Mening om Fødevareministerens udspil, omhandlende virksomheders muligheder for at indmelde en unødig regel. Med spørgsmålet: Er det Ministerens reelle mening, at gøre noget ved bureaukratiske fødevareregler?

 

Fødevareminister: ”Vi skal af med overflødige fødevareregler”.

 

Fødevareregler. Den altid smilende Fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), tonede for nylig frem i Tv-avisen på DR, med budskabet om, at bureaukratiske og overflødige regler i kontrollen af fødevarer, skal tages op til nyvurdering og evt. afskaffes, hvis der viser sig behov for dette. Et ønske, fødevarebranchen har haft i efterhånden mange år. Fødevareministeren har taget initiativ til, at der på Ministeriets hjemmeside findes en lille formular, som butiksejere, personale og forbrugere kan udfylde, hvis der er et forslag til en regel, som kan undværes. Meget vel.

 

Spørgsmålet er nu, hvor mange virksomheder, personale og forbrugere vil benytte denne mulighed? For det er sikkert de færreste, som dagligt er inde på Fødevareministeriets hjemmeside og ser, at ”forslagskassen” til regel-junglen er der. Et kig på ministeriets hjemmeside viser godt nok, at der pt. er kommet nogle få ideer, men om en uge, har vi alle lykkeligt glemt muligheden forefindes.

 

Som fødevarepolitisk rådgiver for en brancheforening, har jeg haft en del skriverier og møder med såvel Fødevarestyrelsen, som politikere på Christiansborg. Ligesom jeg har ytret mig i medierne, om disse vanvittige fødevareregler og tårnhøje bøder. Og hver gang har svaret fra myndighederne været det samme. Nemlig en tilkendegivelse om, at der ikke vil blive taget hensyn til branchen. Der har sjældent været en dialog. Og de sjældne gange, der er opnået en dialog under et møde, er resultatet altid det samme. Brancheforeningernes ønsker og argumenter bliver fejet af bordet, så snart mødet er færdigt. Myndighederne lytter, men hører ikke efter. Det samme gælder, når der afgives høringssvar på evt. lovstramninger.

 

Og nu kommer Fødevareministeren med tilbudet: ”Indmeld en regel”, kun nogle få dage før en ny lovstramning træder i kraft. En lovstramning, som betyder yderligere krav og udgifter til uheldige virksomheder. Idet virksomhederne nu skal til at betale for et ekstra kontrolbesøg, hvis bare der gives en enkelt advarsel af en fødevarekontrollant.

 

Den 5. december sidste år, i DR’s magasin ”Penge” stod Fødevareministeren også frem og opfordrede brancher til at henvende sig. Med henblik på at luge ud i de snørklede fødevareregler. Dette gjorde bl.a. den brancheforening, som jeg er tilknyttet. Vi har nu, efter næsten 3 måneder, endelig fået svar. Ministeren ønsker alligevel IKKE et møde med de berørte brancher vedr. de overflødige og bureaukratiske fødevareregler. Hvilket betyder, ministerens opfordring i december, altså kun var varm luft.

 

Derfor kæmper berørte brancher en svær og hård kamp, for at få lempet de, til tider, urimelige regler. Regler som, i mange tilfælde, er med til, at virksomheder og detailbutikker må opgive. Noget som, desværre, mange politikere og myndigheder er ligeglade med, da der åbenbart ønskes et kontrolsamfund i Danmark. Koste hvad det vil.

 

Nu ved jeg ikke, om nogen vil sige mig imod, når jeg påstår, at det seneste påhit med at indmelde en unødvendig fødevareregel, også kun er et politisk skuespil, som ikke vil ændre et eneste punkt i fødevareloven. En fødevarelov, som vel nok er den strammeste i verden. Og som har tydelige tegn på, at være udformet og tilrettelagt af personer, som ikke har prøvet at drive en fødevarevirksomhed. Og som hvert år, koster de danske fødevarevirksomheder flere hundrede millioner kroner at administrere, blot for at kunne dokumentere, at vi følger loven. Ikke så sært, at vi har nogle af verdens dyreste priser på fødevarer!

 

Men skal vi erhvervsdrivende nu ikke prøve at tage de optimistiske briller på. Og så håbe på, at jeg ikke har ret denne gang. Derfor vil jeg anbefale alle fødevarevirksomheder, at benytte sig af tilbudet om indmelding af en bureaukratisk regel. Tilbudet gælder kun i en begrænset periode indtil 1. juni. Det er ikke sikkert det nytter noget, men vi kan i hvert tilfælde vise, at vi er utilfredse med de nuværende regler. Det må da kunne gøre indtryk et eller andet sted! Adressen er www.fvm.dk

 

Købmand Peer Risager

Fødevarepolitisk Rådgiver for

Nærbutikkernes Landsforening

Kvisselholtvej 72

9330 Dronninglund

[email protected]