Europaudvalget

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

21. december 2007

Europaudvalgets behandling af beslutningsforslag nr. B 75

 

Med Folketingets beslutningsforslag nr. B 75 (vedtaget den 30. maj 2007) blev regeringen pålagt at udarbejde en strategi for, hvorledes regeringen aktivt vil arbejde for en afvikling af EU’s landbrugsstøtte. Strategien skal tage højde for, at landbrugsstøttens fremtid vil blive genstand for debat i Rådet i forbindelse med midtvejsevalueringen af landbrugsstøtten i 2008 og gennemgangen af EU’s budget i 2009.

Arbejdet med strategien er forankret i Fødevareministeriet i overensstemmelse med betænkning afgivet af Europaudvalget den 23. maj 2007. Ministeriet vil løbende udarbejde faktuelle notater med henblik på at belyse konsekvenserne af landbrugsstøttens afvikling. Den 15. januar 2008 kl. 14.00 afholder Fødevareministeriet endvidere en teknisk gennemgang af Kommissionens meddelelse om forberedelse af ”sundhedstjekket” af reformen af den fælles landbrugspolitik. Europaudvalgets medlemmer har modtaget invitation fra Fødevareministeriet. Der henvises i den forbindelse til Fødevareministeriets grundnotat vedrørende ”sundhedstjekket”.

Fødevareministeriet vil ligeledes være vært for en international konference den 24. april 2008 i Landstingssalen. Konferencen vil primært omhandle de langsigtede politiske aspekter for så vidt angår mulighederne for og konsekvenserne af en afvikling af landbrugsstøtten. Med henblik herpå vil konferencen have deltagelse af blandt andre landbrugskommissær Mariann Fischer Boel samt Italiens landbrugsminister, Paolo De Castro. Derudover kunne tænkes oplæg fra relevante udvalg i Europa-Parlamentet og politikere fra nationale parlamenter i medlemsstaterne.

Som supplement til regeringens initiativer afholder Europaudvalget en offentlig høring den 6. februar 2008 kl. 9.00-12.00. Høringen skal hovedsageligt belyse de faglige og tekniske aspekter af en afvikling af EU’s landbrugsstøtte, herunder de mulige scenarier for afvikling af støtten; holdninger i medlemsstaterne; landbrugsstøttens betydning for handlen med lande uden for EU m.m..

 

Der er på nuværende tidspunkt taget kontakt til direktør fra Fødevareøkonomisk Institut Søren Frandsen, kabinetschef Poul Skytte Christoffersen og international chef i Folkekirkens Nødhjælp Christian Friis Bach, der alle har stor ekspertise inden for området, og som alle har indvilget i at deltage som oplægsholdere. Derudover ønskes yderligere 1-2 oplægsholdere, og EU-sekretariatet modtager gerne forslag fra udvalgets medlemmer.

 

På baggrund af det ovenfor skitserede strategiarbejde vil regeringen udarbejde et strategioplæg i form af en redegørelse til Folketinget. Redegørelsen vil eventuelt kunne danne grundlag for en forespørgselsdebat i Folketinget i foråret 2008.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Asger Hallberg Borg,

udvalgssekretær