Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

26. februar 2008

Program for udvalgets studietur til New Zealand fra den 29. februar til den 8. marts 2008

 

 

 

 

Hermed omdeles deltagerliste og det endelige program for udvalgets studietur til New Zealand i perioden fra den 29. februar til og med den 8. marts 2008.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Eva Esmarch,

Udvalgssekretær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deltagerliste:

 

Folketingets fødevareudvalg:

Jørn Dohrmann (DF), formand

Torsten Schack Pedersen (V), næstformand

Knud Kristensen (KF)

Ole Vagn Christensen (S)

Kristen Touborg (SF)

Karina Lorentzen (SF)

Bente Dahl (RV)

 

Fødevareudvalgets sekretariat:

Udvalgssekretær Eva Esmarch

Kontorkonsulent Tommy Jørgensen

 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri:

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V)

Ministersekretær Anne Louise Bünemann

 

Simultantolk:

Charlotte Brasler

 

Øvrige deltagere på turen:

 

Ambassaden Canberra:

Ambassadør Susanne Shine – deltager på hele turen

Handelsrådgiver landbrug/fødevarer Katja Majbom Goodhew – deltager på hele turen

 

Fra New Zealand

Honorær konsul Jørgen Schousboe – deltager i Christchurch/Nelson

Honorær generalkonsul Knud Fink Jensen – deltager i Wellington

Honorær generalkonsul Niels Jægersborg – deltager i Hamilton/Auckland

Handelsrådgiver Jakob Andersen – deltager i Hamilton/Auckland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag og tid

Aktivitet

Bemærkning

Fredag
29. februar

 

 

 

 

 

13.30

Seneste check-in i Kastrup, check-in skal være afsluttet 13.30

Check-in i terminal 3

Bagagen checkes ind til Bangkok

 

 

 

14.30

Afgang fra Kastrup

Flyinformation:
TG951 – Thai Airways

 

 

 

Lørdag
1. marts

 

 

 

 

 

06.50

Ankomst i Bangkok

 

 

 

 

08.00

Afgang fra Bangkok lufthavn til hotel

 

 

 

 

09.00

Indkvartering på Indra Regent Hotel

Indra Regent Hotel – Bangkok, Thailand
120/126 Rajaprarop Road, Bangkok 10400, Thailand
Telephone: (66 2) 208-0022-33
Facsimile: (66 2) 208-0388-89

 

 

 

17.00

Afgang fra Indra Regent Hotel

 

 

 

 

17.50

Ankomst og check-in i Bangkok lufthavn

 

 

 

 

19.50

Afgang fra Bangkok

Flyinformation:
TG989 – Thai Airways

 

 

 

Søndag
2. marts

 

 

 

 

 

13.20

Ankomst til Auckland lufthavn

Skift til indenrigsterminal (domestic airport)

Modtagelse ved ambassadør Susanne Shine og handelsrådgiver Jakob Andersen

 

 

 

15.00

Afgang fra Auckland lufthavn

Flyinformation:

NZ523 – Air New Zealand

 

 

 

16.20

Ankomst til Christchurch lufthavn

Modtagelse ved honorær konsul Jørgen Schousboe

 

 

 

16.45

Afgang til hotel Chateau on the Park

 

 

 

 

17.15

Indkvartering på hotel Chateau on the Park

Hotelinformation:

Hotel Chateau on the Park

189 Deans Avenue
Christchurch, New Zealand

Telefon: +64 (03) 348 8999
Fax: +64 (03) 348 8990

 

 

 

18.30

Middag og orientering på hotellet ved ambassadør Susanne Shine og rådgiver på landbrugs- og fødevareområdet, Katja Majbom Goodhew

 

 

 

 

Mandag
3. marts

 

 

 

 

 

07.00

Morgenmad på hotellet

 

 

 

 

08.00

Afgang til Woodstock Station

Transport med bus

 

 

 

09.00

Ankomst til Woodstock Station - Rundvisning

 

Ejeren Mr. Turner vil stå for rundvisningen.

 

Woodstock er en af de største og mest moderne landbrugsbedrifter i området. Der er investeret millionbeløb i etablering af et af de største malkningsanlæg i landet. Der malkes ca. 1.200 køer dagligt. Stedet er kendt for sit fokus på dyrevelfærd.

