7. maj 2008

 

OLO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foreløbigt nærhedsnotat vedr. forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om afgrødestatistik, KOM(2008) 210 endelig, af 21. april 2008

 

Foreløbigt nærhedsnotat oversendes ligeledes til Folketingets Erhvervsudvalg.

 

1.                Baggrund og indhold

Kommissionen fremsatte d. 21. april 2008 ovennævnte forslag til forordning. Den danske version af forslaget blev modtaget i den faste EU-repræsentation d. 25. april 2008.

 

Forslagets retsgrundlag er traktatens artikel 285 om udarbejdelse af fællesskabsstatistikker[1]. Forslaget skal vedtages i form af en forordning efter proceduren om fælles beslutningstagen i henhold til traktatens artikel 251.

 

Formålet med det foreliggende forslag er at forbedre den eksisterende statistik vedrørende produktion af landbrugs- og gartneriafgrøder. Forslaget erstatter de eksisterende forordninger 837/90 af 26. marts 1990 og 959/93 af 5. april 1993 og udvider herudover statistikopgaven. Udvidelsen består dels i, at det bliver obligatorisk at oplyse om produktion af frugt og grønt, dels i krav om tidlige estimater for produktionsresultater.

 

Endvidere indeholder forslaget en ny procedure med hensyn til løbende tilpasninger af statistikken, idet Den Stående Komité vedrørende landbrugsstatistik tildeles udvidede beføjelser vedr. præcisering af forordningens indhold.

 

Forslaget skal ses i sammenhæng med ændringer/moderniseringer af forordninger vedrørende landbrugsstatistik. Forslaget skal gælde fra 2010.

 

 

2.                Nærhedsprincippet

Kommissionen anfører, at udarbejdelse af EU afgrødestatistikkerne bedst kan gennemføres på fællesskabsplan på grundlag af en fællesskabsretsakt, fordi kun Kommissionen kan koordinere den nødvendige harmonisering af de statistiske oplysninger på fællesskabsplan, mens dataindsamlingen og opstillingen af sammenlignelige statistikker over arealanvendelse og afgrøder kan foretages af medlemsstaterne.

 

Det er regeringens vurdering, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.



[1] Artikel 285:

”1. Med forbehold af artikel 5 i protokollen om statutten for Det Euro­pæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, ved­tager Rådet i henhold til fremgangsmåden i artikel 251 foran­stalt­ninger til udarbejdelse af statistikker, hvor det er nødvendigt for, at Fælles­skabet kan udøve sin virksomhed.

2. Udarbejdelsen af fællesskabsstatistikker skal være karakte­ri­seret ved upartiskhed, pålidelighed, objektivitet, videnskabelig uaf­hængig­hed, om­kost­ningseffektivitet og de statistiske oplysningers fortrolighed; den må ikke medføre uforholdsmæssigt store byrder for erhvervslivet.”