EU-Koordination

J.nr. dep-243-00012

Ref. bxj

Den 6. marts 2008

 

 

 

 

 

NOTAT til FMPU og FEU

 

Forslag til Kommissionsdirektiv om optagelse af aktivstofferne clofentezin, dicamba, difenoconazol, diflubenzuron, imazaquin, lenacil, oxidiazon, picloram og pyriproxyfen på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebe­skyt­tel­sesmidler.

 

Forslagene indebærer, at aktivstofferne clofentezin, dicamba, difenoconazol, diflubenzuron, imazaquin, lenacil, oxidiazon, picloram og pyriproxyfen optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler – den såkaldte positivliste. Hvis forslagene bliver vedtaget, vil det betyde, at stofferne optages på bilag til bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 13. – 14. marts 2008. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Da stofferne har været på markedet i EU før den 26. juli 1993, er baggrunden for forslaget direktivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993 skal vurderes. De ni aktivstoffer tilhører gruppen af aktivstoffer, hvor der er klare indikationer af, at de ikke har skadelige effekter på sundhed eller miljø, herunder grundvandet og de kan derfor optages på bilag I uden at konsultere EFSA forinden. Ifølge reglerne vil EFSA efterfølgende blive konsulteret om udkastet til vurderingsrapport, og denne udtalelse skal foreligge senest den 31. december 2010. Herefter skal Kommissionen opdatere vurderingsrapporten.

 

Forslagene har ingen økonomiske konsekvenser for borgerne og kun marginale konsekvenser for staten og erhvervsliv. Det er ikke muligt umiddelbart at vurdere konsekvenserne af forslagene for miljøbeskyttelsesniveauet.

 

Der er efter regeringens opfattelse klare indikationer af, at der generelt er sikre anvendelser for stofferne clofentezin, dicamba, difenoconazol, diflubenzuron, imazaquin, lenacil, oxidiazon, picloram og pyriproxyfen til de i vurderingsrapporterne angivne formål. Regeringen har imidlertid ikke haft det nødvendige materiale og den nødvendige tid til at behandle sagen, hvorfor regeringen vil lægge vægt på, at sagen udsættes. Alternativt vil regeringen stemme imod Kommissionens forslag.

Â