Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             6. oktober 2008

J nr.              

Nordpool indfører negative elpriser

 

Jeg vil hermed orientere udvalget om, at den nordiske elbørs Nord Pool Spot planlægger at indføre muligheden for negative elpriser i løbet af 1. halvår 2009.

De negative elpriser vil optræde de relativt få timer om året, hvor elproduktionen overstiger efterspørgslen. Muligheden for negative elpriser vil forbedre markedets funktion og give en mere omkostningseffektiv tilpasning til større mængder af vindenergi.

I dag tillader Nordpool ikke priser under 0 kr. For visse værker kan det betale sig, at fortsætte med at producere til en pris på 0 kr.,  selvom det samfundsøkonomisk vil være mere hensigtsmæssigt at stoppe produktionen. Den overskydende produktion kan til tider være af et omfang, der udfordrer forsyningssikkerheden. Med stigende andel af vindkraft, kan der være behov for at gennemføre tiltag for at begrænse perioderne med kritisk eloverløb.

Det er den systemansvarlige virksomheds opgave at håndtere overflødig elproduktion. Balanceringen sker ved, at den systemansvarlige betaler elproducenter for at sænke produktionsniveau. Balanceringen medfører betydelige omkostninger for den systemansvarlige, og dermed for elforbrugerne. Ved at tillade negative priser på elbørsen vil producenterne få et mere korrekt incitament til at tilpasse produktionen til efterspørgslen og kapaciteten på nettet. Det betyder tilpasningen bliver samfundsøkonomisk mere omkostningseffektiv og billigere for elforbrugerne.

I Tyskland er der allerede muligheden for negative priser. Det fremskynder behovet for at gøre det samme på det nordiske elmarked. Alternativt kan der opstå arbitragemuligheder ved handel med strøm over grænsen. Det kan potentielt føre til en forøgelse af problemet med kritisk eloverløb.

Vindmølleejere kan undgå at afsætte strøm til en negativ pris ved at indgå langsigtede kontrakter med kommercielle aktører om afsætning af produktionen til fast pris, eller ved at installere afbrydere, der afbryder produktionen i perioder med negative priser.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard