92-gruppen

 

c/o CARE Danmark

Nørrebrogade 68 B, 2200 KBH N

Tlf: 35 245090 ell. 35 245091

e-mail: [email protected]

Website: www.92grp.dk

Koordinator: Troels Dam Christensen

________________________

 
Til Folketingets

finans-, miljø-, klima- og energiordførere

 

 

 

 

Den 26. september

 

 

 

 

Ang. behovet for at sikre tilstrækkelig finansiering til NGO- og civilsamfunds-aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i København i 2009

 

 

Kære ordfører

 

Med værtskabet for klimatopmødet i København, har Danmark sat sig i spidsen for et af de vigtigste internationale topmøder i nyere tid. Topmødet og dets resultater er afgørende for, hvordan vi som menneskehed skal løse den truende globale klimakrise over de kommende årtier. Derfor er det helt afgørende, at Danmark har sat de nødvendige ressourcer af til at påtage sig sin funktion i forbindelse med topmødet.

 

Vi er i den forbindelse i 92-gruppen bekymret over de utilstrækkelige midler, Danmark ser ud til at ville sætte af til topmødet i forbindelse med finansloven for næste år. I øjeblikket er der på finanslovsforslaget afsat et samlet beløb, som ikke svarer til udgiftsniveauet for tidligere topmøder under Klimakonventionen. Dette på trods af at topmødet i København må forventes at blive større og tiltrække flere og også mere højtstående deltagere end tidligere topmøder.

 

92-gruppen er dog særligt bekymret over de midler, der ser ud til specifikt at blive afsat på finansloven til støtte af civilsamfunds- og NGO-aktiviteter i forbindelse med topmødet. Civilsamfundsorganisationer og NGO’er kommer til at spille en afgørende rolle i forbindelse med topmødet i forhold til at inddrage den danske befolkning og det internationale civilsamfund, og lægge det fornødne pres på verdens beslutningstagere i forbindelse med topmødet.

 

I år (2008) er der kun afsat en mindre sum under Udenrigsministeriet til støtte for civilsamfunds- og NGO-aktiviteter, og disse midler tages fra den danske udviklingsbistand, hvilket giver relativt snævre muligheder for, hvordan midlerne kan bruges. Således kan aktiviteter, der ikke har et direkte u-landsfokus, herunder sådanne aktiviteter rettet mod den danske befolkning, ikke støttes under de nuværende rammer.

 

Med det foreliggende finanslovsforslag for 2009, ser dette problem ud til at gentage sig, da der igen kun er afsat penge til Udenrigsministeriet – der har ansvar for støtte til NGO- og civilsamfunds aktiviteter – fra udviklingsbistanden.

 

Vi mener principielt ikke, at den danske udviklingsbistand skal betale for et internationalt topmøde som klimatopmødet i København. Det kan ikke være verdens fattigste, der skal betale for, at vi løser klimaproblemet, som helt overvejende er skabt af os i den rige del af verden. I forvejen udhules den danske bistand til udviklingslandene af en lang række tiltag og prioriteringer, som ikke direkte gavner verdens fattigste. Et internationalt topmøde som klimatopmødet i København, må derfor betales af andre midler end den danske udviklingsbistand.

 

I forhold til NGO- og civilsamfundsaktiviteter er det helt afgørende, at der afsættes flere midler på finansloven for 2009. 92-gruppen og vores medlemsorganisationer planlægger en lang række aktiviteter både op til og under klimatopmødet. Og 92-gruppen har i forbindelse med topmødet og værtskabsfunktionen en vigtig rolle og et vigtigt ansvar overfor det nationale og internationale NGO-samfund og den danske og globale offentlighed.

Uden tilstrækkelig støtte kan vi ikke løse denne opgave. Derfor er det afgørende, at der på finansloven for 2009 tilvejebringes tilstrækkelig støtte til NGO- og civilsamfundsindsatsen i forbindelse med klimatopmødet.

 

Vi skal derfor opfordre til, at der i forbindelse med finansloven for 2009:

 

  1. Afsættes tilstrækkeligt med midler til, at Danmark kan udføre den værtskabsfunktion, der er nødvendig for en succesfuld gennemførelse af topmødet.

 

  1. At denne finansiering ikke tages fra udviklingsbistanden.

 

  1. At der i forbindelse med dette afsættes tilstrækkeligt med midler til støtte af NGO- og civilsamfundsaktiviteter i forbindelse med topmødet, så der kan ydes støtte til et virkningsfuldt og bredt program af aktiviteter både op til og under topmødet.

 

 

Vi håber, at du som ordfører vil arbejde for dette, og vi står til rådighed for yderligere dialog om, hvordan dette kan ske, og hvilke beløb der er brug for.

 

Med venlig hilsen

 

 

Troels Dam Christensen

På vegne af følgende organisationer, som samarbejder i og med 92-gruppen:

 

Afrika Kontakt

Care Danmark

Danmarks Naturfredningsforening

Dansk International Bosætningsservice

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark

Det Økologiske Råd

FN-forbundet

Folkekirkens Nødhjælp

Greenpeace

IBIS

IWGIA

Kvindernes U-landsudvalg

Mellemfolkeligt Samvirke

Natur og Ungdom

Nepenthes

Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis/Øko-net

NOAH

Organisationen for Vedvarende Energi/OVE

U-landsforeningen Svalerne

WWF Verdensnaturfonden