Beretning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 0. marts 2008

Udkast til

Beretning

om

gmoér, som indeholder antibiotikaresistente markører

 

1. Indledning

Fødevareudvalget har under et samråd med fødevareministeren den 6. februar 2008 om rådsmøde – landbrug og fiskeri den 21. – 22. januar 2008 drøftet 3 forslag til Rådets beslutning om tilladelse til markedsføring af produkter, der indeholder, består af eller er fremstillet af genetisk modificeret majs, og som alle indeholder antibiotikaresistensgenet nptII. I forbindelse med denne drøftelse er der rejst spørgsmål om, hvorvidt nptII kun overfører resistens til antibiotika, som har ingen eller kun ringe terapeutisk værdi i human medicin og begrænset anvendelse på bestemte områder af veterinær medicin.

2. Udvalgsarbejdet

Møder

Udvalget har behandlet beretningen i <> møder.

Samråd

Fødevareudvalget har stillet 1 spørgsmål til fødevareministeren til mundtlig besvarelse, som denne har besvaret i et samråd med Fødevareudvalget den 27. februar 2008.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 3 spørgsmål til fødevareministeren til skriftlig besvarelse, (som ministeren har besvaret).

En oversigt over bilag på udvalgets alm. del, som har relevans for beretningen, er optrykt som bilag til beretningen.

3. Politiske bemærkninger

Et …tal i udvalget bemærker, at resistens mod antibiotika er et alvorligt og voksende problem. Derfor bør der gribes ind over for alle tiltag, som kan medføre øget risiko for antibiotikaresistens.

En række gmoér er udstyret med en antibiotikaresistent markør. I bekendtgørelse nr. 1319 af 20. november 2006 om godkendelse af udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer fremgår det af § 3, at »der meddeles ikke godkendelse til forsøgsudsætning eller markedsføring af genetisk modificerede organismer, der indeholder gener, som giver resistens over for antibiotika, der anvendes i human- eller veterinærmedicinsk behandling«.

Fødevareministeren har meddelt, at regeringen agter at ophæve denne bestemmelse, idet ministeren mener, at bestemmelsen strider mod EU-reglerne.

European Food Safety Authority (EFSA), som er EU's fødevaremyndighed, har indtil nu administreret godkendelsesproceduren for antibiotikaresistente markører sådan, at det er en betingelse for godkendelse af disse til markedsføring, at de »overfører resistens til antibiotika, som har ingen eller kun ringe terapeutisk værdi i human medicin og begrænset anvendelse på bestemte områder af veterinær medicin«.

I forbindelse med behandlingen af en række gmo-produkter, hvor nptII indgår, har der vist sig at være uenighed mellem EFSA på den ene side og European Medicines Agency (EMEA), som er EU’s lægemiddelstyrelse, og World Health Organisation (WHO) på den anden side. Mens EFSA mener, at nptII kun overfører resistens til antibiotika, som har ingen eller kun ringe terapeutisk værdi i human medicin og begrænset anvendelse på bestemte områder af veterinær medicin, mener EMEA og WHO, at nptII er kritisk vigtig og er stigende vigtig. Der er altså ifølge disse to internationale organisationer tale om vigtig behandlingsmedicin. Alligevel har EFSA fastholdt sin godkendelse af nptII.

Et …tal i udvalget mener, at forsigtighedsprincippet gør, at Danmark i tilfælde af uenighed mellem EFSA, EMEA og WHO i disse sager må afvise at godkende den pågældende gmo til markedsføring. …tallet pålægger derfor regeringen altid at stemme imod godkendelse af disse gmoér i EU og fastholde, at Danmark på grund af videnskabelig usikkerhed vil bruge forsigtighedsprincippet til at forhindre markedsføring af disse gmoér i Danmark.

I forhold til de gmoér, som indeholder MON 863 og dermed nptII, skal regeringen anvende udsætningsdirektivets beskyttelsesklausul til at forhindre, at disse gmoér markedsføres i Danmark.

P.u.v.
Jørn Dohrmann
Udvalgsformand

+++Bilag+++Bilag 1

Bilag, samrådsspørgsmål og spørgsmål/svar på Fødevareudvalgets alm. del, som har relevans for beretningen

Bilagsnr.

Titel

FLF alm. del – bilag 105

Samlenotat vedrørende rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 18/2-08

FLF alm. del – spm. 157

Spm. om oversendelse af det talepapir, der lå til grund for besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm. N om de fire antibiotikaresistente gmoér, til fødevareministeren og dennes svar herpå

FLF alm. del – spm. 158

Spm. om redegørelsen for sammensætningen af EFSA, til fødevareministeren og dennes svar herpå

FLF alm. del – spm. 159

Spm. om, hvilke initiativer ministeren vil tage for at ændre EFSA’s gruppeopdeling af gener, til fødevareministeren og dennes svar herpå

FLF alm. del – samrådsspm. N

Samrådsspm. om sikring af, at de fire antibiotikaresistente gmoér, som Danmark stemte imod godkendelsen af på ministerrådsmødet den 18/2-08, ikke bliver markedsført i Danmark, til fødevareministeren