 

 

 

 

10.30

Morgenkaffe

 

 

 

 

11.00

Afgang til Flock Hill High Country Station

 

 

 

 

 

11.30

Ankomst til Flock Hill High Country Station

 

Vært ved rundvisningen er forretningslederen Rodd Bennet, som bl.a. har et betydeligt kendskab til udviklingen i landbruget i New Zealand, herunder de økonomiske reformer og disses effekt på sektoren.

 

Flock Hill er en af New Zealands største fårefarme. Stedet drives som forpagtet landbrug og turistvirksomhed, men er også historisk betydningsfuldt i området.

 

 

 

 

13.30

Frokost på Flock Hill High Country Station

Vært: Flock Hill High Country Station

 

 

 

14.30

Afgang til Castle Hill Station

 

 

 

 

14.40

Ankomst til Castle Hill Station – Rundvisning.

 

Rundvisningen foretages af ejeren Christine Fernyhough. Hun vil bl.a. fortælle om de specielle problemer, der er forbundet med ”High Country Farming”.

 

Castle Hill beskæftiger sig med både kvægavl og fåreavl. Bedriften har fokus på dyrevelfærd.

 

 

 

 

15.30

Afgang til hotel Chateau on the Park

 

 

 

 

17.00

Ankomst til hotel Chateau on the Park

 

 

 

 

18.30

Afgang til Rossendale Vineyard

 

 

 

 

19.00

Ankomst til Rossendale Vineyard – Foredrag og middag

 

Inden middagen holder ejerne, Brent og Shirley Rawstron, et kort oplæg om vinproduktion og kødproduktion.

 

Rossendale er berømt for sin vin og sit kødkvæg og ligger i den lille landsby Tai Tapu syd for Christchurch. Kødkvæget eksporteres primært til et kvalitetsbevidst tysk publikum, og der lægges derfor stor vægt på kvægpleje. En større del af vinproduktionen eksporteres også. De største aftagere er Storbritannien, Irland og USA.

Vært: Fødevareudvalget

 

Adresse:

Rossendale Restaurant

136 Old Tai Tapu Road Halswell, Christchurch

New Zealand
Telefon: +64 (03) 322 7780

Fax: +64 (03) 322 9272

 

 

 

 

 

23.00

Retur til hotel Chateau on the Park

 

 

 

 

 

 

 

Tirsdag
4. marts

 

 

 

 

 

06.00

Morgenmad på hotellet

 

 

 

 

07.10

Check-ud fra hotel Chateau on the Park

 

 

 

 

07.25

Afgang til Christchurch lufthavn

 

 

 

 

08.10

Check-in – Christchurch lufthavn

Flyinformation:

NZ8526 – Air New Zealand

 

 

 

08.40

Afgang fra Christchurch lufthavn

 

 

 

 

09.30

Ankomst til Nelson lufthavn

 

 

 

 

09.40

Afgang til Sealord Fisheries

 

 

 

 

10.00

Ankomst til Sealord Fisheries –

Foredrag samt rundvisning på fiskefabrik og skaldyrsfabrik.

Rundvisningen foretages af marketingchef Jon Safey, som bl.a. vil fortælle om Sealords historie, samt om hvilke metoder der bruges på fabrikken.

 

Sealord Fisheries er etableret i 15 lande, men har hjemmebase i New Zealand. New Zealand har en af verdens største fiskezoner udelukkende til erhverv. Dette administreres gennem QMS (Quata Management System), et kvotesystem, der sikrer bæredygtigt fiskeri. Sealord vil demonstrere QMS-systemet, der gør det muligt at følge fisken fra fangst til forbrugeren og dermed sikre, at kvotesystemet overholdes. Derudover fortælles om MSC-systemet (Marine Stewardship Council), en internationalt anerkendt standard for bæredygtigt fiskeri, som mange af Sealords leverancer lever op til.

