Kommentar fra Flemming Nissen, Strategirummet, til klima- og energiministerens svar på EPU alm. del - spm. 38-40 vedrørende et samlet systemanalysearbejde.

 

Ministeren har desværre ikke forstået min bekymring og dermed hele ideen bag mit forslag til nyt netværk for modeludvikling og analyser af energisystemet. Derfor tager ministeren fejl, når hun svarer, at det eksisterende F&U-PSO-system kan bruges til at finansiere den type modeludvikling og de analyser, der mangler. Det mener den aktør, der deler pengene ud (Energinet.dk) i hvert fald ikke.

 

Min pointe er, at den nødvendige kobling mellem teknologiudvikling og markedsanalyser ikke længere findes. Virksomhederne og deres organisationer er hver især for små til at råde over de miljøer, der udvikler modeller og lave energisystemanalyser.

 

Ministerens svar bekræfter dog konklusionen i mit indlæg – nemlig at hvis politikerne ikke griber ind og skaber rammerne for et åbent modeludviklings- og analysenetværk, kommer der ikke den nødvendige nytænkning på området.

 

Jeg er enig i, at Energistyrelsen, Energinet.dk, Risø mv. har kompetencerne til at analysere energisystemet og til at svare på spørgsmål om, hvad forskellige politiske mål vil koste samfundet. De har også hver især kræfterne til at skabe de miljøer, der kan lave denne type analyser. Det er ikke for deres skyld, jeg foreslår, at F&U-PSO-systemet omformes til også at kunne støtte modeludvikling og analyser, og til at politikerne beslutter, at 20 % af midlerne skal bruges til dette område.

 

Som det fremgår af det materiale, jeg præsenterede for Energipolitisk Udvalg, er jeg bekymret over, at de, der skal udvikle ny teknologi, og de, der skal investere i udvikling og implementering af ny teknologi har for lidt kendskab til det fremtidige energimarked.

 

Min ide går ud på, at nogle af PSO-F&U midler, bruges til at sikre, at organisationerne og virksomhederne får mulighed for at ansætte medarbejdere, der indgår i et stort analysenetværk, der samarbejder om at udvikle modeller og lave analyser af det samlede energisystem. Herved sikres, at viden om energisystemet og de fremtidige markedsforhold forankres hos dem, der skal drive udviklingen.

 

På www.flemmingnissen.dk kan I læse mere om den manglende markedsviden og min ide til, hvordan den opbygges. 

 

 

Med venlig hilsen

Flemming Nissen

Strategirummet

Kongensgade 25

7000 Fredericia