Europaudvalget                                       11/7-08

 

I Halsnæs kommune har nogle mennesker med indflydelse nedsat en gruppe på 37 mennesker med det formål at hente støttekroner fra EU til forskellige formål. Aktionsgruppen Halsnæs forventer at modtage over 8,5 millioner hvoraf nogle forventes at blive benyttet til nedenstående projekt. Nogle penge er allerede blevet bevilget.

En havn i Liseleje har ikke bred opbagning hos befolkningen og er et indgreb i naturen der aldrig vil kunne bære sig selv, det vil kræve en konstant oprensning af indsejlingen og tilførsel af sand til stranden ud i al fremtid.

En havn vil være et indgreb i naturen der vil ændre strand og klitmiljøet, der i forvejen er stærkt truet.

Det er vel ikke meningen at EU midler skal bruges til sådanne miljø ødelæggende projekter kun til gavn for en lille del af befolkningen og til skade for det ganske land. 

 

                                                                               Skal Liseleje være havne eller badeby.

 

   Vil en ny Liseleje havn være et plus for borgerne i Liseleje og resten af kommunens borgere, vi har i dag 3 havne at sejle til og fra, de fleste borgere med eget hus mister friværdi på grund af de faldende huspriser. Priserne på fødevarer, tøj og alt andet stiger hurtigere end lønnen.

Langt de fleste forbrugere vil i mange år fremover ikke kunne låne penge til at købe båd for og slet ikke have penge til at betale pladsleje samt el. og vand, optagning og nedsætning samt vedligehold af samme. 

 

En havn vil betyde, ud over anlægsudgifterne, store udgifter til vedligeholdelse af både havn, tilstødende strand områder. Den evige oprensning af sand for at holde indsejlingen farbar og tilførslen af sand for ikke at stranden øst for havnen skal trække sig tilbage vil koste mange penge, det vil være noget af det første bådejerne vil forsøge at slippe for ved at lægge udgiften over på det øvrige samfund.

VVM undersøgelsen lægger ikke skjul på at det vil koste mange penge at holde havnen sejlbar og sikre at stranden ikke ændre karakter langt ud i fremtiden. 

 

Vejene i lokalområdet og tilstødende veje vil skulle udbygges og der vil forekomme store transporter af tunge lastbiler med lystbåde og udstyr ud i al fremtid, Halsnæs kommune vil miste sin eneste rigtige badeby.

 

Liseleje vil hvis der anlægges en havn fuldstændig ændre karakter fra hyggelig badeby til havneby med bredere veje både i byen og ned mod havnen, der skal være plads til lastbilerne, her vil også skulle være en plads hvor bådene skal opstilles om vinteren, en sådan plads ligger oftest i rod hele sommeren, med bådestativer,  tomme malebøtter og meget andet der bruges til klargøring af både, ofte ses også rester af plastafdækning på sådanne pladser.

Parkeringsplads forholdene helt sikkert blive endnu mere kaotiske, hvis ikke der ryddes en del af området til mere plads for båd folket, uanset om der ryddes op på vinteropbevaringspladsen vil de afterladte båd stativer med mere fylde en del, og oprydning samt både der ikke er sat i vandet vil fylde godt op. 

                                                                  Peer Pedersen

                                                                  Baggersvej 43

                                                              3300 Frederiksværk               Â