EU-Koordination

J.nr. DEP-243-00012

Ref. bxj

Den 12. september 2008

 

 

 

 

NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til Kommissionsdirektiver om optagelse af aktivstofferne sulcotrion, tetraconazol, aclonifen, flurprimidol og metazachlor på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebe­skyt­tel­sesmidler.

 

Hvis forslagene bliver vedtaget betyder det, at aktivstofferne sulcotrion, tetraconazol, aclonifen, flurprimidol og metazachlor optages på bilag I (positivlisten) til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler.

 

Forslagene forventes, at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 25.-26. september 2008. De skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Da stofferne har været på markedet i EU før den 26. juli 1993, er baggrunden for forslagene direktivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993 skal vurderes.

 

Stofferne er blevet vurderet af en medlemsstat, og vurderingen er derefter behandlet i mindre ekspertgrupper og endelig i arbejdsgrupper under Kommissionen eller i arbejdsgrupper under EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet), hvor alle EU-landes pesticidmyndigheder har deltaget.

 

I følge udkast til vurderingsrapport, der kommer til at høre til direktivforslagene, har vurderingerne af stofferne ud fra de i bilag IV angivne anvendelsesområder vist, at det kan antages, at stofferne og midler indeholdende disse stoffer ikke medfører uacceptable effekter på sundhed og miljø.

 

Når et aktivstof er optaget på bilag I, er det efterfølgende en national opgave at tage stilling til,

om de plantebeskyttelsesmidler, aktivstoffet indgår i, kan godkendes til brug i det pågældende land. Denne stillingtagen skal ske på grundlag af de såkaldte ”ensartede principper” (bilag VI til direktivet) samt den viden om aktivstoffet, der er opnået ved vurderingen.

 

Når medlemsstaterne efterfølgende skal vurdere plantebeskyttelsesmidler indeholdende stofferne, skal der ifølge udkastet til vurderingsrapport for nogle af stofferne tages særligt hensyn til visse risici. Det kan f.eks. være risikoen for udvaskning til grundvandet af aktivstoffet og dets nedbrydningsprodukter, risiko for vandmiljøet, eller risiko for sprøjteførere. Det vil endvidere være angivet, at der om nødvendigt skal indføres risikobegrænsende foranstaltninger.

­­­­­­­

Der er godkendt midler med to af aktivstofferne - aclonifen og flurprimidol - i Danmark. Midler med aclonifen er godkendt til ukrudtsbekæmpelse i ærter med en maksimal dosering på 0,6 kg aclonifen/ha, og midler med flurprimidol er godkendt til vækstregulering af prydplanter i væksthuse.

 

Det vurderes, at forslagene kun får marginale administrative konsekvenser for Miljøstyrelsen og erhvervslivet. Der er i øvrigt ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for stat og kommuner. Det er ikke umiddelbart muligt at vurdere konsekvenserne for beskyttelsesniveauet i Danmark ved en optagelse af aktivstofferne på bilag I til direktiv 91/4141/EØF, idet effekten på beskyttelsesniveauet vil afhænge dels af, om der konkret søges om godkendelse af et middel med det pågældende aktivstof i Danmark, og dels af den efterfølgende nationale vurdering af, om midlerne kan godkendes under danske forhold.

 

Regeringen er ikke enig i, at der er vist sikre anvendelser for de fem aktivstoffer og agter derfor at stemme i mod en optagelse af stofferne på bilag 1.