EU-Koordination

J.nr.

Ref. Kirst

Den 8. juli 2008

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

 

Forslag til kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af en lang række (49) aktivstoffer på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler

 

Forslaget handler om, at en lang række aktivstoffer (49) ikke optages på listen over aktivstoffer, der må anvendes i plantebeskyttelsesmidler.  Det vil sige, at de 49 stoffer ikke må anvendes som aktivstof i plantebeskyttelsesmidler, hvis de ikke optages.

 

Forslaget begrundes med, at firmaerne har tilbagekaldt deres støtte til optagelse af stofferne, og at stofferne ikke opfylder kriterierne i bilag VI til Kommissionsforordning (EF) 1095/2007 om ændring af procedurerne for revurdering af gamle aktivstoffer.

 

Forslagene pålægger medlemsstaterne at tilbagekalde godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder de i forslaget nævnte aktive stoffer.

 

Det forventes, at forslaget kommer til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 10. juli 2008. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Visse af de 49 stoffer indgår i plantebeskyttelsesmidler, der er godkendt i Danmark. Forslaget får økonomiske konsekvenser for de firmaer, der producerer/importerer sådanne godkendte produkter. Ved tilbagekaldelse af danske godkendelser med det pågældende aktivstof vil markedsandelene blive flyttet over på andre aktivstoffer og muligvis andre firmaer.

 

Det vurderes, at forslagene har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Regeringen støtter, at de i forslaget nævnte aktivstoffer ikke optages på listen over tilladte aktivstoffer, og agter at stemme for forslaget.