ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 10 ad KOM (2007) 0037 ”Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om akkrediterings- og markedstilsynskrav i forbindelse med markedsføring af produkter” og KOM (2007) 0053 ”Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om fælles rammer for markedsføring af produkter” stillet af Folketingets Europaudvalg den 28. januar 2008.    

 

 

Spørgsmål 10:

Betyder CE-mærkningen blot, at et produkt er lovligt eller er der andre krav, der skal godkendes, som ikke er gældende for alle produkter af den pågældende type? Spørgsmålet skal ses i lyset af de to forordninger om akkrediterings- og markedstilsynskrav i forbindelse med markedsføring af produkter (KOM (2007) 0037) og om fælles rammer for markedsføring af produkter (KOM (2007) 0053).

 

Svar:

Bærer et produkt CE-mærket, er det udtryk for fabrikantens erklæring om, at produktet er lovligt, idet det på denne måde angives at overholde kravene i alle de relevante direktiver. Dette gælder for alle produkter af den pågældende type.

 

De harmoniserede regler om CE-mærket blev indført med Rådets afgørelse af 22. juli 1993 om modulerne for de forskellige faser i procedurerne for overensstemmelsesvurdering og regler om anbringelse og anvendelse af ’CE-overensstemmelsesmærkningen’, med henblik på anvendelse i direktiverne om teknisk harmonisering (93/465/EØF). I den forbindelse blev de allerede eksisterende direktiver, der var vedtaget efter den såkaldte ny metode, ændret ved Rådets direktiv 93/68/EØF, således at bestemmelserne om mærkning blev bragt i overensstemmelse med den nye afgørelse.

 

Det foreliggende forslag til afgørelse om fælles rammer for markedsføring af produkter (KOM (2007) 0053) viderefører i store træk de gældende regler for CE-mærket. Det drejer sig blandt andet om mærkets størrelse og placering samt forholdet til andre mærker.

 

De specifikke krav til et produkt fastsættes i de enkelte sektordirektiver. Det enkelte direktiv fastsætter således de krav, produktet skal leve op til for at være i overensstemmelse med lovgivningen. CE-mærket er fabrikantens erklæring om, at produktet opfylder kravene til sikkerhed, sundhed, miljø mv. i alle de direktiver, der stiller krav til det pågældende produkt.

 

I nogle tilfælde kræver det medvirken af en uafhængig tredjepart, fx et certifikat fra et prøvningslaboratorium, før producenten må sætte CE-mærket på produktet. Som eksempel kan nævnes en håndholdt kædesav, der ifølge maskindirektivet skal godkendes af et tredjepartsorgan, inden det kan markedsføres lovligt I andre tilfælde er det ikke nødvendigt med tredjepartskontrol. Det er de enkelte direktiver, der foreskriver, om der er behov for at inddrage en tredjepart eller ej. Det afhænger af risikoen ved produktet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk