Folketingets Erhvervsudvalg

Christiansborg

1218  København K

 

Den 22. maj 2008 havde jeg lejlighed til sammen med to af mine kolleger i bestyrelsen for foreningen Trygsagen at give Erhvervsudvalget en orientering om den sag, som jeg har anlagt mod Tryg i Danmark smba – forsikringskoncernen TrygVestas hovedaktionær. Den knappe tid levnede os desværre ikke tid til på udtømmende vis at besvare de spørgsmål, som medlemmer af udvalget stillede os under foretrædet. Det tillader jeg mig at råde bod på med nærværende, supplerende redegørelse.

 

Utilstrækkeligt lovgrundlag

Vi har peget på, at et utilstrækkeligt lovgrundlag formentlig er en del af forklaringen på, at der har kunnet opstå en tvist om ejerskabet til Tryg i Danmark smba. Tryg i Danmark er det gamle gensidige forsikringsselskab Tryg Forsikring G/S, der i 1991 blev omdannet til et andelsselskab med begrænset ansvar, Tryg amba, med forsikringstagerne som andelshavere.

 

§         Ingen lov om andelsselskaber

Der findes i Danmark ikke nogen særlov om andelsselskaber, herunder gensidige forsikringsselskaber. Vi har alene sådanne love om aktieselskaber og anpartsselskaber, som vi efter EU-reglerne er forpligtet til.

 

Andelsselskaber, der driver forsikringsvirksomhed (gensidige forsikringsselskaber), er omfattet af lov om finansiel virksomhed (tidligere lov om forsikringsvirksomhed). Loven regulerer imidlertid alene selskabernes forhold som forsikringsvirksomheder – ikke de særlige, andelsretlige forhold, der knytter sig til ejerformen.

 

Så sent som den 1. januar 1995 indførtes imidlertid med lov om erhvervsdrivende virksomheder en pligt for ikke-lovregulerede virksomheder, heriblandt andelsselskaber, til at lade sig registrere og til at indgive årsrapporter m.v.

 

§         Ingen lovregler om omdannelse (demutualisering) af gensidige forsikringsselskaber

I lov om finansiel virksomhed findes udførlige regler om sparekassers og andelskassers omdannelse til aktieselskaber, ligesom loven regulerer forholdene for fonde og (kredit-)foreninger, der har drevet virksomhed som realkreditinstitut.

 

Derimod findes i loven ingen regler om omdannelse af gensidige forsikringsselskaber til aktieselskaber. I § 222 i lov om finansiel virksomhed hedder det blot, at form, indhold og gennemførelse af en omdannelse af et forsikringsselskab skal godkendes af Finanstilsynet.

 

Der var således ikke nogen lovregulering af forholdet, da først Topsik­ring g/s i 1986 og siden Tryg Forsikring G/S i 1991 besluttede at placere forsikringsvirksomheden i aktieselskaber.

 

Topsikring valgte at opløse det gensidige selskab og udlodde formuen i form af aktier i forsikringsselskabet Topdanmark A/S til forsikringstagerne – selskabets ejere.

 

Tryg Forsikring valgte derimod at lade det gensidige selskab fortsætte som et andelsselskab, Tryg amba, med forsikringstagerne som andelshavere. Tryg amba kom således til at eje aktierne i forsikringsselskabet. Men forsikringstagerne bevarede rigtignok, indirekte, det fulde ejerskab til forsikringsselskabet.

 

Det var dette ejerskab, som bestyrelsen for Tryg i Danmark smba i 2005 med salget af 40 pct. af aktiekapitalen i TrygVesta tømte for ethvert indhold, jfr. herved foreningens redegørelse af 22. maj 2008 til Erhvervsudvalget.

 

Tryg i Danmark – et andelsselskab med begrænset ansvar

I sommeren 1995 blev Tryg hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen registreret under virksomhedsformen Andelsselskab(-forening). Denne re­gi­strering var fortsat gælden­de, da Trygsagens formand i september 2007 til Retten indgav en stævning mod sel­skabet. Uvist af hvilken grund – og af hvem – er betegnel­sen siden september 2007 blevet ændret til Forening eller selskab med begrænset ansvar.

 

Men forholdet må antages at være uden enhver betydning.

 

I forbindelse med registreringen i 1995 lod bestyrelsen for Tryg i henhold til en redaktionel bemyndigelse selskabet antage navnet Tryg smba, ligesom bestyrelsen med en ”sprog­lig justering” i vedtægterne lod udtrykket andelshavere erstatte af udtrykket medlemmer. Ved skrivelse af 4. juli 1995 understregede bestyrelsens formand, advokat Jørn V. Hall, imidlertid over for repræsentantskabet, ”… at der ikke knytter sig juridiske konsekvenser til de foretagne ændringer”.

 

Måtte Erhvervsudvalget ønske yderligere oplysninger, står vi naturligvis gerne til rådighed.

 

København, den 4. juni 2008

 

Jørn Astrup Hansen

Formand for Trygsagen