Dato: 29-09-2008

Christiansborg

 

 

Folketinget

 

Forbruger nr.

Det Energipolitisk Udvalg

 

E-mail:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Status for barmarksværkernes økonomi

 

Energistyrelsen har netop fremsendt notat til Det energipolitiske udvalg om status for barmakrsværkernes økonomi og mulige tiltag til forbedring - journal nr. 020199/20004-0340 (Det energipolitiske Udvalg (2.samling) EPU alm – Bilag 262 Offentligt).

 

I notatet er blandt andet oplistet de enkelte varmeværkers forhold til den såkaldte ”oliereference”. For Ulbjerg Kraftvarme indeholder angivelsen en faktuel fejl.

 

Oplysningerne berigtiges som følger

 

Ifølge notat fra Energistyrelsen

24.216 kr.

 

Varmeåret 2007/2008 faktisk

32.194 kr.

 

Varmeåret 2008/2009 a’conto

28.294 kr.

 

 

Der er således tale om en pris, som er væsentlig højere end ”oliereferencen” og således yderligere et varmeværk som befinder sig på den uheldige side af oliereferencen.

 

I notatet argumenteres for at værkerne kan skifte til biogas. Umiddelbart finder jeg det ikke så let. Jeg savner et nøgletal for hvor mange forbrugere der skal til for at bære et biogasanlæg igennem. Anlæg af et biogasanlæg indeholder en række basale anlægsudgifter, som kun i mindre grad varierer i forhold til dets størrelse og produktion. Der er langt fra ligefrem proportionalitet mellem anlægsudgift og den mængde gas som skal produceres.

 

Der er en logisk minimalanlægsudgift, som man alt andet lige ikke kan ”krybe” under. Det kunne være operationelt at kende dette niveau og derpå relatere det til en nødvendig forbrugermasse, som forudsætning for at et biogasanlæg kan bære igennem.

 

Værker som på grund af forholdet mellem en lille forbrugermasse og en stor anlægsudgift ved etablering af et biogasanlæg ikke har mulighed for bæredygtigt, at skifte til biogas, bør således tilbydes andre bæredygtige løsninger, som eksempelvis et frit brændselsvalg.

 

Bilag: Ulbjerg Kraftvarmes pris for opvarmning af et 130 kvm. standardhus

 

 

                                                                                                                                                                                                 

Venlig hilsen

 

Per Poulsen

bestyrelsesformand

8669 7015