6. maj 2008

6. kontor

 

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 14. maj 2008

Dagsordenspunkt 4:             Dialog med tredjelande: Økonomiske og finansielle anliggender

 

Resumé

Der ventes på rådsmødet – på baggrund af en orientering fra Kommissionen – en drøftelse af den seneste udvikling i dialogerne med tredjelande inden for det økonomiske, finansielle og reguleringsmæssige område. Fokus ventes endvidere at være på det kommende EU-USA topmøde den 12. juni 2008 og det kommende ASEM finansministermøde den 16. juni 2008.

 

Baggrund

Kommissionen orienterer løbende ECOFIN om udviklingen i dialogerne med tredjelande på det økonomiske og finansielle område. De regelmæssige bilaterale dialoger gennemføres med EU’s vigtigste internationale partnere, herunder USA, Indien, Japan, Kina og Rusland. Fra europæisk side er det Kommissionen og formandskabet, og i nogen grad medlemslandene, der fører dialogen med tredjelande.

 

Formålet med dialogerne på det økonomiske og finansielle område er bl.a. at sikre samarbejde og fælles forståelse mellem EU og dets internationale strategiske partnere, herunder med henblik på at sikre markedsadgang og økonomisk stabilitet. De regelmæssige dialoger skal endvidere sikre, at der opretholdes stærke bilaterale forbindelser vedr. reguleringen af markederne for finansielle tjenesteydelser mhp. at sikre global konvergens i den finansielle regulering.

 

Dialogerne har især vist sig nyttige i lyset af, at kapitalmarkederne i stigende grad er globale og at de aktuelle økonomiske udfordringer således bør ses i internationalt perspektiv. Dialogerne har endvidere været nyttige i forhold til udveksling af erfaringer om makroøkonomisk politik.

 

Indhold

Kommissionen ventes at orientere Rådet om den seneste udvikling i de bilaterale dialoger med USA, Indien Japan, Kina og Rusland inden for det økonomiske og finansielle område. Rådet ventes på baggrund af Kommissionens orientering at drøfte de kommende større møder mellem EU og dets strategiske partnere, herunder EU-USA topmødet den 12. juni 2008, ASEM Finansministermødet den 16. juni 2008 og ASEM topmødet den 24.-25. oktober 2008.

 

Dialog med USA

For så vidt angår dialogen med USA, har der i løbet af de senere år været gennemført en række dialoger på det makroøkonomiske, finansielle og reguleringsmæssige område. På det makroøkonomiske område har de seneste dialoger fokuseret på den globale økonomiske og finansielle situation, de stigende globale ubalancer og perspektiverne i en multilateral tilgang til håndtering af statskontrollerede investeringsfonde (Sovereign Wealth Funds). De kommende dialoger – herunder EU-USA topmødet den 12. juni 2008 – ventes at fortsætte i samme spor, idet den aktuelle økonomiske situation i USA og turbulensen på de finansielle markeder imidlertid særligt ventes at være i fokus.

Overordnet er EU og USA enige om de nødvendige tiltag i lyset af den seneste tids turbulens på de finansielle markeder. Der er f.eks. enighed om, at der bl.a. er behov for at skabe større gennemsigtighed og åbenhed på de finansielle markeder og at det er nødvendigt at sikre bedre risikostyring og -vurdering, forbedrede værdiansættelsesstandarder og styrket kapitalforvaltning i de finansielle institutioner. Endvidere er der enighed om nødvendigheden af forbedrede globale rammer for den finansielle stabilitet.

Et andet emne for drøftelserne mellem EU og USA er sikring af kapitalens fri bevægelighed over Atlanten, herunder i lyset af den stigende amerikanske og europæiske opmærksomhed på statskontrollerede investeringsfonde. Skærpede regler og procedurer i USA i forhold til at sikre, at udenlandske investeringer i landet ikke bringer den nationale sikkerhed i fare har afstedkommet, at EU og USA har forpligtet sig til en såkaldt EU-USA Investeringsdialog, som bl.a. skal sikre kapitalens fri bevægelighed over Atlanten.

På EU-USA topmødet i april 2007 nåede man til enighed om en fælles ramme for den transatlantiske økonomiske integration, herunder oprettelsen af et Transatlantisk Økonomisk Råd (TØR), hvis formål er at give forhandlingerne mellem EU og USA på det reguleringsmæssige område større politisk opmærksomhed og sikre momentum i disse forhandlinger. TØR mødtes for første gang den 9. november 2007, hvor der bl.a. blev gjort betydelige fremskridt i arbejdet på en aftale om amerikansk anerkendelse af de internationale regnskabsstandarder (IFRS) i den form de er indført i EU, på lige fod med de amerikanske standarder (US GAAP) for europæiske virksomheder, som opererer i USA. De amerikanske myndigheder har efterfølgende truffet en endelig beslutning om anerkendelse af IFRS på lige fod med US GAAP.

På det finansielle og reguleringsmæssige område gennemføres endvidere en række drøftelser som bl.a. skal sikre tættere samarbejde mellem de europæiske og amerikanske tilsynsmyndigheder om tilsyn med finansielle virksomheder, gensidig anerkendelse af revisionsmyndigheder samt øget konvergens i det reguleringsmæssige grundlag inden for forsikrings og genforsikringsvirksomhed.

Øvrige bilaterale dialoger

For så vidt angår den makroøkonomiske dialog med Kina har denne primært været fokuseret på finans- og pengepolitiske anliggender, herunder den kinesiske valutakurspolitik. Dialogen ventes i det kommende år at føre til drøftelser af de aktuelle makroøkonomiske udfordringer i Kina, herunder relateret til de globale ubalancer, den kinesiske valutakurs og effekterne af den finansielle turbulens. På det finansielle og reguleringsmæssige område ventes dialogen med Kina ligeledes at fortsætte, herunder i forhold til tilsyn med, og åbning af, markederne for bl.a. finansielle tjenesteydelser i Kina.

For så vidt angår dialogerne med Indien, Japan og Rusland har disse ligeledes været ført på både det makroøkonomiske, finansielle og reguleringsmæssige område mhp. udveksling af synspunkter om de økonomiske udfordringer og det igangværende arbejde med konvergens i bl.a. regnskabs- og revisionsstandarder.

EU og Asien (ASEM)

ECOFIN ventes den 14. maj ligeledes at have en forberedende drøftelse af de kommende møder mellem EU og de 10 østasiatiske ASEAN-lande samt Kina, Japan og Korea i det såkaldte ASEM-samarbejde. På ASEM finansministermødet den 16. juni 2008 ventes ministrene fra de to regioner at drøfte en række centrale emner, herunder den globale makroøkonomiske og finansielle udvikling, erfaringerne fra den europæiske økonomiske integration og relevansen herfor for Asien, offentlig-private partnerskaber og mikrofinansiering af regional udvikling samt markedsorienterede tiltag til bekæmpelse af klimaforandringer. ASEM finansministermødet ventes endvidere at give mulighed for drøftelse af de globale ubalancer og den internationale håndtering af statslige investeringsfonde.

Hjemmelsgrundlag

Ikke relevant

Nærhedsprincippet

Ikke relevant.

 

Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor

Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for gældende dansk ret.

 

Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser

Sagen vurderes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

 

Høring

Sagen vedr. dialogen med tredjelande har ikke været sendt i ekstern høring.

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen vedr. dialogen med tredjelande blev senest forelagt Folketingets Europaudvalg til orientering den 5. oktober 2007 forud for rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007.

 

 

Holdning

Dansk holdning

Fra dansk side støttes bestræbelserne på at styrke det internationale samarbejde på det økonomiske og finansielle område, ikke mindst i forhold til det transatlantiske samarbejde mellem EU og USA.

 

På det økonomiske og finansielle område lægges stor vægt på nedbrydelse af handels- og investeringsmæssige barrierer samt konvergens i reguleringen af markedet for finansielle tjenesteydelser.

 

Andre landes holdninger

Der vurderes at være bred opbakning til dialogen med tredjelande på det økonomiske og finansielle område.