EU-Koordination

J.nr. DEP-243-00012

Ref. BXJ

Den 3. juni 2008

 

 

 

 

GRUNDNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af aktivstoffet procymidon på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler

 

Resumé

Kommissionen foreslår, at aktivstoffet procymidon ikke optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler. Bilag I er den såkaldte positivliste.

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at stoffet optages på bilaget over ikke-optagede aktivstoffer, til bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

1. Status

Et foreløbigt forslag til kommissionsbeslutning “Commission Decision of [...] concerning the non-inclusion of procymidone in Annex I to Council Directive 91/414/EEC and the withdrawal of authorisations for plant protection products containing this substance” forventes fremsendt til medlemsstaterne.

 

Forslaget er fremsat med hjemmel i direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler, artikel 6, som fastlægger proceduren for optagelse af aktivstoffer på bilag I til direktivet (positivlisten).

 

Det forventes, at forslaget kommer til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 10.- 11. juni 2008. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.

 

Da stoffet er optaget på bilag I til direktiv 91/414/EØF med direktiv 2006/132/EF af 11. december 2006, er baggrunden for forslaget direktivets artikel 5, stk. 5, der beskriver, at en optagelse på bilag I kan fornys én eller flere gange. Optagelsen på bilag I udløber 30. juni 2008.

 

2. Formål og indhold

Forslaget om procymidon forventes begrundet med, at stoffet ikke opfylder kriterierne i artikel 5 i direktiv 91/414/EØF, dvs. at der ikke vil være sikker anvendelse af stoffet i EU.

 

Forslaget forventes at pålægge medlemsstaterne at tilbagekalde godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder procymidon som aktivt stof. Tidsfristen forventes at blive 6 måneder efter beslutningens vedtagelse. Medlemsstaterne pålægges endvidere fremover ikke at give godkendelser eller forny sådanne til plantebeskyttelsesmidler med procymidon. Endelig skal medlemsstaterne give en frist for afvikling af salg og anvendelse, der er så kort som mulig og ikke længere end 18 måneder efter beslutningens vedtagelse.

 

3. Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

4. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:

Som følge af forslaget vil procymidon skulle optages på bilag 9 til bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler. Bilag 9 er listen over aktivstoffer, for hvilke der er vedtaget en kommissionsbeslutning om ikke-optagelse på bilag I til plantebeskyttelsesmiddeldirektivet.

 

Der er ikke godkendt midler med procymidon i Danmark.

 

Økonomiske og administrative konsekvenser:

Forslaget får ingen økonomiske konsekvenser for firmaerne, idet der ikke er godkendt midler med procymidon i Danmark. 

 

Beskyttelsesniveau:

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

5. Høring

Der foreligger ingen høring af forslaget. Forslaget har været forelagt Miljøspecialudvalget, hvor der er indkommet høringssvar fra Dansk Industri og Greenpeace.

 

Dansk Industri anfører, at høringsproceduren er uacceptabel og at tidsfristen ikke gør det muligt at indhente bemærkninger fra DI's bagland. Det fremgår af rammenotatet, at stoffet ikke markedsføres i Danmark, men ikke om det evt. produceres i Danmark.

 

Greenpeace støtter indstillingen.

 

6. Forhandlingssituation

Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.

 

7. Dansk holdning

Danmark støtter, at procymidon ikke-optages på bilag I, da der ikke er vist sikker anvendelse af stoffet i EU.