Adresse:

Sealord Fisheries

149 Vickerman St

Nelson

New Zealand

Telefon: +64 (09) 579 1659

Fax: +64 (09) 525 3289

 

 

 

 

 

 

13.00

Afgang til Waimea Estate vingård

 

          

 

 

13.30

Ankomst til Waimea Estate vingård – Foredrag og frokost

 

Waimea Estate er en højtprofileret vingård i Nelsonområdet. Vingården er vokset hastigt i størrelse, siden den første vinmark blev plantet i 1993. Der produceres et bredt udvalg af vine, og vingården blev især kendt for sin første Sauvignon Blanc fra 1997, der vandt en pris. De klimatiske forhold i Nelson-området med mange solskinstimer og kølige aftener bevirker, at druerne modnes hurtigt og får en naturlig bitter smag.

Adresse:

Waimea Estate Vineyard

Appleby Highway, Hope
PO Box 3444,

Richmond Nelson

New Zealand
Telefon: +64 (03) 544 6385

Fax: +64 (03) 544 6385

 

 

 

 

 

 

15.45

Afgang til Nelson lufthavn

 

 

 

 

16.00

Check-in i Nelson lufthavn

Flyinformation:

NZ8152 – Air New Zealand

 

 

 

17.00

Afgang fra Nelson lufthavn

 

 

 

 

17.35

Ankomst til Wellington lufthavn

Modtagelse ved honorær generalkonsul Knud Fink-Jensen

Mobil: +64 27 500 4403

 

 

 

 

 

17.50

Afgang til hotel James Cook Grand-Chancellor

 

 

 

 

18.30

Indkvartering på hotel James Cook Grand-Chancellor

Hotelinformation:

James Cook Grand-Chancellor
147 The Terrace
Wellington
New Zealand
Telefon: +64 (04) 499 9500
Fax:
+64 (04) 499 9800
 

 

 

 

 

19.30

Kort orientering på hotellet om programmet i Wellington ved honorær generalkonsul Knud Fink-Jensen

 

 

 

 

20.00

Middag på hotellet (Whitby Restaurant)

 

Onsdag
5. marts

 

 

 

 

 

06.30

Morgenbuffet på hotellet

 

 

 

 

07.30

Afgang til Turners & Growers

 

 

 

 

07.45

Ankomst til Turners & Growers. Rundvisning

Den daglige leder John Crowther vil foretage rundvisningen, hvor han bl.a. vil fortælle om vilkårene for at drive denne form for erhverv i New Zealand.

Turners and Growers er New Zealands førende sælger og distributør af friske frugter og grøntsager. Firmaet er også blandt de ledende eksportører af frugt og grøntsager.

Adresse:

Turners & Growers Ltd

Jamaica Drive

Grenada North

Wellington

Tlf. +64 (04) 232 1800

Fax +64 (04) 232 1801

 

 

 

09.20

Afgang til parlamentsbygningen

 

 

 

 

09.30

Ankomst til parlamentsbygningen

 

Møde med formanden for Primary Production Select Committee, David Carter, samt øvrige medlemmer

 

Hovedemnet for mødet vil være afviklingen af den new zealandske landbrugsstøtte.

 

Primary Production Select Committee er et parlamentsudvalg, der i store træk svarer til Fødevareudvalget. Komitéens virkeområde er landbrug, bio-sikkerhed, fiskeri, skovbrug og regeringens eget jordbrug. Alle lovforslag om disse emner forelægges komitéen, som holder offentlige høringer, foreslår ændringer til lovforslag, som derefter bliver sendt videre til parlamentet til færdigbehandling.

Parlamentsbygningen i Wellington kaldes "Beehive”. Både mødet kl. 9.30 og mødet kl. 10.30 afholdes i Parlamentet.

 

Adresse:

Parliament Buildings

Molesworth Street

Wellington 6160

New Zealand

Telefon: +64 (04) 471 9999

Fax: +64 (04) 471 2551

 

 

 

 

10.30

Møde med formanden for National Animal Welfare Advisory Committee (NAWAC), Peter O’Hara, samt medlemmer (dyrevelfærdsudvalget) samt svineavlsekspert.

 

Mødets hovedemne vil være dyrevelfærd og kontrol hermed i New Zealand.

 

NAWAC blev etableret som en ministeriel rådgivende komité, efter en ny lovgivning om dyrevelfærd blev vedtaget i 1999. Komitéens primære funktion er at rådgive landbrugsministeren om velfærd af dyr i landbruget, hus- og kæledyr, vilde dyr og skadedyr.

 

 

 

 

11.45

Afgang til restaurant Museum Hotel

 

 

 

 

12.00

Ankomst til restaurant Museum hotel – Frokost

Adresse:

Museum Hotel
90 Cable Street
Wellington 6011
New Zealand
Tekefon: +64 (04) 802 8900
Fax: +64 (04) 802 8909

 

 

 

13.20

Afgang til New World supermarked

 

 

 

 

13.30

Ankomst til New World supermarked - Rundvisning

 

Rundvisningen foretages af bestyreren, Brent Doile, som bl.a. vil berette om forbrugertendenser i New Zealand.

Der er tale om et forholdsvist nyt og efter lokale forhold meget stort supermarked, som var et af de første, der blev placeret på en central plads i Wellington.

Adresse:

New World Supermarket

279 Wakefield Street

Wellington

New Zealand

Telefon: +64 (04) 384 8054

Fax: +64 (04) 384 8855

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.20

Afgang til parlamentsbygningen

 

 

 

 

15.30

Ankomst til parlamentsbygningen. Møde med landbrugsminister Jim Anderton

Mødets hovedemner vil være afviklingen af landbrugsstøtten og konsekvenserne for det new zealandske samfund.


Jim Anderton er stifter af partiet, Progressive. Progressive har støttet Labour-regeringen igennem dets næsten ni års regeringstid. Jim Anderton var en overgang vice-statsminister og er i den nuværende regering bl.a. landbrugsminister. Jim Anderton var tidligere medlem af samt formand for Labour i mange år, inden han stiftede sit eget parti.

Adresse:

Parliament Buildings

Molesworth Street

Wellington 6160

New Zealand

Telefon: +64 (04) 471 9999

Fax: +64 (04) 471 2551

 

 

 

 

 

16.15

Afgang til hotellet

 

 

 

 

18.20

Afgang til Wellington Club

 

 

 

 

18.30

Middag på Wellington Club

Vært: ambassadør Susanne Shine

Adresse:
Wellington Club
Level 4, 88 The Terrace
Wellington
New Zealand
Telefon: +64 (04) 472 0348
Fax: +64 (04) 472 2475

 

Hjemmeside: www.wellingtonclub.co.nz

E-mail: [email protected]

 

 

 

21.30

Afgang til hotel James Cook Grand-Chancellor

 

 

 

 

Torsdag
6. marts

 

 

 

 

 

06.00

Morgenbuffet på hotellet

 

 

 

 

07.00

Check-out fra hotellet

 

 

 

 

07.15

Afgang til Wellington lufthavn

 

 

 

 

08.05

Check-in – Wellington lufthavn

Flyinformation:

NZ5082 – New Zealand Air

 

 

 

08.35

Afgang fra Wellington lufthavn

 

 

 

 

09.40

Ankomst til Hamilton lufthavn

Modtagelse ved handelsrådgiver Jakob Andersen

 

 

 

10.00

Afgang til Te Rapa Milk Plant

 

Besøgene på Te Rapa Milk Plant samt Marphona Dairy Farm er ledsaget af Brian Chamberlin, som løbende vil kommentere og komme med inputs.

 

Brian Chamberlain var leder af Federated Farmers (”Sammenslutningen af landmænd”) under de landbrugspolitiske reformer i New Zealand. Han er landmand, landbrugsjournalist og en af hovedmændene bag landbrugsreformen. Han er ligeledes forfatter til bogen ”Farming and Subsidies: Debunking the Myths”. Endelig er Brian Chamberlain også lobbyist, forhandler, landbrugshandelsdiplomat og konsulent.

Honorær generalkonsul Niels Jægersborg støder til.

 

 

 

 

10.40

Ankomst til Te Rapa Milk Plant - Rundvisning

 

Rundvisningen foretages af David Matthews, chef for regeringsanliggender og handelsstrategier, samt Rebecca Morris, ansvarlig for handelsstrategier. De vil give en generel præsentation af Fonterra, verdens 5. største mælkeproducent, samt New Zealands mælkeindustri. Te Rapa Milk Plant er drevet af Fonterra. Fabrikken besidder verdens største mælkepulveranlæg.

