Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 8. februar 2008

Sagsnr.: 10501/343245

 

 

 

 

 

I folketingssamlingen 2006-2007 besvarede den daværende fødevareminister spørgsmål 155, der vedrørte sanktioner, når 2 trawlkuttere sammen trækker et trawl og den ene kutter lander for mange fisk. Udvalget havde spurgt om begge fartøjer i en sådan situation vil få en sanktion.

 

I svaret blev oplyst, at når 2 fartøjer trækker et trawl, foreligger der et parfiskeri. Begge fartøjsførere deltager aktivt i den konkrete fiskeriaktivitet og er ansvarlige for, at der fiskes i overensstemmelse med fiskerilovgivningen.

 

Til nærmere belysning af problemstillingen blev Fiskeridirektoratet bedt om en redegørelse for baggrunden for den gældende praksis og om at undersøge mulighederne for en justering.

 

./.

 
Redegørelsen sendes vedlagt til udvalgets orientering. Som det fremgår, kan det fælles ansvar ikke fraviges.

 

I lyset af betydningen af, at der er behov for et klart ansvar for lovligheden af det fiskeri, der udøves, er jeg enig i, at der ikke bør indføres mulighed for forflygtigelse af ansvaret derved, at den ene fisker i et parfiskeri kunne påberåbe sig uvidenhed om fangst, der befinder sig på et andet fartøj, og dermed undgå sanktion.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

 

                                                                                       /Bo Folmer Pedersen