Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             1. juli 2008

J nr.              

Vindmøllehavarier – Tilsyn og kontrol med vedligeholdelse og service af vindmøller.

 

Opstramning af reglerne om vedligeholdelse og service af vindmøller foreligger nu i bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling, service og vedligeholdelse af vindmøller. De nye regler træder i kraft den 1. juli 2008.

 

I bekendtgørelsen er der tale om en skærpelse af sikkerheden ved indførelse af nye regler om, at vindmølleejeren har pligt til, så længe møllen er i drift, at sørge for at vindmøllen bliver vedligeholdt og serviceret af en certificeret eller godkendt virksomhed, der har dokumenteret tilstrækkeligt grundlag, erfaringer og ekspertise inden for service af den specifikke mølletype.

 

Vindmølleejeren indberetter udført service til Energinet.dk, som indfører det i det generelle vindmølleregister. Det vil derfor være muligt at følge med i, om den enkelte vindmølleejer til tiden har fået udført service på vindmøllen.

 

Til kontrol af om vedligeholdelse og service udføres som foreskrevet, kan Energistyrelsens Godkendelsesekretariat for Vindmøller indhente oplysninger og gennemføre stikprøvekontrol vindmølleejere.

 

I lovforslaget til fremme af vedvarende energi (VE-loven), der fremsættes til efteråret, vil der blive foreslået yderligere lovhjemmel til opstramning af reglerne om sikkerhed ved vindmøller. Der vil bl.a. blive foreslået at udvide lovhjemlen, således at det er muligt at kræve vindmøllen standset, såfremt vindmølleejeren ikke overholder sin pligt til vedligeholdelse og service af vindmøllen. Endvidere vil der blive foreslået hjemmel til at kunne kræve, at mølleejeren har pligt til at være ansvarsforsikret.

 

Efter vedtagelse af dette lovgrundlag planlægges denne yderligere skærpelse af reglerne vedr. vindmøllesikkerhed udmøntet ved bekendtgørelse i efteråret 2008.

 

De ovennævnte tiltag vil gennemføre den skærpelse af sikkerheden omkring vindmøller, som jeg tog initiativ til i forlængelse af de to indtrufne vindmøllehavarier i foråret, jf. mit brev til udvalget af 29. februar 2008. 

 

Med venlig hilsen

 

Connie Hedegaard