Det Energipolitiske Udvalg

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

9. januar 2008

Studierejse til Brasilien i 2008

 

Udvalget drøftede på sit møde den 6. december 2007 en studierejse til Brasilien i 2008. Udvalget ønskede at tage udgangspunkt i en programskitse, der før valget var udarbejdet for det tidligere Energiudvalg. Formålet med rejsen er at studere produktion og anvendelse af biobrændsler samt at have møder med centrale myndigheder og aktører på energiområdet.

 

Til orientering omdeles det skitseprogram, som tidligere er udarbejdet efter kontakt til den danske ambassade i Brasilien.

 

Program

Destinationer:

Brasilia – for at mødes med dels relevante udvalg i Kongressens to kamre, dels repræsentanter for Energi- og Mineministeriet og Miljøministeriet.

Rio de Janeiro – som er center for olie og gas i Brasilien.

Sao Paulo – for at se nærmere på ætanol produktion.

 

Programelementer: De i skitseprogrammet nævnte elementer er ambassadens forslag, som ikke har været forelagt de pågældende eksterne parter. Der er således ikke garanti for, at de er gennemførlige på det pågældende tidspunkt. Der kan i øvrigt rokeres om på de foreslåede elementer. Programmet vil til sin tid blive varetaget af ambassaden og generalkonsulatet i fællesskab.

 

Varighed: Udgangspunktet er et besøg af en uges varighed i september 2008. Der tilstræbes et "let" program på første besøgsdag. Ankomst til Rio de Janeiro planlægges til søndag eller (meget) tidlig mandag morgen.

 

Tolkning: Det kan ikke i alle tilfælde forventes, at de brasilianske mødepartnere taler andet end portugisisk. Såfremt udvalgets medlemmer taler/forstår engelsk, kan der lokalt skaffes portugisisk/engelsk tolk. En dansk/portugisisk tolk skal medbringes fra Danmark

 

Økonomi

Energiudvalget får årligt stillet ca. 210.000 kr. til rådighed for udenlandske studierejser. Udvalget havde ved udgangen af 2007 ca. 205.000 kr. i uforbrugte midler, som udvalgets formand har søgt overført til 2008 til brug for rejsen til Brasilien. Udvalget har således samlet ca. 415.000 kr. til rådighed til for udenlandske studierejser i 2008.

 

Tidspunkt

Ambassaden og udvalgets formand foreslår, at rejsen finder sted i september 2008. Tanken er, at turen varer en uge og begynder en søndag og afsluttes den følgende lørdag/søndag.

 

Når udvalget har besluttet et tidspunkt for rejsen, vil der blive indhentet tilbud på flybilletter m.v., således at der kan udarbejdes et egentligt budget for rejsen.

 

Med venlig hilsen

 

Jan Rasmussen,

udvalgssekretær


Det Energipolitiske Udvalg, Brasilien 2008

 

 

Skitseprogram:

 

Mandag

formiddag:      Kørsel til Petrópolis, tidligere kejserlige sommerresidensby, 1½ times kørsel

frokost:          Pousada da Alcobaca

eftermiddag:   Besøg på Aalborg Industries fabrik i Petrópolis

                     Retur til Rio de Janeiro

middag:

 

Tirsdag

formiddag:      Besøg hos Petrobras

frokost:

eftermiddag:   Besøg hos Mærsk Oil & Gas

middag:

 

Onsdag

formiddag:      Besøg hos guvernør og delstatsminister for miljø

                     Besøg hos Agencia National de Petroleo (føderale styrelse på olieområdet)

frokost:

eftermiddag:   Besøg hos Electrobras (føderale el-selskab)

                     Rejse til Brasilia, indkvartering på Hotel Melia

middag:          ambassadørboligen

 

Torsdag

formiddag:      Møder i Kongressen med de to relevante udvalg

frokost:          I indiansk restaurant, buffet

eftermiddag:   Møde i Energi- og Mineministeriet

                     Møde i Miljøministeriet

eftermiddag:   Rejse til Sao Paulo, indkvartering på Hotel Renaissance

middag:

 

Fredag

hele dagen:    Ætanolprogram med buskørsel til Piracicaba (150 km), besigtigelse af teknologicenter for sukkerrør, ætanolfabrik, udstyrsproducent og højere landbrugsskole

 

 

Lørdag

Hjemrejse