Lovforslag i høring

 

 

 

 

 

28. februar 2008

 

Ref.  TBS

 

J.nr. 1911-0018

 

FINANSTILSYNET

Gl. Kongevej 74 A

1850 Frederiksberg C

 

Tlf            33 55 82 82

Fax          33 55 82 00

CVR-nr    10 59 81 84

[email protected]

www.finanstilsynet.dk

 

 

 

økonomi- og

erhvervsministeriet

 

 
 

 

 

 

 


Hermed sendes udkast til forslag til lov om ændring af lov finansiel virksomhed og lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

 

Lovforslaget vil efter at være tilpasset i henhold til indkomne høringssvar, blive indarbejdet i lovforslaget om større åbenhed om Fondsrådet, Det Finansielle Virksomhedsråd og Finanstilsynets arbejde. Dette forslag blev sendt i høring den 8. februar 2008 med frist for høringssvar den 20. februar 2008.

 

Særligt dækkede obligationer er en ny type obligationer, der blev åbnet mulighed for med den såkaldte SDO-lov i sommeren 2007. Kravene til obligationerne, der kan udstedes af pengeinstitutter og realkreditinstitutter, er fastsat med baggrund i et EU-direktiv. Obligationerne skal, som navnet antyder, være særligt sikre. Som sikkerhedsgrundlag for obligationerne kan eksempelvis være lån med pant i fast ejendom indenfor visse lånegrænser eller statsobligationer eller fordringer på centralbanker.

 

Derudover er der også mulighed for at lade tilgodehavender på pengeinstitutter indgå i sikkerhedsgrundlaget for obligationsudstedelsen. Der er dog fastsat en grænse på 15 pct. for, hvor stor en del af sikkerhedsgrund-laget, der kan udgøres af almindelige tilgodehavender på pengeinstitutter.

 

I perioden frem til pantebrevets endelige tinglysning anvender realkredit-institutterne en garanti (en såkaldt tinglysningsgaranti) fra et pengeinstitut som sikkerhedsgrundlag for obligationerne. Tinglysningsgarantierne fra pengeinstitutterne skal tælles med som et tilgodehavende på pengeinstitutter og er derfor omfattet af 15 pct. grænsen.

 

Aktuelt i forbindelse med realkreditinstitutternes opstart af SDO-udstedelser og fremadrettet i forbindelse med eventuelle konverterings-bølger vil nyudstedte lån, hvor der er ydet en tinglysningsgaranti fra et pengeinstitut, udgøre en stor andel af den samlede låneudstedelse.

 

Det medfører, at realkreditinstitutterne har vanskeligt ved at overholde grænsen på de 15 pct., og realkreditinstitutterne er derfor nødt til at stille anden form for sikkerhed eksempelvis statsobligationer, hvilket er omkostningstungt.

 

Lovforslaget skal gøre det muligt for realkreditinstitutterne at udstede obligationer og udbetale lån, før pantebrevet i den faste ejendom er endeligt tinglyst uden at de skal stille anden form for sikkerhed, hvis grænsen på de 15 pct. nås.

 

Vi er interesseret i at høre Deres bemærkninger til forslaget, før lovforslaget skal behandles i Folketinget. Vi skal derfor anmode om at modtage eventuelle bemærkninger til lovforslaget senest torsdag den 6. marts 2008.

 

Bemærkninger bedes sendt enten pr. post til: Juridisk kontor, Finanstilsynet, Gl. Kongevej 74A, 1850 Frederiksberg C, eller pr. e-mail til: [email protected].

 

Det samlede lovforslag forventes fremsat den 26. marts 2008.

 

Spørgsmål til lovforslaget kan rettes til fuldmægtig Troels Bay Simonsen på tlf. 33 55 82 50.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Troels Bay Simonsen

Fuldmægtig