Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København

1. juli 2008

J.nr.

Ref.

 

 

Side 1/2

 

Orientering om høring af udkast til lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven)

./.

Til Udvalgets orientering fremsendes vedlagt forslag til lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven), som Energistyrelsen har sendt i ekstern høring den 1. juli 2008 med frist til mandag den 18. august. Endvidere vedlægges notat om udkast til lov om fremme af vedvarende energi.

Lovforslaget er en del af udmøntningen af den energipolitiske aftale, der blev indgået den 21. februar 2008 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance om den danske energipolitik i årene 2008-11.

 

Det blev i energiaftalen af 21. februar 2008 aftalt, at:

”Lovgivningen om VE samles i en VE-lov, som omfatter nationale mål for samlet kommunal planlægning for vindmøller, afregningsregler for VE-anlæg, erstatningsordning, en garantifond og model for lokalt medejerskab.” Det er forudsat, at VE-loven træder i kraft den 1. januar 2009. Lovud­kast skal drøftes med parterne og sendes i høring inden sommerferien 2008.”

 

I udkastet til VE-lov foreslås de eksisterende bestemmelser i elforsyningsloven, som særligt vedrører VE-elektricitet, samlet. Dette gælder bl.a. de forbedrede støtteregler for vedvarede energi, som er indeholdt i lov nr. 505 af 17. juni 2008 (lovforslag nr. L 129).

 

Herudover indeholder forslaget de 4 nye ordninger vedrørende vindmøller, som skal fremme udbygningen af vindmøller ved at øge den lokale interesse i nye vindmølleprojekter. Det drejer sig om:

 

·        Erstatningsordning, som sikrer for naboer til nye vindmøller erstatning for tab af ejendommens værdi pga. af vindmølleopstillingen

·        Model for lokalt medejerskab gennem en køberet til vindmølleandele for naboer til vindmøller

·        Grøn ordning til kompensation for forringelse af landskabelige værdier og

·        Garantifond til støtte til finansiering af lokale møllelavs forundersøgelser m.v.

Endelig indeholder forslaget en justering af regler om tekniske og sikkerhedsmæssige krav til vindmøller.

For en kort gennemgang af forslaget til de nye ordninger henvises til vedlagte notat om udkast til lov om fremme af vedvarende energi.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard