Eksp.nr. 491810

/tlo-dep

 

 

 

 

27. november 2007

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr.   10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

Finansudvalget

Folketinget

1240 København K

 

a.   Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Sikkerhedsstyrelsen i 2007 tilføres 2,5 mio. kr. til at gennemføre en undersøgelse af muligheden for tilsætning af ildelugtende stoffer til lightergas.

 

      Udgiften i 2007 finansieres ved overførsel af 2,5 mio. kr. fra bevillingen til de maritime uddannelser, hvor der forventes et mindreforbrug i forhold til det budgetterede.

 

b.   Folketingets Sundhedsudvalg afsluttede den 2. oktober 2006 behandlingen af beslutningsforslag nr. B 129 om tilsætning af ildelugtende stoffer til lightergas ved, at udvalget vedtog en beretning.

 

      I beretningen konkluderer Sundhedsudvalget, at det er vigtigt, at der nu tages politiske initiativer med henblik på at mindske antallet af ulykker og dødsfald forårsaget af snifning af lightergas. Sundhedsudvalget opfordrer på den baggrund til, at regeringen nedsætter et udvalg eller på anden vis iværksætter undersøgelser til belysning af de teknologiske muligheder for og eventuelle sundhedsfarer ved at tilsætte ildelugtende stoffer til lightergas. I beretningen opfordrer Sundhedsudvalget endvidere til, at regeringen styrker oplysningsindsatsen i forhold til unge og deres forældre.

 

Som ansvarlig for gennemførelsen af initiativet vedrørende undersøgelsen af muligheden for at tilsætte ildelugtende stoffer til lightergas, har Økonomi- og Erhvervsministeriet taget skridt til nedsættelsen af et arbejdsudvalg med deltagelse af Sikkerhedsstyrelsen (formand), Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen m.fl.

 

Undersøgelsen af de teknologiske og sundhedsmæssige problemstillinger vil blive indledt med en forundersøgelse, der skal afgrænse opgaven.

 

Derefter følger selve undersøgelsen, som er delt i to faser. I den første fase vil det blive afdækket, om der kan findes stoffer, som det er teknisk muligt at tilsætte lightergassen. I den anden fase bliver det undersøgt, om der er sundhedsfarer ved at tilsætte stofferne.

 

Sideløbende med undersøgelserne rejses problemstillingen i de relevante udvalg i EU med henblik på at høre andre landes erfaringer med problemstillingen omkring misbrug af dagligdagsprodukter, skabe europæisk interesse for projektet samt bane vejen for eventuelle regler på området. Afslutningsvis vil der blive foretaget en samlet afrapportering af projektet.

 

Den samlede undersøgelse forventes at blive gennemført indenfor en periode på ca. 2½ år.

 

Det skønnede finansieringsbehov for undersøgelsen er opgjort til 2,5 mio. kr., heraf 1,1 mio. kr. lønsum. Udgiften finansieres ved overførsel af 2,5 mio. kr. fra bevillingen til de maritime uddannelser, hvor der forventes et mindreforbrug i 2007 som følge af, at optaget på skibsofficersuddannelserne har været mindre end det budgetterede.

 

Den foreslåede disposition kan konteringsmæssigt specificeres således:

 

§ 08.22.41. Sikkerhedsstyrelsen (Driftsbev.)

    10. Alm. virksomhed

        18. Lønninger/personaleomkostninger ...................        1,1 mio. kr.

        22. Andre ordinære driftsomkostninger .................        1,4 mio. kr.

§ 08.71.14. Maritime uddannelser

    20. Maritime uddannelser

        46. Tilskud til anden virksomhed og

        investeringstilskud ..................................................     -2,5 mio. kr.

 

c.   Finansudvalgets tilslutning søges med henblik på, at undersøgelserne snarest kan iværksættes.

 

e.   Under henvisning til ovenstående søges om tilslutning til, at der overføres 2,5 mio. kr. fra de maritime uddannelser til Sikkerhedsstyrelsen med henblik på, at der gennemføres en undersøgelse af muligheden for tilsætning af ildelugtende stoffer til lightergas, således at der på forslag til lov om tillægsbevilling for 2007 opføres følgende:

 

                                                                                                           Udgift

      § 08.22.41. Sikkerhedsstyrelsen (Driftsbev.).................       2,5 mio. kr.

      § 08.71.14. Maritime uddannelser .................................     -2,5 mio. kr.

 

f.    Finansministeriets tilslutning foreligger.

 

 

 

BENDT BENDTSEN

                                                                                       /Niels Ammitzbøll