Intelligent anvendelse af biogas i energisektoren.

Af: Aage Siig Christensen

      Frisvadvej 52

      6800 Varde.

 

Biogas anvendes i dag primært indenfor kraft-varme produktion. Der er dog både med hensyn til el- og varmeproduktion uhensigtsmæssigheder som forhindrer den optimale fortrængning af fossilt brændsel.

 

El produktion: Overgangen til enhedsafregning for el produceret på biogas betød for nogle biogasanlæg en indtægtsnedgang. Tidligere var der en mulighed for at yde en ekstra indsats og producere el på tidspunkter hvor forbruget var stort og man derved erstattede el produceret på kul med el produceret på biogas, på denne måde var det muligt at opnå en højere afregningspris og derved en bedre økonomi på biogasanlæggene. Som det er i dag, er det, med de nuværende afregningssatser, nødvendigt at producere med færrest mulige omkostninger uden tanke for at den strøm man ofte erstatter er produceret på vindmøller.

Det er uintelligent og jeg forstår ikke at politikkerne kan tolerere enhedsafregningen.   

 

Varmeproduktion: Varmen fra nogle biogasanlæg erstatter varme produceret på flis eller træpiller. Det betyder at i stedet for at erstatte fossilt brændstof, erstatter man et biobrændsel der alligevel ikke kan bruges til andet end opvarmningsformål. Med udsigt til frit brændselsvalg på varmeværkerne kan de med fordel anvende biobrændsler som halm, flis, og træpiller.

Industrien og landbruget producerer affald hele året rundt og derfor produceres der også biogas.

Om sommeren er varmeforbruget i de mindre byer som biogasanlæggene forsyner meget lille og ofte anvendes der energi til at bortskaffe varmeenergi fra el-produktionen.

Det er frygtelig uintelligent.

 

Hvis et biogasanlæg på elsiden ofte fortrænger vindmølleenergi og på varmesiden fortrænger varme fra andre biobrændsler er anlæggets samlede fortrængning af fossilt brændstof meget ringe, det er en meget uintelligent anvendelse af biogas.

 

Under oliekrisen i 70 erne importerede vi gas til transportformål og det var muligt at tanke gas på enhver tankstation, i dag har vi selv gassen og et vidt forgrenet naturgasnet. Vi har alle muligheder for at bruge naturgas eller biogas til transportformål.  

 

Endeløse diskussioner og demonstrationer af allerede veldokumenterede, og med stor succes anvendte, teknikker er unødigt spild af tid alt imens førende klimaforskere er enige om at klimaproblemet er hastigt accelererende.

 

Derfor lad os få biogassen på naturgasnettet hvor vi 100% kan fortrænge benzin, diesel, kul eller naturgas. 

 

Det er intelligent anvendelse af biogas.