Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 10. april 2008

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af raffineret Echium olie som en ny levnedsmiddelingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97. (Komitésag).

 

Forslaget er sat på dagsordenen til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. april 2008.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Flach de Neergaard


 

 
 
 
 
 
 
 
Notat til Folketingets Europaudvalg

 

Kommissionen har den 2. april 2008 fremsat forslag om tilladelse til markedsføring af raffineret Echium olie som ny fødevareingrediens i henhold til novel food forordningen. Olien vil kunne erstatte eksisterende planteolier i en række fødevarer. Forslaget vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

Forslaget er sat til afstemning på dagsordenen til møde i SCoFCAH den 15. april 2008.

Den ernærings- og sundhedsmæssige vurdering af raffineret Echium olie har ikke givet anledning til fødevaresikkerhedsmæssige betænkeligheder fra medlemsstaterne eller Fødevareinstittet. Regeringen har således ingen fagligt begrundede indvendinger imod godkendelsen, og forholder sig positiv til forslaget.


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Fødevarestyrelsen

Den 7. april 2008

FVM 523

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

 

om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af raffineret Echium olie som en ny levnedsmiddelingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97. (Komitésag)

 

KOM dokument nr. foreligger ikke

 

Resumé

Forslaget omhandler tilladelse til markedsføring af raffineret Echium olie som ny fødevareingrediens i henhold til novel food forordningen. Olien vil kunne erstatte eksisterende planteolier i en række fødevarer. Forslaget vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Baggrund

Kommissionen har den 2. april 2008 fremsendt forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af raffineret Echium olie som ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser (novel food forordningen).

Forslaget er sat på dagsordenen til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. april 2008.

Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i novel food forordningen. I henhold til denne artikel skal der træffes afgørelse om tilladelse til markedsføring efter proceduren i artikel 13, når der er fremsat indsigelse mod en ansøgning om godkendelse som nyt levnedsmiddel. Afgørelsen træffes på grundlag af et forslag fra Kommissionen, som forelægges Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed.

Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet, der kan vedtage forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det med enstemmighed. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.

 

Nærhedsprincippet

Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

Formål og indhold

Croda Chemicals Ltd. indgav d. 11. august 2006 en ansøgning til de kompetente myndigheder i Storbritannien om tilladelse til markedsføring af raffineret Echium olie som en ny fødevareingrediens i henhold til reglerne i novel food forordningen.

Echium olie fremstilles ved ekstraktion af frøene af planten Echium plantagineum, som vil blive dyrket i Storbritannien. Olien er rig på både n-6 og n-3 flerumættede fedtsyrer. Den bliver raffineret ved hjælp af en patenteret proces, som resulterer i en naturlig olie af høj renhed. Processen har været anvendt i mere end 10 år, men olie af Echium plantagineum har ikke tidligere været anvendt til fødevarebrug i EU. Ansøgeren ønsker at anvende olien i en række fødevarekategorier, herunder mejeriprodukter, smørbare fedtstoffer, korn-baserede produkter, müsli-barer og brødprodukter, kryddersaucer, flydende slankeprodukter, frugtbaserede drikkevarer, kosttilskud og visse produkter til særlig ernæring. Olien skal erstatte eksisterende planteolier i de nævnte fødevaretyper.

De kompetente britiske myndigheder afgav den 12. juli 2007 den første vurderingsrapport, som er positiv.

Kommissionen videresendte den første vurderingsrapport til de øvrige medlemsstater den 1. august 2007, hvorefter medlemsstaterne inden for en frist på 60 dage kunne fremsætte bemærkninger eller begrundet indsigelse mod markedsføringen.

Der blev inden fristens udløb fremsat bemærkninger fra medlemsstaterne. Ansøgeren svarede den 10. januar på bemærkningerne fra medlemsstaterne og indvilligede i at udvide specifikationerne samt begrænse anvendelsesområderne for olien.

I det foreliggende forslag lægger Kommissionen op til, at raffineret Echium olie tillades til en række produkter, herunder mælkebaserede og drikkeklare yoghurtprodukter, der leveres som enkelt-dosis, ostetilberedninger, smørbare fedtstoffer og dressinger, morgenmadscerealier, kosttilskud, fødevarer til særlig ernæring og slankekostprodukter. Olien skal leve op til specifikationerne i bilag 1 til forslaget, ifølge hvilket transfedtsyreindholdet ikke må overstige 2%.

Beslutningen vil være gældende fra datoen for vedtagelse.

 

Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

 

Gældende dansk ret

Reglerne i novel food forordningen er umiddelbart gældende i Danmark og de øvrige EU-lande. De enkelte konkrete beslutninger på baggrund af forordningen er rettet til bestemte virksomheder og umiddelbart gældende for disse.

 

Konsekvenser

Forslaget har ikke samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser.

Fødevareinstituttet ved DTU har ikke ernærings- eller sundhedsmæssige betænkeligheder ved godkendelse af Echium olie til de ansøgte formål.

Forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

Det fremgår af det engelske beslutningsforslag, at produktet skal mærkes ”Refined Echium oil” (den danske oversættelse af forslaget foreligger endnu ikke).

 

Høring

Beslutningsforslaget blev offentliggjort på høringsportalen den 4. april 2008 med høringsfrist 7. april 2008.

Følgende høringssvar er indkommet fra høringsberettigede organisationer:

 

Landbrugsrådet har ikke særlige bemærkninger til de pågældende produkter.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Den ernærings- og sundhedsmæssige vurdering af raffineret Echium olie har ikke givet anledning til fødevaresikkerhedsmæssige betænkeligheder hos Fødevareinstituttet. Regeringen har således ingen fagligt begrundede indvendinger imod godkendelsen.

 

Generelle forventninger til andre landes holdninger

Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater. Det forventes dog, at der vil være flertal for forslaget.

 

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.