EU-Koordination

J.nr.

Ref. Kirst

Den 8. juli 2008

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

     

 

Forslag til Kommissionsdirektiver om optagelse af aktivstofferne tralkoxydim, epoxiconazol, fenpyroximat, fenpropimorph, abamectin og imidacloprid på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebe­skyt­tel­sesmidler.

 

Forslaget drejer sig om at optage de nævnte stoffer på listen over aktivstoffer, der må indgå i plantebeskyttelsesmidler.

 

Når et aktivstof er optaget på bilag I, er det efterfølgende en national opgave at tage stilling til, om de plantebeskyttelsesmidler, aktivstoffet indgår i, kan godkendes til brug i det pågældende land.

 

Forslagene forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 10. juli 2008. De skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Forslagene har ingen økonomiske konsekvenser for staten eller erhvervslivet og kun marginale konsekvenser for staten.

 

Effekten på beskyttelsesniveauet vil afhænge dels af, om der konkret søges om godkendelse af et plantebeskyttelsesmiddel med en af mikroorganismerne, og dels af om den efterfølgende nationale vurdering af, om midlerne kan godkendes under danske forhold.

 

Regeringen er enig i at der er vist sikker anvendelse for fem af stofferne – det drejer sig om angår tralkoxydim, epoxiconazol, fenpyroximat, abamectin og imidacloprid. Regeringen kan derfor støtte optagelsen af dem på listen tilladte aktivstoffer i plantebeskyttelsesmidler og agter at stemme for forslaget.

 

For så vidt angår det sidste stof – fenpropimorph – er regeringen derimod uenig i, at der generelt er sikre anvendelser for stoffet. Fenpropimorph er fosterskadende, og det er praksis i Danmark at anvende en højere sikkerhedsfaktor ved beregningen af AOEL-værdien end den, der er anvendt ved EU-vurderingen for den type stoffer. Regeringen agter at stemme imod optagelsen af fenpropimorph på listen over tilladte aktivstoffer.