ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

17. januar 2008

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 144 alm. del stillet af Anne Baastrup (SF) til Retsudvalget 20. december 2007.    

 

 

 

 

 

Spørgsmål :

Er det muligt at ramme professionelle fyrværkere på brødet, således at de mister retten til at sælge, distribuere, importere og fabrikere fyrværkeri, hvis de blot én eller nogle få gange gribes i ulovligt salg af farligt fyrværkeri eller i salg uden for sæsonen, og hvis ikke, vil regeringen så tage initiativ til at indføre en sådan bestemmelse i loven?

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Sikkerhedsstyrelsen, som oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til: 

 

”Sager om ulovligt fyrværkeri er som udgangspunkt straffesager, der vil blive behandlet efter straffelovens regler om rettighedsfrakendelse[1]. Derfor er det generelt domstolene, der afgør, om en importør, en producent, en forhandler eller en professionel festfyrværker, der overtræder fyrværkerilovgivningen, skal have frakendt sin tilladelse til at udøve sit erhverv. 

 

Fyrværkerilovgivningen indeholder siden stramningen af lovgivningen i 2005[2] dog også mulighed for, at myndighederne (Sikkerhedsstyrelsen og kommunerne) administrativt kan fratage tilladelserne, hvis det konstateres, at fyrværkerilovgivningen bliver overtrådt. En professionel festfyrværker kan dermed også administrativt frakendes sin godkendelse som festfyrværker af Sikkerhedsstyrelsen, hvis han overtræder lovgivningen.

 

Det er en forudsætning, både i straffesager og ved administrativ tilbagekaldelse, at der er tale om gentagne overtrædelser, eller at overtrædelsen er af grovere karakter, før en tilladelse eller en godkendelse frakendes. Ved en administrativ tilbagekaldelse er myndigheden forpligtet til at indbringe afgørelsen for domstolene, hvis det ønskes af den pågældende importør, producent, forhandler eller professionelle fyrværker. Også ved administrative tilbagekaldelser af tilladelser og godkendelser er det derfor typisk domstolene, der endeligt afgør spørgsmålet.

 

En overtrædelse kan betragtes som grov, hvis den er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed og på den måde har medført væsentlig skade eller fare for personer, ejendom eller miljøet. Desuden kan overtrædelsen betragtes som grov, hvis den er sket med henblik på at opnå økonomisk vinding.

 

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der uddanner og godkender professionelle festfyrværkere. I den forbindelse kan styrelsen nægte at udstede godkendelsen, hvis den pågældende har været straffet før.[3] Det er Sikkerhedsstyrelsens vurdering, at det oftest ikke er godkendte professionelle festfyrværkere, der begår overtrædelserne, men personer, der ikke har fået tilladelse til at indføre, fremstille, købe, sælge og opbevare fyrværkeri, der overtræder fyrværkerilovgivningen.”

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] § 2a stk. 5 sidste pkt. i Lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. Domstolene vil bedømme sagerne efter Straffelovens § 79

[2] § 2a i Lov om fyrværkeri 1060 af 9. november 2005, § 31 i Bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1061 af 10. november 2005 og § 20 i Bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1068 af 9. november.

[3] § 29 i Bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1061 af 10. november 2005.