Opfølgning på besvarelse af samrådsspørgsmål BH og BI af 3. maj 2007 (Folketingsåret 2006-2007)

 

 

Som opfølgning på besvarelse af samrådsspørgsmål BH og BI i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 6. juni 2007 fremsender jeg hermed et notat fra Rigsadvokaten om frifindende domme i sager vedrørende skuldersår hos søer samt om indberetningsordning for straffesager mod landmænd mv.

 

Af Rigsadvokatens notat fremgår bl.a., at Rigsadvokaten i fællesskab med Fødevarestyrelsen har gennemgået syv frifindende domme vedrørende sager mod landmænd for overtrædelse af dyreværnsloven i forbindelse med levering af søer med skuldersår af grad 3 eller 4 til slagtning. Der var enighed om, at der ikke umiddelbart er grundlag for at ændre den forudgående efterforskning eller sagens behandling i retten i disse sager.

 

Flere af frifindelserne var begrundet med, at det ikke kunne udelukkes, at et skuldersår kunne opstå indefra, således at det ikke på noget tidspunkt ville være synligt ved en udvendig besigtigelse.

 

På baggrund heraf anmodede Fødevarestyrelsen Det Veterinære Sundhedsråd om en udtalelse herom. Det Veterinære Sundhedsråd har den 17. oktober 2007 afgivet en udtalelse. Ifølge denne udtalelse kan det bl.a. lægges til grund, at skuldersår af grad 3 og 4 i en række kliniske undersøgelser i alle tilfælde har kunnet konstateres ved udvendig besigtigelse af soen. Udtalelsen er blevet fremsendt til samtlige politikredse og regionale statsadvokater med henblik på inddragelse i verserende og fremtidige sager.

 

Endvidere oplyser Rigsadvokaten, at der er blevet etableret en indberetningsordning, hvorefter samtlige strafferetlige afgørelser i sager mod landmænd for overtrædelse af dyreværnsloven skal indsendes til Fødevarestyrelsen. Ordningen er iværksat i forbindelse med udsendelse af Rigsadvokatmeddelelse nr. 2/2008, hvilket skete den 10. januar 2008.

 

Rigsadvokaten oplyser endelig, at spørgsmålet om gennemførelsen af straffesager om skuldersår hos svin i øvrigt blev drøftet nærmere på et møde afholdt den 23. oktober 2007 i Rigsadvokatens fagudvalg om særlovskriminalitet, og at spørgsmålet igen vil blive drøftet på et kommende møde i fagudvalget den 26. februar 2008.

 

 

Lene Espersen

/   Cristina A. Gulisano