Europaudvalget

Folketingets repræsentant ved EU

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

21. februar 2008

Europa-Parlamentet godkender Lissabontraktaten

Parlamentet behandlede onsdag den 16. feb. 2008 en betænkning om Lissabontraktaten forfattet af ordførerne Richard Corbett PSE, UK og Ínigo Méndez de Vigo EPP, S fra Udvalget om Konstitutionelle Anliggender.

Afstemningsresultat: 525 stemte for, 115 stemte imod, mens 29 stemte hverken for eller imod. 

 

Debatten mellem MEP'erne var generelt præget af stor ros og opbakning til ordførerne.  Ligeledes var der ros til ordførerne fra kommissær Margot Wallström og statssekretær for europaspørgsmål Janez Lenarcic fra Rådet.

Ordførerne

Ordførerne Méndez de Vigo og Richard Corbett indledte med at sige, at der i Europa-Parlamentet havde været stemning for at være mere ambitiøse end betænkningen afspejler. Méndez de Vigo fremhævede, at Lissabontraktaten er en styrkelse af demokratiet i EU, ikke mindst fordi langt flere sager nu både skal behandles i Rådet og i Parlamentet. Borgernes rettigheder i EU er også blevet forbedret i forbindelse med Det Europæiske Charter for Grundlæggende Rettigheder, der med Lissabontraktaten bliver retligt bindende for EU. Lissabontraktaten giver også mulighed for, at 1 mio. europæiske borgere kan bede Kommissionen om at stille et forslag.

 

Han lagde endvidere vægt på, at EU fremover vil stå stærkere overfor den globale udvikling og påvirkning i kraft af, at EU får et permanent ansigt ud af til, i form af Den Høje Repræsentant.

MEP'erne

Efter introduktionen fulgte en debat blandt MEP'erne præget af mange gentagelser.

I forbindelse med ratificeringen af Lissabontraktaten er det essentielt for borgerne, at de sikres informativ og objektiv information. Dette er ikke mindst nødvendigt i de lande hvor der afholdes folkeafstemninger. Kommissær Wallström henledte i den forbindelse opmærksomheden til Kommissionens hjemmeside.

 

Mange MEP'er gav udtryk for, at Lissabontraktaten er et skridt på vejen imod et endnu tættere samarbejde. Lissabontraktaten sikrer en styrkelse på flere områder når EU f.eks. skal arbejde med klimasstrategi, energi, indvandring fra tredje lande.

 

De nationale parlamenter bliver med Lissabontraktaten også sikret indflydelse. Dette sker, når de nationale parlamenter skal overvåge, at subsidiaritetsprincippet bliver overholdt.

 

MEP'erne gjorde det klart, at Lissabontraktaten for alvor kommer til at stå sin prøve, når den skal implementeres. Det er derfor vigtigt at være parat. Institutionerne må være parat til samarbejdet. Til dette kommenterede kommissær Margot Wallström, at dette arbejde allerede er i gang. Kommissæren nævnte bl.a. arbejdet imellem institutionerne som fokusområder for Kommissionens arbejde.     

 

De af MEP'erne, der var negativt stemte overfor Lissabontraktaten, gentog kravet om, at borgerne først kan forholde sig til traktaten, når en konsolideret version af Lissabontraktaten foreligger på borgerens modersmål. Krav om folkeafstemning i alle lande kendetegnede ligeledes denne gruppe af MEP'ers holdning.

 

Adirian Severin PSE, Ro og Andrew Duff ALDE, UK udtrykte bekymring for en situation, hvor et land ikke ratificer Lissabontraktaten. Dette må ikke være afgørende for samarbejdet mellem resten af medlemsstaterne. I stedet må EU være fleksibel og sikre opt-outs muligheder, hvis situationen skulle opstå.

 

 

Med venlig hilsen

 

Bjørn Lunn