Notat

 

Til Folketingets Europaudvalg

 

 

Dato 26. juni 2008                            

 

 

Om Kommissionens forslag til forordning der implementerer direktiv 2005/32/EF med hensyn til at fastlægge krav til elforbrug i standby og deaktiveret tilstand af elektriske og elektroniske husholdnings- og kontorapparater.

 

Kommissionen har fremsendt foreløbigt forslag til forordning om standbyforbrug for en række energiforbrugende produkter, som primært anvendes i husholdninger og kontorhold. Forslaget er et led i udmøntningen af Eco-designdirektivet, som er et rammedirektiv, der har til formål at reducere energiforbruget i energiforbrugende produkter.

 

Forslaget forventes sat til afstemning i en komité efter forskriftsprocedure med kontrol den 7. juli 2008.

 

Forslaget stiller krav om, at produkter (op til 230 V) maksimalt må have et energiforbrug på 1 hhv. 2W i standby- og deaktiveret tilstand. Disse krav skærpes fire år efter vedtagelsen til det halve og forordningen tages op til revision 6 år efter vedtagelsen. Forslaget er i overensstemmelse med målsætningerne i Standbyhandlingsplanen, som Energistyrelsen, Elsparefonden og ELFOR (Dansk Energi) fremlagde i 2004, og vurderes at have positive klimamæssige og samfundsøkonomiske konsekvenser, som følge af et lavere energiforbrug i brugsfasen af de berørte produkter. Forslaget vurderes ikke at udgøre en væsentlig ekstra byrde for erhvervslivet.

 

Regeringen er generelt positiv over for Kommissionens forslag og agter derfor at stemme for forslaget, idet Danmark arbejder for at listen over omfattede produkter gøres mere præcis og dynamisk og at forslaget kommer til at omfatte apparater op til 380 V.Â