KLima- og Energiministeriet

 

 

 

Ministeren

 

 

                        18. januar 2008

 

 

Stormgade 2-6

1470 København K

 

Telefon  3392 2800

 

 

 

 

Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København

Dato            

J. nr.            

Deres ref.

  

 

 

 

Orientering om forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og lov om Energinet.dk

./.

 
Til udvalgets orientering fremsendes vedlagt forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om varmeforsyning og lov om Energinet.dk, som Energistyrelsen har sendt i ekstern høring.

Lovforslaget indeholder en række forskellige elementer. Den primære ændring præciserer, hvilke aktiviteter kommuner og Energinet.dk kan udøve i tilknytning til virksomhed omfattet af el- og naturgasforsyningslovene. Herudover foreslås bl.a. en modernisering af reglerne om elproduktionsanlæg på havet.

 

Baggrunden for forslaget om en præcisering af hvilke aktiviteter kommuner og Energinet.dk kan udøve som tilknyttet virksomhed er, at de gældende hjemmelsbestemmelser ikke er tilstrækkeligt klare. 

Det bemærkes herudover, at det i forbindelse med behandlingen af lovforslag L 156 fremsat af transport- og energiministeren den 9. februar 2006, blev oplyst over for Folketinget, at der ville blive foretaget en undersøgelse af, om og i givet fald i hvilket omfang afbrænding af forurenet jord og slam er omfattet af elforsyningsloven eller skal anses for en tilknyttet aktivitet. Den daværende minister tilkendegav, at Folketingets Energipolitiske Udvalg ville blive orienteret om resultatet af undersøgelsen i forbindelse med udstedelsen af en bekendtgørelse om tilknyttede aktiviteter.

Da der nu foreslås en ændring af bestemmelsen om tilknyttede aktiviteter, findes det hensigtsmæssigt at orientere om resultatet af undersøgelsen i forbindelse hermed. Resultatet af undersøgelsen fremgår af bemærkningerne til lovforslaget.

Det følger bl.a. af undersøgelsen, at hvis forurenet jord og slam indgår som en integreret del af det affald, som anvendes i et elproducerende affaldsforbrændingsanlæg, må det anses for omfattet af elforsyningslovens § 4, stk. 1, om produktion af elektricitet ved afbrænding af affald. Dette betyder, at aktiviteten betragtes som en integreret del af en elforsyningsaktivitet, som kommuner kan udøve - eventuelt i kommunen.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard