Fra: Lars Vestergaard [mailto:[email protected]]
Sendt: 23. september 2008 13:58
Til: Klaus Andersen
Emne: Bedes venligst viderebragt til Folketingets miljøudvalg og energiudvalg; Hvorfor lægge vi energiressourcerne på lossepladser?

 

Hvorfor fortsætter vi med at lægge energiressourcerne på lossepladser, som forurener med metan når Danmark er verdensmestre i at indvinde energien på affaldsforbrændingsanlæg som leverer kraft-varme?

 

Undertegnede skal hermed tillade mig at henlede opmærksomheden på Jørgen Steen Nielsens artikel i dagbladet Information tirsdag d. 23. september 2008-09-23

 

Mvh Lars Vestergaard, Mimersgade 10, 2200 N.

 

 

Danmarks lossepladser er klimabomber

Affaldseksperter vil have de danske lossepladser lukket inden seks år, fordi methan siver op i atmosfæren og forstærker den globale opvarmning. I stedet kunne affaldet bruges til at erstatte kul og olie, foreslår eksperter

Fra Danmarks ca. 50 lossepladser siver methan op, og det forstærker den globale opvarmning. Hvis affaldet i stedet blev brugt som brændsel til el- og varmeproduktion, undgik man denne udledning. Illustration: Mediefabrikken

De danske lossepladser er klimabomber. Fra affaldsbjergene siver den aggressive drivhusgas methan op i atmosfæren og forstærker den globale opvarmning.

Samtidig indebærer affaldsdeponering frem for forbrænding, at man forspilder muligheden for at erstatte fossilt brændsel på kraftværkerne og dermed går glip af en mærkbar CO2-reduktion. Og endelig forsømmer man den klimagevinst, der ville ligge i at udvinde metaller fra lossepladserne til genanvendelse som alternativ til energikrævende fremstilling af nyt metal.

I alt en årlig klimabelastning svarende til mindst 1,5 mio. ton CO2, som atmosfæren kan spares for. Ikke uvæsentligt sammenlignet med f.eks. de ca. syv mio. ton CO2, som persontrafikken udleder. Eller de 7,6 mio. ton CO2, som Danmark ventes at skulle reducere med uden for kraftværks- og industrisektoren inden 2020.

Derfor lyder nu den kollektive opfordring fra 50 af landets affaldseksperter i kommuner, forskningsinstitutioner, videnscentre m.m.: Luk de danske lossepladser, og gør det, inden der er gået seks år.

"Det er et ambitiøst projekt, men det er også realistisk, og vi synes Danmark bør gå foran. Det ville vække opmærksomhed på næste års klimatopmøde," siger Jens Nejrup, der er områdechef ved Center for Miljø i Københavns Kommune.

Sammen med andre fagfolk fra hele landet har han på den netop afholdte Affaldscamp 08 diskuteret lossepladsernes klimabelastning. Og affaldseksperterne er enige om, at man både lader værdier gå til spilde og belaster klimaet unødigt ved fortsat at deponere organisk affald på Danmarks ca. 50 lossepladser.

Jens Nejrup oplyser, at antallet af lossepladser vil gå ned de kommende år som konsekvens af nye EU-krav.

"Men det er kun antallet af lossepladser, man regulerer. Det siger ikke noget om, hvor meget affald, man smider på dem. Der mangler fra staten en udmelding om, at man skal se at få reduceret mængderne væsentligt. Der er gjort gode fremskridt gennem en årrække, men der er brug for et ekstra spark nu. Hvis man vil, kan man inden for seks år ende med kun at deponere 10 pct. af det affald, som i dag deponeres," oplyser Jens Nejrup.

Ny minedrift

 

Ifølge affaldseksperterne ender omkring 0,5 mio. ton affald egnet til energiudnyttelse på de danske lossepladser hvert år.

Ved dette organiske affalds nedbrydning siver methan langsomt op i atmosfæren i en mængde svarende til en mio. ton CO2 om året.

Hvis affaldet blev brugt som brændsel til el- og varmeproduktion, undgik man denne udledning og sparede dertil en udledning på 300.000 ton CO2 fra kul- eller oliefyrede værker.

"Regner man affaldets energiindhold om til olie, svarer det til, at man hvert år smider omkring 500 mio. kr. væk. Dertil kommer det metal, som sikkert udgør et par procent af affaldsmængden, og som det med dagens priser og kendt teknologi kan betale sig at udnytte til genanvendelse."

Hvis metallet fra lossepladserne genanvendes, kan der ifølge Affaldscamp 08 spares 200.000 ton CO2 årligt i forhold til, hvis metallerne skal udvindes fra miner og forarbejdes.

Alt lagt sammen en stærkt tiltrængt klimagevinst på mindst 1,5 mio. ton CO2 om året.

Spørgsmål:- Hvis det både kan betale sig og er godt for klimaet, hvorfor stopper man så ikke deponeringen på lossepladser?

"Man er temmelig bundet af vanetænkning. Jeg mener, at det rent faktisk bare handler om at tage sig sammen. Der skal ikke ny teknologi til, blot en opstramning for at få virksomhederne og borgerne til at sortere bedre," siger Jens Nejrup.

Han mener, at man ikke bør nøjes med at lukke for tilførslen af brændbart affald til lossepladserne.

"Min personlige anbefaling er, at man opfatter de eksisterende lossepladser som miner, hvor der ligger masser af energi- og metalressourcer, som man kan grave efter og udvinde. Det er ikke urealistisk med de energi- og metalpriser, vi nu har."

Miljøminister Troels Lund Poulsen fik ved afslutningen af Affaldscamp 08 - afholdt på Hotel Marienlyst i sidste uge - præsenteret fagfolkenes appel, men kommenterede den ikke umiddelbart.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra miljøministeren.