â
Fødevarestyrelsen foreslår, at der medio 2009 gøres en oplysningsindsats om forekomst af Campylobacter i dansk og i udenlandsk kyllingekød. Målgruppen er forbrugerne, men også fx indkøbere af kyllingekød i supermarkeder mv.
Det vil være en oplagt at offentliggøre de tal, der kommer fra EU´s baseline studier om Campylobacter i kyllingekød. Det forventes, at tallene ligger klar medio 2009.
Budskabet vil være en oplysning om hvor meget Campylobacter, der er i dansk kyllingekød, og hvor meget der er i udenlandsk kyllingekød, herunder i de lande hvor vi importerer fra.
Budskabet er ren faktuelt og er bedst egnet til at blive udbredt i form af artikler og nyhedsbreve, og således ikke i fx pjecer.