Adresse:

Te Rapa Milk Plant

Main Highway North

Te Rapa, Hamilton

New Zealand

Telefon: +64 (07) 858 1800

 

 

 

 

 

12.00

Frokost på Te Rapa Milk Plant

Vært: Te Rapa Milk Plant

 

 

 

12.45

Afgang til Marphona Dairy Farm. Oplæg ved Brian Chamberlin undervejs

 

Brian Chamberlin vil fortælle om den new zealandske landbrugshistorie, landbrugsreformen og dens konsekvenser.

 

 

 

 

13.45

Ankomst til Marphona Dairy Farm – Rundvisning

 

Marphona Farm er en af New Zealands største privatejede mejerilandbrug, og anerkendt som et af de ledende kvalitetsmejerier i New Zealand. De leverer både økologisk og klassisk kvalitetsmælk til tre af de største mejerier i New Zealand og er ledende inden for industrien med hensyn til fødevaresikkerhed.

Adresse:

Marphona Dairy Farm
206 Bell Road
Mangatawhiri, North Waikato
New Zealand

Telefon: +64 (09) 233 6360
Fax:
+64 (09) 233 6360

 

 

 

 

15.15

Afgang til Auckland

 

 

 

 

16.45

Check-in på Hyatt Hotel

Hotelinformation:
Hyatt Regency Auckland
Cnr Princes St & Waterloo Quadrant
Auckland
New Zealand
Telefon: +64 (09) 355 1234
Fax: +64 (09) 303 2932

 

 

 

19.15

Afgang til The Sails

 

 

 

 

19.30

Ankomst til restaurant The Sails - Officiel middag

Vært: fødevareminister Eva Kjer Hansen

 

Adresse:

Sails Restaurant

Westhaven Marina

Westhaven Drive

Auckland

New Zealand

Telefon: +64 (09) 378 9890

Fax: +64 (09) 378 0453

 

 

 

Fredag
7. marts

 

 

 

 

 

08.00

Morgenmad på hotellet

 

 

 

 

08.45

Check-ud fra hotellet

 

 

 

 

-----------------

------------------------------------------

---------------------------------------

 

 

 

09.00

Afgang til Clevedon Coast Oysterfarm

Transport med bus

 

 

 

10.00

Ankomst til Clevedon Coast Oysterfarm – Rundvisning

 

Direktør Mr. Callum vil give en generel rundvisning på en af de få certificerede økologiske østersfarme i verden. Deres dyrknings- og høstmetoder sætter ambitionerne højt for New Zealands havbrug, og Clevedon Coast Oysters mestrer, som en af de få, at fryse østers til eksport. En særlig metode bevirker, at friskhed og smag bevares.

Adresse:

Clevedon Coast Oysterfarm

Pakihi Marine Farms Ltd
914 Clevedon Kawakawa Bay Road
RD5, Papakura
New Zealand

Telefon: +64 (09) 292 8017
Fax: +64 (09) 292 8389

 

 

 

 

 

12.45

Afgang mod Aucklands internationale lufthavn

 

 

 

 

-----------------

------------------------------------------

---------------------------------------

 

 

 

11.00

Afgang til Collin Farmers Greenhouse

 

 

 

 

11.30

Ankomst til Collin Farmers Greenhouse – Rundvisning

 

Ejeren Douglas Anderson vil foretage en rundvisning, hvor han bl.a. vil fortælle om de problemer, der er forbundet med at drive gartneri i New Zealand.

 

Collin Farmers Greenhouse er et af de største drivhuse i Auckland, der blandt andet leverer friske grøntsager til store dele af restaurationsbranchen.

Adresse:

Collin Farmers Greenhouse

Brigham Creek Rd

Manukau, Auckland

New Zealand

 

 

 

 

13.15

Afgang mod Aucklands internationale lufthavn

 

 

 

 

-----------------

------------------------------------------

---------------------------------------

 

 

 

13.30

Check-in - Auckland lufthavn

Flyinformation:

TG990 – Thai Airways

 

 

 

15.30

Afgang fra Auckland lufthavn

 

 

 

 

21.30

Ankomst Bangkok

 

 

 

 

00.50

Afgang fra Bangkok

Flyinformation:

TG950 – Thai Airways

 

 

 

06.35

Ankomst til Kastrup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nordøen

north island

 

 

 

 

 

 

Clevedon Coast Oyster Farm

 

Te Rapa Milk Plant

 

Hamilton

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


new

Sydøen